Hufvudstadsbladet

”Super League är ett slag i ansiktet på damfotboll­en”

- Varför är det så viktigt? LASSE MANNHEIMER/TT

Den planerade europeiska superligan var inte bara en dålig idé. Den var ett slag i ansiktet på damfotboll­en. Det säger Nadine Kessler, högsta chef för damsidan på Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa). – Klubbarna som nämndes var inte direkt sådana som haft mest med damfotboll att göra de senaste tio åren, säger Kessler.

Det var inte så att damerna helt förbisågs när pressutski­cket om planerna på en ny superliga slog ner som en bomb i mitten av april. Men inte långt ifrån. ”Så snart det är praktiskt möjligt efter herrarna, kommer en motsvarand­e damturneri­ng också att lanseras, för att hjälpa till att lyfta fram och utveckla damsporten”, var allt som stod.

Den tidigare tyska landslagss­tjärnan Nadine Kessler är chef för damfotboll­en på Uefa. Lika glad som hon är över att planerna på ligan snabbt skrotades, lika irriterad blev hon när hon såg de deltagande klubbarnas styvmoderl­iga behandling av damfotboll­en.

Skrev öppet brev

I ett öppet brev konstatera­de hon att planerna, om de gått i lås, hade kunnat få förödande konsekvens­er för damsidan.

– Så det märktes att jag inte blev glad?, säger Nadine Kessler när hon ska kommentera sitt utspel.

– Det fanns flera anledninga­r till att jag inte var förtjust. Först och främst uppskattad­e jag inte att vi bara nämndes i en bisats, ungefär ”… och så gör vi samma sak på damsidan om det fungerar för herrarna”. Om man hävdar att man bryr sig om damfotboll så får man i så fall ta fram en likvärdig plan.

Hon tror att en utbrytarli­ga på damsidan hade varit en om möjligt ännu sämre idé än för herrarna. För även om alla de tolv inblandade klubbarna – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – gjort mer eller mindre rejäla satsningar på damsidan de senaste åren, är det inte några pionjärer det handlar om.

– Även om det är bra att fler herrklubba­r investerar i sina damlag så finns det samtidigt en historia inom damfotboll­en som man inte kan nonchalera. Jag tänker på klubbar i Sverige, jag tänker på klubbar i Tyskland och på klubbar i Frankrike.

Vem hade haft en tanke på att bjuda in Rosengård, Wolfsburg eller andra klubbar som haft stor betydelse för Champions Leagues och den europeiska fotbollens utveckling? Det är inte okej att skapa ett system som nästan ingen kan sikta mot.

Beroende av herrarna

Det är också viktigt att damfotboll­ens företrädar­e tar ton i sådana här frågor, säger hon. För det som på ytan ser ut som en angelägenh­et främst för herrfotbol­len, påverkar även andra.

– Det är dags att vi oftare luftar vår åsikt i sådana här frågor. För det här handlar inte bara om en superliga kontra herrarnas Champions League. Det här är en fråga om hela systemet, och vi ingår i det systemet. I princip allting vi gör finansiera­s fortfarand­e av pengar som kommer från herrturner­ingar.

Desto mer tillförsik­t känner hon när hon tittar på damernas Champions League-turnering, som står inför flera förändring­ar till nästa säsong. Gruppspel införs för första gången, liksom fasta matchdagar.

Uefa har även mer än fyrdubblat prispengar­na, till motsvarand­e runt 25 miljoner euro. Alla klubbar som når gruppspele­t tilldelas minst 400 000 euro vilket är fem gånger så mycket som en plats i åttondelsf­inalen gav i år.

Det är fortfarand­e milsvida från de astronomis­ka summorna på herrsidan, men den jämförelse­n är inte rimlig att göra, säger Kessler.

– Vi måste vara realistisk­a. För om man tittar på de summor det handlar om i damernas Champions League nästa år – det saknar motstycke på klubbnivå på damsidan oavsett sport. Förutom de största landslagst­urneringar­na är det de högsta bonusarna man kan få i någon tävling.

– Och man kan inte jämföra rakt av med herrarnas Champions League. Den kommersial­iserades redan på 90-talet. Vi måste i stället fokusera på att visa att det finns ett kommersiel­lt värde för damidrott och damfotboll.

Nytt tv-avtal

I det nya formatet ingår också en centralise­ring av sponsor- och medierätti­gheter för gruppspele­t och framåt. Ett historiskt nytt tv-avtal är på gång, och tänkt att offentligg­öras inom kort.

Det vore ett otroligt viktigt steg, säger Kessler. Fram till nu har klubbarna själva ägt rättighete­rna till sina matcher i turneringe­ns första rundor, vilket har lett till en radda olika lösningar – om matcherna alls har sänts. För fans har det inte sällan inneburit en hopplös jakt i djungeln av obskyra (och olagliga) strömnings­sajter för att kunna följa sitt lag.

Kessler minns själv när hon var aktiv, och hur frustreran­de det var för familjen att inte kunna se hennes matcher.

– Det är något som måste förändras. Även den här säsongen har klubbarna själva haft ansvaret att sälja rättighete­rna till sina matcher. Det har gjort att vi inte haft möjlighet att styra det. Därför måste koordineri­ngen och centralise­ringen av sändningsr­ättigheter­na ändras, det är den enda tänkbara vägen framåt.

– Om man får möjlighet att följa sporten och se alla de här otroliga idrottsutö­varna … det är viktigt så att ni journalist­er ska kunna skriva om det, så att familjer ska kunna följa matcherna, så att en förälder ska kunna tänka ”det där kan vara min dotters framtida yrke”. Och för att den där flickan ska få känna ”jag vill bli som dem”.

❞ Det här är en fråga om hela systemet, och vi ingår i det systemet. I princip allting vi gör finansiera­s fortfarand­e av pengar som kommer från herrturner­ingar. Nadine Kessler chef för damsidan på Uefa

 ?? FOTO: WALTER BIERI/TT-AP ?? – Om man hävdar att man bryr sig om damfotboll så får man i så fall ta fram en likvärdig plan, säger Uefa-chefen Nadine Kessler om planerna på en europeisk superliga.
FOTO: WALTER BIERI/TT-AP – Om man hävdar att man bryr sig om damfotboll så får man i så fall ta fram en likvärdig plan, säger Uefa-chefen Nadine Kessler om planerna på en europeisk superliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland