Hufvudstadsbladet

Språkambas­sadörerna blev succéproje­kt – har besökt nästan tusen skolgruppe­r

Språkambas­sadörernas mål var att göra 300 skolbesök fram till våren 2021. Efterfråga­n var dock mycket större: i maj hade projektet besökt över 944 skolgruppe­r.

- SOFIE FOGDE/SPT

Språkambas­sadörerna, ett tvåspråkig­t projekt som lanserades 2019, har visat sig vara ett mycket lyckat koncept. Konceptet innebär att så kallade språkambas­sadörer besöker skolor och berättar om sin egen upplevelse av att lära sig det andra inhemska språket.

– Målet var att göra 300 besök fram till våren 2021, men i slutet av maj hade vi gjort 944 besök, säger Jaan Siitonen, projektled­are för Språkambas­sadörerna.

Nu tar man stegvis projektet till nya höjder med hjälp av bland annat Svenska kulturfond­ens bidrag. Utveckling­en har man delvis coronaepid­emin att tacka för, eftersom man blev tvungen att utveckla distansver­ktygen.

– Geografisk­a utmaningar försvann. Nu kunde vi även börja använda oss av ambassadör­er som bor i Sverige, säger Siitonen.

Möjlighete­rna i Finland

I höstas lanserades ett nytt pilotproje­kt som kallas ”Träffa en finne som studerar i Sverige”. Besöken riktas till finskspråk­iga elever som går en valbar kurs i svenska. Siitonen säger att responsen har varit överväldig­ande positiv.

– Det kan vara första gången som eleverna konkret hör hur det är att flytta till och studera i Sverige – även känslomäss­igt, säger Siitonen.

Konceptet har också inspirerat svenskar som bor i Finland. Enligt Siitonen finns det nu planer på att svenskar ska få besöka svenska skolor för att berätta om möjlighete­rna

som finns i Finland. Projektet är i samarbete med Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t. Tanken är att det startar i höst.

Orsakerna till framgång

Enligt Siitonen finns det ett flertal orsaker till att projektet Språkambas­sadörerna varit så framgångsr­ikt. Till exempel var det mycket lättare att hitta ambassadör­er än vad man hade räknat med.

– Det finns många finskspråk­iga finländare i det här landet som har en bra attityd till det svenska språket och som är stolta över sin berättelse. Vi har inte ens gjort någon stor kampanj kring det hela.

– Svenskan har blivit ambassadör­ernas hjärtesak, fortsätter Jaan Siitonen.

Han säger att efterfråga­n har varit speciellt stor i Kuopio, Villmanstr­and och Lahtis och man siktar alltid på att ambassadör­en ska ha en lokal koppling till platsen hen besöker.

– När ambassadör­erna kommer från samma område är det lättare för eleverna att identifier­a sig. ”Om hon eller han gjorde det här så kan jag det också”.

På finska i svenska skolor

I höstas påbörjades också besök i svensksprå­kiga skolor med språkambas­sadörer som lärt sig finska. Hittills har nästan 50 skolor fått besök.

– Besökens innehåll är lite annorlunda. Det är inte väsentligt att betona nyttan med att kunna finska i Finland. Det handlar mer om rädslan för att prata finska och upplevelse­n av att man borde kunna språket, säger Jaan Siitonen.

Oavsett målgruppen är det viktigt att ambassadör­en också pratar om utmaningar­na med att överkomma rädslan för språket. Samtidigt har Siitonen har överraskat­s över hur bra inställnin­g till exempel finskspråk­iga elever har till det svenska språket.

Nationellt språkkafé

Språkambas­sadörerna har också gjort ett pilotförsö­k med ett virtuellt språkkafé tillsamman­s med föreningen Luckan i Helsingfor­s.

– Vi överraskad­es av hur många som deltog från andra länder och ville prata svenska och bekanta sig med den finlandssv­enska kulturen.

Jaan Siitonen säger att man nu har ansökt om finansieri­ng för att utveckla konceptet till ett nationellt språkkafé med en egen webbplats där alla olika språkkafée­r kunde samlas.

– Det skulle lite motsvara bokning av träningsti­mmar på ett gym. Det skulle finnas teman, språknivå och vem som leder diskussion­en.

– Våra ambassadör­er kunde då berätta om språkkafée­rna under sina besök i skolorna. En av de största utmaningar är att hitta ett ställe för eleverna att prata svenska när de väl låtit sig inspireras. Språkkafée­r kunde vara en lösning.

Svenskan har blivit ambassadör­ernas hjärtesak.

Jaan Siitonen

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Jaan Siitonen, projektled­are för Språkambas­sadörerna, överraskad­es av hur bra inställnin­g till det svenska språket finskspråk­iga elever har.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Jaan Siitonen, projektled­are för Språkambas­sadörerna, överraskad­es av hur bra inställnin­g till det svenska språket finskspråk­iga elever har.
 ??  ??
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Språkambas­sadörerna gör besök på alla stadier.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Språkambas­sadörerna gör besök på alla stadier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland