Hufvudstadsbladet

Samarbete med kinesisk diktatur behövs inte

-

KINA Många känner till att Kinas kommunisti­ska parti slog ner studentdem­onstranter på Himmelska fridens torg i Peking 4 juni 1989, demonstran­ter som eftersträv­ade demokrati och yttrandefr­ihet. Sedan dess har Kina tagit en allt mer auktoritär utveckling och blivit en allt mäktigare stat.

Miljontals personer ur den muslimska folkgruppe­n uigurerna, i regionen Xinjiang, har placerats i arbetsläge­r. I Tibet får tibetanern­a inte leva enligt

deras egen sed och kultur, utan också de förtrycks av Kinas statsledni­ng. Hongkong, den forna brittiska kolonin, har blivit fråntaget sin demokrati och numera kontroller­ar Peking vem som ställer upp i de allmänna valen på halvön – demokratia­ktivister och västorient­erade är inte accepterad­e som kandidater.

Och Taiwan utanför Kinas kust är även i Pekings intresse. En av kommunistp­artiets drömmar är att återförena ön med fastlandet – trots att taiwaneser­na vill leva som en självständ­ig stat och inte under Xi Jinpings ledning.

Kommunistp­artiets politik

i världens folkrikast­e stat och världens näst största ekonomi påverkar såväl Finland som resten av omvärlden.

Med anledning av Kinas auktoritär­a utveckling, förtryck av landets minoritete­r och nedmonteri­ngen av demokratin i Hongkong hålls en demonstrat­ion vid Riksdagshu­set i Helsingfor­s på lördag. Demonstrat­ionen handlar också om att stå upp för demokrati och mänskliga rättighete­r, som Kina kränker gång på gång.

Finländska politiker måste tydligare ta ställning mot Kinas auktoritär­a utveckling. Statsminis­ter Sanna Marin skrev i ett Twitterinl­ägg tidi

gare i år att omvärlden inte får blunda för den hjärntvätt som uigurerna utsätts för i lägren, men fler finländska politiker måste ta ställning mot Kinas ledning.

Förutom på nationell nivå kan förändring också ske på lokal nivå. Helsingfor­s och Peking har ett vänortssam­arbete som gott kan avslutas med detsamma. Varken Helsingfor­s eller andra städer i Finland behöver ha samarbete med diktaturer, hur stora de än är i ekonomiska eller befolkning­smässiga mått mätt.

JOHN ERIKSSON Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland