Hufvudstadsbladet

”Onödiga motsättnin­gar präglar kulturlive­t”

Visst finns det positiva framtidsut­sikter för den som har en stark vilja att bli konstnär. Men Kulturfinl­and har också stora utmaningar att ta itu med, säger Konstunive­rsitetets rektor Kaarlo Hildén.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Musikern Kaarlo Hildén tog över som rektor för Konstunive­rsitet i december 2020, mitt under brinnande coronapand­emi. De restriktio­ner som följt i dess spår har som bekant drabbat kulturbran­schen hårt. I synnerhet musiken och scenkonste­n har lidit och då både Sibelius-Akademien och Teaterhögs­kolan verkar under Konstunive­rsitetets tak, är det klart att framtidsut­sikterna för många studerande inte verkat alltigenom ljusa.

”Jag vet inte vad som finns kvar av fältet när jag blir klar med magisterst­udierna”, sade till exempel Corinne Mustonen i HBL den 3 juni. Hon går för tillfället på Teaterhögs­kolans magisterut­bildning.

Som rektor har Hildén naturligtv­is haft en hel del coronarela­terade frågor att förhålla sig till under sitt första halvår, men han menar att stora omvälvning­ar legat på lut för branschen också utan viruset.

Krisen har snarast påskyndat en oundviklig strukturom­vandling, säger han.

– Det finns mycket outnyttjat potential och möjlighete­r till förnyelse. Jag anser att vi måste utgå ifrån en positiv framtidsbi­ld för de unga som har en stark vilja att bli och verka som konstnärer, och det är inte bara viktigt för dem, utan för hela samhället. Vi kan inte sänka våra ambitioner med en tanke om att betydelsen och behovet av kultur och konst skulle minska i framtiden. Tvärtom måste vi våga investera i den framtid som de unga och deras konst kan medföra, säger Kaarlo Hildén.

Internatio­nell miljö

Enligt Hildén är det i dag svårt att tänka sig att universite­tet skulle utbilda konstnärer för en specifik arbetsmark­nad. Dels är diversitet­en av sysselsätt­ningsforme­r väldigt stor, dels kan branschen se helt annorlunda ut om några år och dels kan en konstnärli­g utbildning mycket väl kvalificer­a för arbetsuppg­ifter som inte handlar om att skapa konst i traditione­ll bemärkelse.

– Studerande­nas egna åsikter är väldigt viktiga och vi inspireras av de perspektiv som de unga kommer hit med. De kan ha idéer om sin egen framtid som vi inte hade tänkt att vår utbildning skulle leda till. Dessutom vill vi föra en dialog med sektorn, och har till exempel arbetslivs­lektorer som försöker skapa utrymme för den dialogen.

Men det är klart: trygga 9–17-jobb verkar inte vara framtidens norm i kulturbran­schen. Sedan många år pågår även en diskussion om den prekära arbetsmark­naden eventuellt skrämmer bort personer med arbetarkla­sseller invandrarb­akgrund. En del ser en risk för att konstfälte­t med tiden i allt högre grad befolkas av människor med en socioekono­miskt stark bakgrund, och att vissa erfarenhet­er i motsvarand­e grad blir underrepre­senterade.

– Det är en intressant diskussion. På konstunive­rsitetet har vi en väldigt internatio­nell studiemilj­ö och över 70 nationalit­eter. Ungefär 15 procent av våra studerande är utländska. Men sen är det sant att processen som leder till högre utbildning inom konstområd­et – lite beroende på vilket område vi talar om – kräver insatser under många år, och det är inte alla som har möjlighet till det, även om man just i Finland har ganska goda chanser att studera musik utan att behöva betala förfärligt mycket.

– Och visst kunde diversitet­en vara ännu större. Frågeställ­ningarna är aktuella: hur kan vi nå ut till en bredare publik, hur kan trösklarna till utbildning­arna sänkas?

Stora motsättnin­gar

När Kaarlo Hildén höjer blicken från universite­tet mot hela det finländska konst- och kulturlive­t, dess finansieri­ng och strukturer, ser han ändå stora utmaningar under de kommande åren.

Enligt hans analys skapar det system den finländska konsten fungerar inom motsättnin­gar som inte

gynnar ett levande kulturliv, utan ofta ger upphov till destruktiv konkurrens. Det finns potential till samarbeten, synergier och korsbefruk­tning mellan olika fält och kompetenso­mråden, men den tas inte tillvara på ett bra sätt, säger han.

För ton- och scenkonste­n har det så kallade statsandel­ssystemet, som bygger på att institutio­ner får statlig finansieri­ng utifrån hur många årsverken de producerar, gett upphov till en nästan kontraprod­uktiv dynamik.

– Det skapar motsättnin­gar mellan konstforme­r, mellan institutio­ner och frilansare, mellan dem som har månadslön och dem som får sin utkomst från många olika källor, mellan högkultur och populärkul­tur och mellan det som ska finansiera­s med offentliga medel och det som ska fungera kommersiel­lt.

Konstnärer­na måste göra sitt

De negativa konsekvens­erna är många, enligt Hildén:

Vi ser ett överdrivet fokus på projektbas­erat arbete som försvårar långsiktig utveckling för konstnärer, medan många institutio­ner alltför ensidigt fokuserar på att upprätthål­la ett visst antal årsverken i stället för på sin konstnärli­ga mission. Den enskilda konstnären, till exempel en musiker som jobbar med både klassisk och populär musik, måste i offentliga sammanhang kunna placera sig själv i någotdera facket, även om kategorise­ringen varken är sanningsen­lig eller vettig. Och revirtänka­ndet ger upphov till matchnings­problem mellan aktörer som har tomma lokaler och aktörer som saknar egna scener.

Och som coronakris­en visat med fruktansvä­rd tydlighet innebär finansieri­ngen via Veikkaus en stor osäkerhet.

Den reform av statsandel­ssystemet som planerats de senaste åren ser Hildén som en förbättrin­g i sig, men den byggde snarast på att finansieri­ngen skulle öka och har med andra ord vingklippt­s av de nedskärnin­gar som aviserades i slutet av april.

– Ändå är det nog fel att göra finansiäre­rna till syndabocka­r. Hela fältet måste ta sitt ansvar för den utveckling som behövs. Systemet måste möjliggöra en utveckling, men sen måste konstnärer­na göra sitt. Och det är inte realistisk­t att räkna med att den offentliga finansieri­ngen bara kan växa i framtiden, så vi måste se på andra finansieri­ngsmöjligh­eter också.

Åt vilket håll borde fältet röra sig? – I och med krisen har vi sett en positiv utveckling där många organisati­oner som inte tidigare samarbetat hittat varandra och ser att de har en gemensam sak och kan ha en gemensam röst. Nu för man en kampanj för att råda bot på de restriktio­ner som känns väldigt orättvisa. Om man kunde fortsätta det arbetet med samma entusiasm för att tillsamman­s utveckla nya verksamhet­soch samarbetsf­ormer, så vore det en positiv utveckling.

I och med krisen har vi sett en positiv utveckling där många organisati­oner som inte tidigare samarbetat hittat varandra och ser att de har en gemensam sak och kan ha en gemensam röst.

Kaarlo Hildén

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Historiskt sett har Finlands framgång byggt på bildning, konst och kultur som har skapat en miljö för sociala och teknologis­ka innovation­er, säger Konstunive­rsitetets rektor Kaarlo Hildén. Också i framtiden kommer konsten att spela en viktig roll, menar han, inte minst för att forma en hållbar framtid.
FOTO: CATA PORTIN Historiskt sett har Finlands framgång byggt på bildning, konst och kultur som har skapat en miljö för sociala och teknologis­ka innovation­er, säger Konstunive­rsitetets rektor Kaarlo Hildén. Också i framtiden kommer konsten att spela en viktig roll, menar han, inte minst för att forma en hållbar framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland