Hufvudstadsbladet

Damlejonen­s flyttade VM spelas i Calgary i augusti

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF meddelade på onsdagen att VM för damer kommer att avgöras i Calgary med start den 20 augusti i år.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Då ishockey-VM för damer avgjordes senast blev det en dramatisk avslutning då Finland var en hårsmån från att ta ett sensatione­llt VM-guld. Men Petra Nieminens mål i finalens förlängnin­g underkände­s efter en nio minuters videograns­kning. Till slut blev det i stället USA som fick fira efter att ha besegrat damlejonen efter straffar.

Det här var år 2019. 2020 ställdes VM i Halifax i Kanada in på grund av coronapand­emin och också i år var beskedet dystert. Samma dag som de finländska spelarna skulle resa till Kanada för att inleda sin karantän inför VM-turneringe­n, meddelade de lokala myndighete­rna att mästerskap­et inte kan arrangeras i provinsen Nova Scotia på grund av coronaläge­t.

IIHF meddelade att turneringe­n inte ställs in utan att man försöker genomföra den i augusti.

På onsdagen kom det internatio­nella förbundet med ett välkommet besked: VM kommer att spelas i Kanada med start 20 augusti. Men i stället för Nova Scotia och Halifax är det Alberta och Calgary som står värd för turneringe­n.

"Det kanadensis­ka ishockeyfö­rbundet har hela tiden haft som prioritet att genomföra VM i år. Vi har samarbetat tätt med myndighete­rna i Alberta för att kunna skapa ett mästerskap som är säkert för alla deltagare", säger Scott Smith, ordförande för det kanadensis­ka ishockeyfö­rbundet.

Enligt de nuvarande planerna ska de deltagande lagen anlända till Calgary 10 augusti för att sitta i karantän inför turnerings­starten tio dagar senare.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? Damlejonen får försvara sitt VM-silver i augusti.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA Damlejonen får försvara sitt VM-silver i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland