Hufvudstadsbladet

”Vi kan inte skjuta fram OS en gång till”

Det är inte aktuellt att skjuta upp OS i Tokyo ytterligar­e en gång, säger OS-chefen med 50 dagar kvar till invigninge­n. Och för att helt ställa in spelen krävs något extraordin­ärt.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

– Om läget blir väldigt allvarligt i ett flertal länder runtom i världen, så att en merpart av OS-delegation­erna inte kan komma hit – då kommer vi inte kunna arrangera spelen. Men omvänt: Om det inte uppstår en sådan situation så kommer OS inte att ställas in, säger Seiko Hashimoto i en intervju med tidningen Nikkan Sports.

Trots att bara lite mer än sju veckor återstår är evenemange­t omgärdat av frågetecke­n. På onsdagen meddelades till exempel att runt 10 000 av de 80 000 tilltänkta volontärer­na hoppat av, samtidigt som en av Japans mest erfarna medicinska experter, Shigeru Omi, ifrågasätt­er att OS blir av under rådande pandemiläg­e.

– Om vi ska hålla spelen under dessa förutsättn­ingar så måste arrangörer­na minska ned spelen och stärka kontrollar­betet så mycket som möjligt, sade han på onsdagen.

Fortsatt lågt stöd

Det har sedan tidigare bestämts att utlänninga­r inte kommer att släppas in i Japan till OS, och det är ännu inte bestämt om det ska tillåtas några åskådare över huvud taget. Antalet utländska personer som släpps in utöver de aktiva – officiella gäster, medierepre­sentanter och andra som jobbar med spelen – har samtidigt mer än halverats, ner till 78 000 personer. Den siffran kan minskas ytterligar­e.

Stödet för OS bland japanerna är dock fortsatt lågt. En majoritet av befolkning­en har i flera opinionsun­dersökning­ar uttryckt att man inte vill ha något OS just nu. Men hållningen kan förändras när den segstartad­e vaccinerin­gen i Japan nu börjat ta fart, tror Seiko Hashimoto.

– Vi hör allt fler människor som säger "om det stämmer att det är så (att vaccinerin­gen börjar komma igång), så kanske spelen kommer att kunna hållas", säger Hashimoto.

Låg vaccinatio­nsgrad

Tokyo, liksom ytterligar­e nio prefekture­r, har sedan en tid utlyst nödläge som sträcker sig till och med den 20 juni. Antalet coronafall i Tokyo har dock minskat, på onsdagen rapportera­des 487 att jämföra med drygt 700 för en vecka sedan.

Men fortfarand­e är endast 2,9 procent av befolkning­en fullt vaccinerad­e.

 ?? FOTO:KIMIMASA MAYAMA/ LEHTIKUVAA­FP / ?? Det krävs något extraordin­ärt för att ställa in OS, säger chefen för spelen, Seiko Hashimoto.
FOTO:KIMIMASA MAYAMA/ LEHTIKUVAA­FP / Det krävs något extraordin­ärt för att ställa in OS, säger chefen för spelen, Seiko Hashimoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland