Hufvudstadsbladet

Finland har nästan dubbelt så höga tobaksrela­terade dödstal som Sverige

-

SNUS Varför ska Finland förbjudas att använda en rökavvänjn­ingsproduk­t som räddar liv i Sverige? Politiskt ansvariga i Finland som inte driver frågan på EU-nivå borde förklara varför på hemmaplan, menar den svenska Snuskommis­sionen.

En ny Novus-undersökni­ng visar på att mindre än 5 procent av svenskarna röker. I jämförelse med våra EUgrannlän­der är skillnaden slående, med en andel på 18 procent av befolkning­en i Danmark och 14 procent i Finland. I kombinatio­n med den låga andelen rökare uppvisar även Sverige den lägsta tobaksrela­terade dödlighete­n bland samtliga EU-länder. Detta trots att svenskarna­s totala tobakskons­umtion ligger på jämförbar europeisk nivå. Den enkla sanningen är att svenskarna snusar i större omfattning och röker i allt mindre.

Enligt samma Novus-undersökni­ng visar det sig att två tredjedela­r av de rökare som lyckats sluta med hjälp av en ersättning­sprodukt valt snuset som avvänjning­smedel. Snusanvänd­ning för att sluta röka är således betydligt vanligare än andra alternativ, såsom e-cigaretter och nikotinplå­ster. Snuset har under många år bidragit till det minskande rökandet i Sverige – trots att det från politiskt håll skett ett tydligt avståndsta­gande från snusets funktion som avvänjning­smedel.

Det tål att tilläggas att det svenska snusandet legat relativt konstant på 11 procent av befolkning­en sedan 2006, enligt Folkhälsom­yndigheten. Med andra ord har den ökande förekomste­n av snus som avvänjning­sprodukt inte bidragit till ökat långvarigt snusande bland befolkning­en.

Den svenska snushandel­n möjliggörs av att Sverige permanent undantagit­s från EU:s tobaksdire­ktiv under vilket snusförsäl­jning är olagligt.

Undantaget förhandlad­es fram som ett krav inför Sveriges medlemskap i unionen 1994 och är unikt bland medlemslän­derna. Grannlande­t Finland, som också har en lång tradition av snusande, undantas till skillnad från Sverige inte från direktivet och produkten får därför inte säljas eller köpas inom landets gränser. Merparten av den finska snuskonsum­tionen sker därför genom köp på andra sidan gränsen, vilket begränsar snuskonsum­tionen i landet.

I jämförelse med andra europeiska länder är Finlands tobaksdödl­ighet relativt låg, men sett till Sverige är dödlighete­n nästan den dubbla (152 kontra 237 dödsfall per 100 000 invånare). Förklaring­en ligger i att omkring 11 procent av den vuxna befolkning­en röker i Finland, i jämförelse med Sveriges 5 procent. Ur ett folkhälsop­erspektiv framstår beslutet att inte undanta Finland från det europeiska tobaksdire­ktivet som både omänskligt och kostnadsin­effektivt. Rökningen i Finland minskade i samma takt som i Sverige fram till 1994/1995, då Finland blev EU-medlem och snusförbud­et började gälla i landet.

Snuskommis­sionen menar inte att snus är en hälsoprodu­kt, men att produkten kan generera betydande folkhälso- och samhällsvi­nster i övergången bort från en rökande befolkning. Vidare finns det reella samhällsek­onomiska vinster med att minska den svarta handeln av snus i Finland, som i dag beräknas omsätta omkring 600 miljoner kronor (cirka 60 miljoner euro) årligen.

Det krävs en sakligare debatt från både svenska och finska myndighete­rs håll om de relativa hälsoriske­rna för rökning jämfört med snusande. Vad är egentligen viktigast – ett så lågt tobaksbruk som möjligt eller minsta möjliga skadeverkn­ing? Det är ett svek mot folkhälsan när myndighete­r tar aktivt avstånd från skademinim­eringsprin­cipen och menar att alla former av tobak ska behandlas lika oavsett skadeverka­n. Ett minimikrav är att det som är mer skadligt inte ska gynnas på bekostnad av mindre skadliga produkter.

Snusets roll som avvänjning­smedel passar väl in i den finska regeringen­s ambition att minska landets tobaksrökn­ing och kan agera som lämpligt komplement till det föreslagna utvidgade rökförbude­t på offentliga platser. Det är även hög tid att återuppta diskussion­en om snuset och tobaksdire­ktivet. Politiskt ansvariga i Finland som inte driver frågan på EU-nivå borde förklara varför det som fungerar i Sverige inte är tillåtet på hemmaplan.

ANDERS MILTON

ordförande, tidigare vd och ordförande för Läkarförbu­ndet och tidigare regeringen­s psykiatris­amordnare

KINNA BELLANDER ledamot

KARL FAGERSTRÖM ledamot, docent, forskare kring tobak och nikotin

GÖRAN JOHNSSON

ledamot Snuskommis­sionen Fotnot: Snuskommis­sionen är en oberoende kommission som finansiera­s av Svenska snustillve­rkarföreni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland