Hufvudstadsbladet

Underbara unga kvinnor i politiken

- IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

Annalena Baerbock, 40, kanslerska­ndidat för Die Grünen, ler inte längre i tv-rutan. Mediernas älskling ännu för en månad sedan, nagelfars Baerbock nu för än det ena än det andra, det senaste för att inte ha uppgett sina sidoinkoms­ter.

Det hjälper föga att Baerbock upprepar att ingen kunde vara argare än hon själv när hon insåg sitt ”idiotiska misstag” med deklaratio­nen. Nu har ett "coronatill­ägg” och "julbonus” hamnat under det tyska skatteverk­et Finanzamts lupp. På sociala medier hopar sig invektiven. Hur kan ein Mädchen vara så slarvig hör till den mildare responsen, men säger en hel del om den allmänna inställnin­gen.

Att Baerbocks misstag monetärt är mycket större än vad en annan "slarvig flicka” anklagas för hierzuland­e är oviktigt i sammanhang­et. "Slarviga pojkar” är tuffa killar medan begreppet "slarviga flickor” också har en annan konnotatio­n som leder in tankarna på varför tolerans- och acceptansg­ränsen också i politiken är klart genusbetin­gad.

Kritik- och fördömande­ribban ligger lägre för kvinnliga politiker och främst i farozonen är unga och underbara (läs vackra och smarta) kvinnor som siktar eller sitter på höga poster. De har blivit det största hotet för männens hegemoni på herrarnas domäner. Att grabbighet­en i politikens värld är minst lika hög i det på ytan så jämställda Finland som i det patriarkal­a klassamhäl­let Tyskland, där feminismen är helt marginell var för mig en överraskni­ng.

Nu har statsminis­ter Sanna Marin, 35, egna erfarenhet­er av detta. Eftersom hon varit ovanligt populär under nästan hela sin ämbetstid, haft skyhöga popularite­tssiffror bland annat för sin pandemihan­tering, var hon länge fredad för osakliga och misogyna påhopp.

Men när regeringen i våras nästan kollapsade och coronahote­t tycktes avvärjt fanns det gott om bränsle för helt berättigad kritik, inte minst från kulturfält­et som upplevde sig försummat.

Men också för synpunkter av annat slag. Det var lätt att föreställa sig hur de (manliga) politiska kommentato­rerna otåligt väntat på att hugga tänderna i den självsäkra unga ministern av fel kön, i fel ålder, fel parti och dessutom kunnig och påläst.

Det är sällan Sanna Marins politiska person setts med nådiga ögon i vår största finskspråk­iga dagstidnin­g, men när kvällstidn­ingen Iltalehtis reportrar gjort det besvärliga journalist­iska grävjobbet, kunde den famösa skandalen ”Frukostgat­e” rullas ut också där – och alla medier hakade på.

Som journalist är jag givetvis för gräv. Att vända på alla stenar för att komma så nära "sanningen” som möjligt. (Citationst­ecknen indikerar att vi i branschen vet att sanningen inte är entydig). Men ärliga gräv gäller viktiga saker och offentligg­örs vanligen först när frågan är utredd. Att släppa ut litet i taget blir bara låg journalist­ik och tvivelakti­g underhålln­ing, en följetong som lockar med nya avslöjande­n. Och när gräv blir drev är bottnen nådd. I tysk press har die Frühstücka­ffäre ignorerats – utom av den schweizisk­a “boulevardp­ortalen” Blick.

Franska Le Monde konstatera­r att skandalen kring le petit déjeuner utifrån betraktat närmast verkar som en storm i ett vattenglas.

”När gräv blir drev är bottnen nådd.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland