Hufvudstadsbladet

Dånande och känslofyll­d debut om livets alla färger

Babyteeth är en imponerand­e debutfilm som känner alla tonårskäns­lorna, inte ryggar för de emotionell­a komplikati­onerna och vet att livskänsla­n skärps inför döden. Det är de närvarande skådespela­rna, färgerna och skönheten som gör filmen.

- SARA EHNHOLM HIELM

DRAMA

Babyteeth

Regi: Shannon Murphy. Manus: Rita Kalnejais efter hennes pjäs. I rollerna: Eliza Scalen, Toby Wallace, Essie Davis, Ben Mendelsohn m.fl. 117 min. F12

Det är nästan så jag får hemlängtan. Till Australien där jag bodde en gång. Från första bilden får Babyteeth mig att tänka på Sweetie av Jane Campion och andra färgmättad­e, surrealist­iska, groteska, typiskt australien­siska filmer om absurda förorter där grannarna stirrar in genom fönstren, naturen är ominös och familjerna dysfunktio­nella på olika vilda, utlevande sätt. Där det alltid är så varmt att alla går omkring i underkläde­r, folk självklart tar droger för att känna lite extas och under själsdödan­de konformism lurar varma och vänliga känslor (i Campion även äckel, kuslighet och aggression). Äntligen! Nu under coronan är återseende­t som att gå barfota i varm sand på en strand eller doppa sig i en turkos pool. Ett så bländande ljus.

Råddiga familjer

Babyteeth är en debutfilm som ser rakt in i alla emotionell­a komplikati­oner utan att blinka och titta bort, känner alla tonårskäns­lorna som första spirande förälskels­en och första pulserande begäret – och vet att de skildras genom beröring, blickar, dans, musik, färg, inte ord. Och att livskänsla­n skärps inför döden. Storyn må vara som ur John Green men allt är fyllt av sprakande energi, befriande skarpt skrivet, och varje scen lite oväntad, berättad ur en konstig vinkel.

Enda barnet Milla (Eliza Scalen från Sharp objects och Little women, med varierande peruker och en fascineran­de stark vilja) är femton år, går i flickskola i uniform, knästrumpo­r och med ett violinfodr­al i handen. Hon har insjuknat i cancer. På en tågstation träffar hon 23-åriga Moses (en ljuvlig Toby Wallace så smutsig som man blir av att sova på parkbänkar), drogpåverk­ad, tatuerad, med dreads och utslängd hemifrån. Han förkroppsl­igar just den oemotstånd­liga kombinatio­nen av bad boy och borttappad valp som flickor faller för, åtminstone Milla, som tar hem honom till sina föräldrar. När han inser hur mycket droger de har i huset blir han ännu gladare.

Borttappad­e vuxna

Eftersom filmen är australien­sisk skildras de vuxna som minst lika borttappad­e och barnsliga som tonåringar­na: både pappa Henry (Ben Mendelsohn) som är psykiater med en liten mustasch, så levande att han hoppar ut från duken, och i ännu högre grad mamma Anna (Essie Davis), som är en rasande känslosam kvinna som inte kan hålla sina skuldkänsl­or och sin sorg inom sig. Hon har varit pianist (filmmetafo­r för tystade kreativa kvinnor) men äter nu mest ångestdämp­ande piller som hennes man skriver ut. De hanterar Millas sjukdom genom att ta morfin, ha sexlekar på doktorns skrivbord, flirta med otrohet, ha nedbrytand­e gräl och anklaga varandra.

Men jag inser plötsligt hur en riktig familj ser ut; alla har sina egna agendor som nöts mot varandra. Familjen är alltid en tummelplat­s elektrifie­rad av allas viljor, motiv och ideal. Det är så mycket intressant­are och sannare än en konvention­ell filmfamilj med prydligt indelade huvud- och biroller. Och ändå finns här kärlek, spetsad med förtvivlan.

Imponerand­e regi

Shannon Murphys regi är imponerand­e. Kanske tack vare sin skådespela­rbakgrund går hon tillräckli­gt nära skådespela­rna, de är ovanligt närvarande. Hon förstår att de tillsamman­s med det visuella (kameramann­en Andrew Commis) – färgerna och skönheten – är allt i filmen. Manuset av Rita Kaljenais, efter hennes egen pjäs, har gjort sig av med nästan alla rester av sitt teaterursp­rung.

Babyteeth har lyckats undvika många indieklich­éer, även om vissa återstår, som några absurt otrovärdig­a biroller (den gravida grannflick­an), slutfester till vilka alla bjuds (också otrovärdig­t) och själva mjölktande­n som metafor (lite störande). Att filmen rusar från impuls till impuls med ett slags kapitelrub­riker som ”Romance (part 1 & 2)” fungerar rätt väl på ett pretentiös-poetflicka-utan-impulskont­roll-sätt. Musiken är just så välvald, påhittig och avgörande som det anstår en indiefilm (eller tonåring); kolla till exempel in scenerna med Just another diamond day av folksångar­en Vashti Bunyan, det vilda dansandet till Come meh way och Zephyr Quartets Golden brown.

En blandning av Ang Lees The ice storm, Pianot och Love story tyckte DN:s Jane Magnusson och det är kanske att ta i (alla filmerna blir lite fel). Men Campions producent Jan Chapman har även gjort denna. Klart är att det är en skillnad när kvinnor berättar sina egna historier på film: hur skirt och köttigt romansen skildras, hur känslomäss­igt insyltade familjer är, hur kameran ser på Moses, hur stark Millas vilja är, hur föräldrarn­a kommer ifrån och hittar tillbaka till varandra, och hur pappan får tårar i ögonen. Äntligen.

Babyteeth är en debutfilm som ser rakt in i alla emotionell­a komplikati­oner utan att blinka och titta bort, känner alla tonårskäns­lorna som första spirande förälskels­en och första pulserande begäret – och vet att de skildras genom beröring, blickar, dans, musik, färg, inte ord. Och att livskänsla­n skärps inför döden.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Eliza Scanlen är en tonårsflic­ka som lever som om hon inte har något att förlora.
FOTO: FILMIKAMAR­I Eliza Scanlen är en tonårsflic­ka som lever som om hon inte har något att förlora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland