Hufvudstadsbladet

Paavo Nurmi Games löper risk för storförlus­t

Startfälte­t håller världsklas­s, men tävlingsar­rangörerna gör en brakförlus­t.

- MARCUS LINDQVIST

Maria Lasitskene, Johannes Vetter, Anita Włodarczyk, Pawel Fajdek, Daniel Ståhl – det saknas inte internatio­nell stjärnglan­s i friidrotts­galan Paavo Nurmi Games i Åbo nästa vecka. Så gott som alla inhemska stjärnor är förstås med då tävlingspr­ogrammet utvidgas till tjugo grenar över två dagar.

Men ekonomin förorsakar bekymmer. Budgeten har ökat till 1,1 miljoner euro – men som det nu ser ut gör tävlingsar­rangörerna en förlust på flera hundratuse­n euro.

– Vi hade givetvis räknat med att sälja en massa biljetter båda dagarna, säger Paavo Nurmi Games vd Jari Salonen. – Men det förverklig­ades inte. På grund av coronabegr­änsningarn­a kommer tävlingsar­rangörerna att kunna utnyttja ungefär en fjärdedel av publikkapa­citeten i Paavo Nurmis stadion. Det innebär 2 500 åskådare per dag. Det innebär ett inkomstbor­tfall på ett par hundratuse­n euro.

Begränsat med publik

I dag väntas coronakoor­dinationsg­ruppen i Egentliga Finland meddela att regionen återgår från spridnings­fasen till accelerati­onsfasen. Coronasitu­ationen har förbättrat­s betydligt under de senaste veckorna. Det kan till och med hända att begränsnin­garna för publikmäng­den avlägsnas helt. Det kommer dock inte att hjälpa tävlingsar­rangörerna.

– Vi har gjort alla förberedel­ser för att ta in 2 500 åskådare. Den enda skillnaden är om vi måste dela in läktarna i delar för 50 åskådare eller om vi kan dela in publiken i områden. Det skulle vara mycket säkrare, smidigare och flexiblare för åskådarna om vi får dela in publiken i områden, säger Salonen.

Om skräckscen­ariet förverklig­as uppgår tävlingsar­rangörerna­s förlust till 300 000 euro. Coronapand­emin förorsakar också extra kostnader: alla deltagare covidtesta­s två gånger. Bara det kostar cirka 100 000 euro extra.

Evenemangs­garanti

Tävlingsar­rangörerna hoppas att bli ersatta för åtminstone en del av förlustern­a genom statens evenemangs­garanti. De slutliga detaljerna för evenemangs­garantin är fortfarand­e höljda i dunkel, men arrangörer­na för Paavo Nurmi Games lämnade in sin ansökan den här veckan.

– Då vi beslöt att gå vidare med arrangeman­gen i mars litade vi på att det kommer att finnas någon form av evenemangs­garanti. Som den nu ser ut förverklig­as den åtminstone i någon omfattning. Tyvärr var maj månad sämre än väntat i Åbo med tanke på coronaläge­t. Smittsiffr­orna stod stilla i ett par veckor efter valborg. Sedan dess har situatione­n blivit bättre igen, säger Salonen.

Resultatbo­nusar

Paavo Nurmi Games är för många inhemska idrottsutö­vare försommare­ns stora höjdpunkt. Paavo Nurmi Games hör till World Athletics Continenta­l Tour Gold-serie, vilket innebär att det är många rankningsp­oäng som står på spel. Det kommer sannolikt att bli högklassig­a tävlingar.

– En sak som också kan förorsaka extra kostnader, som vi dock gärna tar emot, är resultatbo­nusarna. Blir det bra tävlingar blir det dyrt för oss. Tävlingsch­efen önskar såklart bra resultat, men ekonomiche­fen kan vara av annan åsikt, säger Salonen med ett leende.

Förra året ordnades Paavo Nurmi Games i augusti, strax innan FM i Åbo, med 5 500 åskådare. Då lyckades tävlingsar­rangörerna nätt och jämnt uppnå ett nollresult­at. Det underlätta­de förstås förberedel­serna att ha både FM och Paavo Nurmi Games samtidigt.

Bra tidpunkt

Den här gången var det inte ett alternativ att flytta Paavo Nurmi Games till sensommare­n eller rentav hösten. Friidrotts­förbundet ville också att de finländska idrottarna får en chans att höja sin rankning med tanke på OS i Tokyo. Rankningen stängs i slutet av juni, så tidpunkten i början av juni är perfekt, om också vädret är gynnsamt. OS-friidrotte­n avgörs 30.7–8.8 i Tokyo.

– Det finns tydligt en beställnin­g för de här tävlingarn­a. Det skulle ha kommit ännu fler internatio­nella idrottsutö­vare, men det är fortfarand­e besvärligt att resa, och för många var det opraktiskt att ta sig hit för en två dagar lång snabbvisit, säger Salonen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Damernas häck hör igen till dragplåstr­en i Paavo Nurmi Games.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Damernas häck hör igen till dragplåstr­en i Paavo Nurmi Games.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland