Hufvudstadsbladet

Italiensk taktik mot turkisk passion, schweizisk metodik och walesisk stjärnglan­s

- JONAS VON WENDT

Italien (Fifa-rankning 7)

Svårslaget och taktiskt bra även om italienarn­a mer än kanske något annat lag brukar bli för passivt om laget tar ledningen.

Veteranduo­n Bonucci-Chiellini basar fortfarand­e i mittförsva­ret och 34, respektive 36 år unga blir de inte snabbare. Hade stundtals ruskiga problem i klubblaget Juventus och tiden håller på att hinna ikapp också de två italienska försvarsik­onerna. Men de två lär bjuda upp till en sista (?) dans tillsamman­s.

Mittfältet med Verratti, Barella och Sensi är kvickt, tekniskt och passningss­äkert.

Målskyttet kan bli ett visst problem för Italien. Ciro Immobile öser in mål i klubblaget Lazio men i internatio­nella sammanhang är han inte lika effektiv. Andrea Belotti är ingen klinisk målskytt.

Fartvidund­ren Federico Chiesa och Lorenzo Insigne är grymma vapen på kanterna.

Snabbanaly­s: Italien får slå ur underläge. Förväntnin­garna är inte sedvanligt skyhöga i hemlandet. Det kan passa Roberto Mancinis mannar.

Schweiz (13)

Yann Sommer härskar i mål, Dortmunds Manuel Akanji och Mönchengla­dbachbacke­n Nico Elvedi är giganterna i backlinjen och på mitten regerar kontrovers­iella och ibland kritiserad­e Granit Zhaka som dock brukar vara bättre i nationalst­ället än i Arsenal. Denis Zakaria och Remo Feuler är utmärkta centrala mittfältar­e.

Framåt handlar mycket om Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic och Breel Embolo.

Schweiz har en fin bredd i truppen och står och faller inte om en eller ett par spelare skadar sig.

Schweiz återfinns i kategorin strax bakom den yppersta eliten i världen.

Snabbanaly­s: Skrällfärd­ighet finns om Vladimir Petkovic lyckas hitta den bästa balansen inom laget.

Turkiet (29)

Turkarna visade verkligen framfötter­na då VM-kvalet körde i gång. 4–2 mot Nederlände­rna och 3–0 mot Norge visade än en gång vilken potential den stora fotbollsna­tionen besitter.

Leicesters­tjärnan Caglar Söyüncü leder de bakre leden. 25-åringen är snabb, stark och teknisk. Grym i luftrummet. Hakan Calhanoglu blandar och ger i klubblagen han represente­rar men i landslaget brukar han vara jämnare och bättre. Dock en spelare som snabbt kan bli en belastning för sitt lag. Får han ett par kyssar eller ett domslut emot sig kan fokus snabbt lida.

Yusuf Yazici och Burak Yilmaz är klubbkompi­sar i färska franska mästarna Lille och de två bildar en utmärkt anfallstan­dem i landslaget. Yilmaz har hunnit bli 35 år men han är lika bra som någonsin.

Snabbanaly­s: Ett Turkiet med medvind är svårt att stoppa. Tränare Senol Gunes har lyckats skapa en stark vi-känsla.

Wales (17)

Visade sin klass två gånger om mot Finland i Nations League. Presterade på absolut maxnivå i EM 2016 då det blev semifinal. Kanske att kurvan ändå pekat lite neråt sedan dess?

Danny Ward är andra val i Leicester bakom fenomenale Kasper Schmeichel men förstaval i landslaget mellan stolparna. Joe Rodon leder backlinjen, framför sig har Nathan Ampadu och ute vill vänster den oslipade diamanten Neco Williams.

Framåt handlar det mycket om Gareth Bale, Aaron Ramsey, Daniel James och Harry Wilson.

Bale måste hitta sin högsta nivå om Wales drömmer om ett långt EM. Jämnheten i hans spel har saknats i flera år.

Snabbanaly­s: Kanske att vi redan sett det bästa av denna upplaga av Wales.

Så går det:

1. Italien

2. Turkiet

3. Schweiz

4. Wales

Spelprogra­m:

11.6: Turkiet-Italien, Rom

12.6: Wales-Schweiz, Baku

16.6: Turkiet-Wales, Baku

16.6: Italien-Schweiz, Rom

20.6: Schweiz-Turkiet, Baku

20.6: Italien-Wales, Rom.

❞ Yusuf Yazici och Burak Yilmaz är klubbkompi­sar i färska franska mästarna Lille och de två bildar en utmärkt anfallstan­dem i landslaget. Yilmaz har hunnit bli 35 år men han är lika bra som någonsin.

 ?? FOTO: MURAD SEZER/LEHTIKUVA ?? Yusuf Yazici och Burak Yilmaz är ett giftigt par på topp.
FOTO: MURAD SEZER/LEHTIKUVA Yusuf Yazici och Burak Yilmaz är ett giftigt par på topp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland