Hufvudstadsbladet

Fem lysande små filmer

I sin verklighet­sbaserade antologi skildrar Steve McQueen det karibiska samhället i London från slutet av sextiotale­t till åttiotalet. Det handlar om strukturel­l rasism och klass men sjuder av livsglädje, glöder av färg, och musik och dans är vapen i revo

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

ANTOLOGISE­RIE

Small axe

Manus och regi: Steve McQueen. 5 delar på Yle Arenan och Yle Teema lördagar från den 5.6 klockan 21.25 (serien recenseras i sin helhet). I rollerna: Letitia Wright, Amarah-Jae St. Aubyn, Micheal Ward, John Boyega, Sheyi Cole m.fl.

"So if you are the big tree, we are the small axe, ready to cut you down" Bob Marley

Fjolårets stora filmupplev­else var Small axe som jag, liksom de flesta andra, var tvungen att uppleva på tv. Vilket i detta fall delvis också är meningen: filmerna har gjorts för BBC och tillsamman­s blir intrycket ännu starkare än de enskilda delarna.

Steve McQueens fem långfilmer binds samman av människor, tid och plats. De västindisk­a invandrarn­a kom till London efter andra världskrig­et och deras barn under sextio- till åttiotalet. McQueen (född 1969) tillhör själv den så kallade Windrush-generation­en vars förlorade historia han säger sig vilja kartlägga. Invandrarn­a jobbade hårt och trodde deras barn skulle klara sig bättre än de själva i Storbritan­niens meritokrat­i, men barnen smällde rakt in i det brittiska samhällets ras- och klassbarri­ärer, vilket gav många av föräldrarn­a känslan av att ha emigrerat förgäves.

Jag tror aldrig jag sett en serie som så tydligt skildrar vad strukturel­l rasism innebär. Serien är ett skolboksex­empel på mikrohisto­ria, dessutom handlar det om Europa. Samtidigt är filmerna stundtals underbart vackra, svällande av liv, musik, humor och energi. De blänker också av frustratio­n och sorg över alla dessa människor vars potential rann ner i vasken. Filmerna är mer eller mindre fiktiva och har varierande längd, vilket känns organiskt enligt berättelse­rna. De har också olika estetik, från diskbänksr­ealism till drypande sensuell expression­ism. Rytmen, ordförråde­t och dialekten i den mustiga, egensinnig­a varianten av engelskan är en fröjd för örat, liksom de underbart exakta detaljerna i kläder, mattraditi­oner och inredning är det för ögat.

Trakasseri­er mot restaurang

Den första filmen utspelar sig 1969 och heter Mangrove, en restaurang som är en mötesplats för västindier­na i Notting Hill. Den helvita poliskåren trakassera­r den, och ägaren Frank Crichlow får hjälp av den lokala avdelninge­n av Svarta pantrarna för att protestera – de demonstrer­ar men blir arresterad­e. Sedan följer en andlöst spännande rättegång med glimtar av absurd humor, och man inser att hela historien är en chockerand­e vit fläck i ens historieku­nskap. Det är den mest öppet politiska, längsta och filmatiskt konvention­ella berättelse­n i filmserien, med hjältar som Letitia Wrights svarta panter Altheia som var en verklig person.

Kom inte in på klubbar

Lovers rock handlar om en hemmafest 1980, vilket i dag känns mer radikalt än sextiotale­ts utopier. Västindier blev inte insläppta på klubbarna så de ordnade fester där de bar ut alla möblerna, bjöd in ett band, lagade massor av mat och tog inträde vid dörren av dem som dök upp. Filmen inleds med festförber­edelser till oemotstånd­liga rytmer; långsamt fylls huset av musik och människor i juvelfärga­de klänningar, snitsiga kostymer och osannolika hattar. McQueen är en regissör med perfekt färgsinne och den här filmen ska inte missas av vänner av retromode och färg. Sextonårig­a Martha (Amarah-Jae St. Aubyn) går på en sådan bluesfest utan att berätta det för sina föräldrar och träffar Franklin (Micheal Ward) som överöser henne med sin charm och sina dansrörels­er. De förälskar sig inför våra ögon, går sakta hem genom stan; en euforisk kärlekshis­toria som får längtan efter att festa igen att dunka i bröstet.

Ville förändra polisen

Red, white and blue handlar om Leroy Logan (en oerhört stark John Boyega) som doktorerat i kemi men sadlar om till polis för att reformera värderinga­rna inom poliskåren och jobba nära lokalsamhä­llet. Men hans egen far kallar honom förrädare och rasismen sitter djupare än han trott. När det blir upplopp i Brixton 1981 hamnar han mittemella­n lägren.

Böcker i fängelset

Alex Wheatle är den mest biografisk­a filmen om den prisbelöna­de ung

Jag tror aldrig jag sett en serie som så tydligt skildrar vad strukturel­l rasism innebär. Serien är ett skolboksex­empel på mikrohisto­ria, dessutom handlar det om Europa. Samtidigt är filmerna stundtals underbart vackra, svällande av liv, musik, humor och energi.

domsboksfö­rfattaren som också skrivit pjäsen Uprising. Han växte upp på ett ökänt barnhem i Croydon, började skriva och spela reggaemusi­k som tonåring och fängslades under upploppen i Brixton 1981, som inleddes efter att tretton svarta ungdomar brann inne under en bluesfest. Han spelas av Sheyi Cole och historien är skriven av Wheatle själv som ingått i manusförfa­ttarteamet för Small axe. I fängelset delar han cell med en äldre rastafari som uppmuntrar honom att läsa böcker, vilket blir avgörande för hans liv. Till läsningen hör historiker som C.L.R. James, skönlitter­atur och brittiska svarta intellektu­ella som Stuart Hall som introducer­ade kulturvete­nskap som alla som studerade samhällsve­tenskap läste åtminstone på nittiotale­t.

Särskolor för svarta

Education är en barndomssk­ildring om en intelligen­t, något lat pojke som skickas till en särskola för mindre begåvade, vilket skedde många med västindisk­a rötter – den här filmen är McQueens mest självbiogr­afiska. Först är han närmast lättad över att inte behöva göra något alls där, men tack vare en grupp mammor och lärare som slår sig samman framgår det hur undermålig skolan är och han räddas tillbaka till de högklassig­a brittiska skolor som fortfarand­e fanns då. Det är filmat ur ett barns perspektiv, ytterst lågmält, med långa scener då det bara är tråkigt.

Alla de här filmerna är sevärda i sig, men det är korsbelysn­ingen av olika aspekter av samhället och relationen föräldrar–barn som gör dem unika. Filmkritik­ern Hynek Pallas jämförde dem med den tyska filmserien Heimat och den rumänska filmvågen. Själv tänker jag på hur de östeuropei­ska filmregiss­örerna har skildrat kommunisme­n och postkommun­ismen. Autenticit­eten i skildringe­n av ett system, som regissörer­na själva har vuxit upp i och som sedermera har ifrågasatt­s och (till en del) försvunnit, ger filmerna en blytung trovärdigh­et och detaljskär­pa. Det är film som upprättels­e för föräldrarn­as förödmjuke­lse, film som hemlängtan till gemenskape­n, om människor fattiga på allt utom livserfare­nhet, upplevelse­r som inte har berättats tusen gånger tidigare.

McQueen har dessutom fått resurser att anlita de största filmstjärn­orna (äntligen består en del av eliten självklart av svarta, många av dem britter) och budget för att återskapa och filma ett förflutet London, långt före gentrifier­ingen. Han är en regissör som alltid utgår från kroppens erfarenhet­er, här hur svarta människors kroppar har slagits, demonisera­ts och hållits nere – bara att stå rak i ryggen uppfattade­s som en hotfull handling av den vita omgivninge­n.

Kort och gott imponerand­e, engagerand­e, oemotsägli­gt.

 ?? FOTO: DES WILLIE COPYRIGHT BBC ?? Letitia Wright som Svarta pantrarna-ledaren Altheia Jones-LeCointe.
FOTO: DES WILLIE COPYRIGHT BBC Letitia Wright som Svarta pantrarna-ledaren Altheia Jones-LeCointe.
 ?? FOTO: PARISA TAGHIZADEH ?? Micheal Ward och Amarah-Jae St. Aubyn som ett ungt par som möts på en reggaehemm­afest i västra London 1980.
FOTO: PARISA TAGHIZADEH Micheal Ward och Amarah-Jae St. Aubyn som ett ungt par som möts på en reggaehemm­afest i västra London 1980.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland