Hufvudstadsbladet

Hånad av pressen men i EM är Immobile Italiens hopp

Säsongen 2011–2012 gjorde Ciro Immobile 28 mål på 37 matcher för serie B-klubben Pescara. Två år senare blev det hela 22 mål för Genoa i serie A. En flytt till Dortmund samma sommar skulle bli ytterligar­e ett lyft.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

I stället utvecklade­s tiden i Ruhrområde­t till en mardröm.

Sommaren 2014 lämnade den avgudade Robert Lewandowsk­i Dortmund bakom sig och gick till ärkerivale­n Bayern München där det blivit 294 mål på 329 matcher för polacken. I Dortmund mäktade han med 20 mål i Bundesliga under sin sista säsong.

Dortmund öppnade plånboken på vid gavel och köpte in Immobile och Adrian Ramos, den sistnämnde från Hertha.

På pappret ett potentiell­t sett väldigt bra anfallspar. I verklighet­en något helt annat. Ramos gjorde två mål i Bundesliga säsongen 2014– 2015, Immobile tre. Ramos blev kvar några år till i klubben utan att lämna något avtryck. Dortmund var inte nöjda med Immobile och försökte via en utlåning till Sevilla få fart på italienare­n.

– Jag hade aldrig blivit så bra som Lewandowsk­i men hade jag fått en säsong till i Dortmund tror jag att jag kunde ha vänt trenden till något positivt. Första året kan alltid vara lite svårt, sade Immobile i en intervju med the Athletic för ett år sedan.

Allt vände i hemlandet

Tiden i Spanien blev också svår men då han fick återvända hem till Italien vände allt. I en bekant miljö i Torino kom islossning­en och då Lazio sommaren 2016 köpte in honom för tio miljoner euro vände allt.

I Romklubben har det blivit 150 mål på 219 matcher och den bildsköne anfallaren har i åratal varit en av de pålitligas­te målmaskine­rna i Italien. Immobile är en av Lazios bästa affärer genom alla tider och den utmärkta målskytten är numera etta i alla tiders skytteliga i klubben som är borgerskap­ets och den ekonomiska elitens favoritför­ening i den eviga staden.

Immobile har, trots alla mål, i många år varit något underskatt­ad. Det misslyckad­e äventyret i

Dortmund är en orsak. Att han var en del av det landslag som floppade totalt i Brasilien 2014 en annan. Att han aldrig spelat för en av de riktigt stora klubbarna spelar också in. Juventus hade en gång i tiden en inteckning på honom men den italienska jätten valde att satsa pengarna på andra spelare.

Också då Immobile lyckats, och det har han gjort ofta, har olyckskorp­arna kraxat. Då han öste in mål för Pescara ifrågasatt­e många om han kan göra samma sak i serie A. Tränare i Pescara då var den smått mytomspunn­e Zdenek Zeman, tränaren vars fysträning­ar i Lecce fick Alexei Eremenko jr att längta hem, och tjecken har alltid varit känd för sin oerhört offensiva fotboll.

Genoa var då Immobile anlände en klubb i kaos med dåligt ledarskap och sviktande form. Tränarna kom och gick och atmosfären kring och i klubben var allt annat än fruktsam för en ung anfallare.

22 mål i Torino följande säsong kunde ha gett expresskju­ts mot stjärnorna men så blev det Dortmund och tillbaka i ruta ett.

Tuchel förbjöd översättar­e

Immobile och Jürgen Klopp, då tränare i Dortmund, kunde ha varit en succéduo. Klopp är känd för att utveckla sina spelare men Klopp och Dortmund gick på tomgång hösten 2014. Laget hade förlorat Champions League-finalen mot Bayern efter ett sent felträffsm­ål av Arjen Robben, Lewandowsk­i hade lämnat och Klopps motivation var på upphällnin­gen. Vid vinteruppe­hållet låg Dortmund näst sist i Bundesliga och trots att Immobile inte på långa vägar hörde till de mest underprest­erande spelarna var det bland annat italienare­n som tvingades bära hundhuvude­t.

I ett underprest­erande lag i ett nytt land och en ny kultur slog ensamheten Immobile som en våt, kolsvärtad, trasa i ansiktet. Han bodde en bit utanför Dortmund och kände sig ensam tillsamman­s med sin familj.

– Under åtta månaders tid var det inte en enda av mina lagkamrate­r som bjöd ut mig eller min fru på middag. Då Alexander Farnerud anslöt till Torino på sin tid var han

❞ Ena dagen var det mina sportbilar som störde grannarna, andra dagen lade Bild ut ett bildkollag­e på mig sittande ensam, en bit från det övriga laget på någon flygplats. Då var jag enligt tidningen för högfärdig för att sitta tillsamman­s med resten. Ciro Immobile i en intervju i italiensk tv

och hans fru helt ensamma. De talade inte ett ord italienska och kände sig säkert ensamma. Min fru och de övriga flickvänne­rna och fruarna bjöd alltid med dem på en massa tillställn­ingar och fick dem att känna sig välkomna, berättar Immobile för The Athletic.

– Vi gick väldigt sällan ut. Det fanns rent ut sagt inte särskilt mycket man kan rekommende­ra i Dortmund. Gick vi ut var det ofta till en

italiensk restaurang med siciliansk­a eller napoletans­ka ägare, har frun Jessica berättat.

Tysta tyskar en chock

Kulturchoc­ken var enorm. Alla som någon gång besökt Italien och Tyskland vet att skillnaden är enorm. Där tyskarna ofta är rätt privata och tystlåtna är italienarn­a pratglada och sociala. Det finns alltid tid för en knäppare eller espresso på kvarterskr­ogen. I Tyskland är det inte så.

Språket var ett stort problem trots att Immobile försökte lära sig. Om Klopp talade för snabbt förstod han knappt någonting.

Då Chelseas nuvarande succéträna­re Thomas Tuchel tog över efter Klopp gjorde sig tysken av med översättar­e och förde invecklade samtal öga mot öga med Immobile. På tyska. Det gick så där.

Immobile uttalade sig sällan eller aldrig och förblev en distant person och spelare för fans, medier och lagkamrate­r.

– Medierna gillade aldrig mig och en del tidningar skrev skandalart­iklar om mig trots att det inte fanns några skandaler att skriva om. Ena dagen var det mina sportbilar som störde grannarna, andra dagen lade Bild ut ett bildkollag­e på mig sittande ensam, en bit från det övriga laget på någon flygplats. Då var jag enligt tidningen för högfärdig för att sitta tillsamman­s med resten, säger Immobile i en intervju i italiensk tv.

Immobiles och Tuchels förhålland­e var inte bra. Och samma sak var det i Sevilla där Unai Emery basade. Att säga att spanjoren inte tänkte särskilt höga tankar om italienare­n är en underdrift. De två var inte på samma sida.

Närmar sig Nordahl

Turen gick via Torino till Lazio som hoppades att italienare­n åtminstone på något sätt skulle fylla luckan efter tysken Miroslav Klose.

Han gjorde mycket mer än så. Där den tyska skyttekung­en mäktade med 63 mål på 171 matcher talar Immobiles facit för sig själv.

Säsongen 2019–2020 gjorde han hela 36 mål i serie A, tangerat rekord och den högsta siffran någonsin av en italienare.

I år blev det ”bara” 20 mål och femte plats i skytteliga­n. Med tre skytteliga­titlar i serie A är han ändå tvåa på listan. Bara svenska legendaren Gunnar Nordahl med fem är bättre men så låg inte heller det defensiva kunnandet på samma nivå på Nordahls tid som det gör i dag.

Immobile är en utmärkt avslutare men inte på långa vägar lika självisk eller egotrippad som många andra stjärnor. Immobile tvekar inte en sekund att passa bollen till en medspelare om denne befinner sig i ett bättre läge. Samma sak gäller i landslaget där hans facit på tolv fullträffa­r på 45 matcher delvis förklaras av att han också i landslaget sätter laget före sig själv.

Om han fått kämpa för sin existens i klubblagen gäller samma sak i landslaget. De senaste fem åren har han varit självskriv­en och för det mesta i startelvan.

Hans mångsidigh­et och arbetskapa­citet uppskattas av tränaren Roberto Mancini. Immobile är bra i luftrummet och utmärkt på båda fötterna.

En tämligen komplett anfallare med andra ord. Fast åsikterna gällande honom går alltjämt isär.

 ?? FOTO: BERND THISSEN/LEHTIKUVA ?? Ciro Immobile är ett av Italiens främsta vapen i EM.
FOTO: BERND THISSEN/LEHTIKUVA Ciro Immobile är ett av Italiens främsta vapen i EM.
 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/ LEHTIKUVA ?? Ciro Immobile är stark i luftrummet.
FOTO: KALLE PARKKINEN/ LEHTIKUVA Ciro Immobile är stark i luftrummet.
 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ?? Ciro Immobile är en populär lagkamrat.
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA Ciro Immobile är en populär lagkamrat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland