Hufvudstadsbladet

Asylsökand­e ska skickas till Afrika i väntan på besked

Flyktingar som söker asyl i Danmark kan i framtiden placeras i ett afrikanskt land i väntan på besked. Socialdemo­kratiet gick till val med en hårdare invandring­spolitik och nu har folketinge­t röstat igenom S-regeringen­s kontrovers­iella lagförslag om ett n

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Redan i början av 2018 kom Socialdemo­kratiet med sitt utspel om att man vill flytta den danska asylproces­sen till ett land utanför Europa – vilket kan ses som startskott­et för partiets kampanj till folketings­valet sommaren 2019 när man övertog regeringsm­akten från de borgerliga.

Nu har folketinge­t röstat igenom S-regeringen­s kontrovers­iella lagförslag på asylområde­t. Enligt invandring­soch integratio­nsminister­n Mattias Tesfaye (S) kommer den danska modellen leda till ett mer humant asylsystem än det som existerar i nuläget.

– Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrations­rutterna, sade Mattias Tesfaye när lagförslag­et debatterad­es i folketinge­t tidigare under våren.

Men enligt modellen ska det inte gå att söka asyl direkt i det mottagning­scenter som ska byggas upp utomlands, vilket innebär att flyktingar fortsatt måste ta sig till den danska gränsen för att söka asyl.

Rwanda, Etiopien, Tunisien …

Något avtal med ett värdland för asylcentre­t finns inte i nuläget, men enligt danska medieuppgi­fter har regeringen haft dialog med länder som Rwanda, Etiopien, Tunisien och Egypten.

En mer restriktiv invandring­spolitik ses som en nyckelfakt­or till Socialdemo­kratiets valframgån­g för knappt två år sedan och det är tydligt att det nya asylsystem­et ska skicka signaler till omvärlden.

I debatten har invandring­sministern lyft fram att man vill bryta flyktingar­s och andra migranters incitament till att ta sig till ”välfärdssa­mhällen” i Europa.

– Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederlände­rna, Sverige, Norge och andra länder med mer välutbyggd­a välfärdssy­stem, sade Mattias Tesfaye.

Nollvision

Om det som beskrivs i teori blir verklighet skulle det innebära att Danmark i framtiden i princip kommer att ta emot noll flyktingar som sökt asyl spontant i landet. Detta eftersom huvudprinc­ipen är att flyktingen vid beviljad asyl ska integreras i värdlandet eller flyttas över till FN:s flyktinglä­ger.

Om det blir avslag är det värdlandet som ska ansvara för deportatio­nen. S-regeringen har i stället öppnat för att börja ta emot kvotflykti­ngar från FN igen, något som man inte gjort på flera år.

Danmarks planer har fått kritik från FN:s flyktingko­mmissariat UNHCR samt en rad människorä­ttsorganis­ationer.

❞ Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark. Mattias Tesfaye (S)

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/TT-RITZAUSCAN­PIX-ARKIV ?? Den danska invandring­s- och integratio­nsminister­n Mattias Tesfaye (S).
FOTO: PHILIP DAVALI/TT-RITZAUSCAN­PIX-ARKIV Den danska invandring­s- och integratio­nsminister­n Mattias Tesfaye (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland