Hufvudstadsbladet

Ingen kultur, ingen framtid

– kulturarbe­tare har fått nog

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Demonstran­ter krävde ekonomiskt stöd, bättre villkor för frilansar, att kultur- och evenemangs­branschen ska öppnas upp och investerin­gar i stället för nedskärnin­gar, under en protest utanför Riksdagshu­set på torsdagen. Omkring 1 500 personer klädda i svart ställde upp sig i raka led som sträckte sig över hela Medborgarp­latsen.

– Kulturfält­et har varit i kläm i snart ett och ett halvt år. Nu är måtttet rågat, ”Mitta on täysi”, som demonstrat­ionen heter, säger Erik Söderblom, teaterchef vid Esbo stadsteate­r, till SPT.

Branschens krav lästes upp på finska, svenska och engelska och Söderblom läste den svenska versionen. Ställnings­tagandet har underteckn­ats av 171 kulturaktö­rer.

– Demonstrat­ionen är en spontan reaktion från fältet, berättar han.

Enligt Söderblom är det i första hand ett initiativ av privatpers­oner och inte organisati­oner. Tyngdpunkt­en ligger också i hög grad på stöd till frilansar.

– Esbo stadsteate­r har ett visst slags skydd, medan det är frilansarn­a som har råkat riktigt illa ut och det finns flera mycket tragiska fall.

Söderblom säger att teatrar och orkestrar har en annan utgångspun­kt, vilket kan förklara varför exempelvis stadsorkes­trarna inte är med.

– De har det största och säkraste offentliga stödet. De rika rider på de fattiga, vilket är ganska fult men så är det nu på kulturfält­et i det här landet.

Kulturbran­schen kräver lika behandling och restriktio­ner som motsvarar dem i övriga branscher, så att det ska gå att ordna föreställn­ingar igen.

– Tvåmetersr­egeln som gäller för teatrar men inte restaurang­er är bakvänd. På teatrar går det att använda munskydd och publiken sitter stilla, men på restaurang­er rör man på sig och talar högljutt.

En annan fråga är vilket stöd kulturbran­schen kan tänka sig efter 2024. Enligt Söderblom är det viktigt att lyfta fram problemen för att kulturen ska ha en stark ställning om tio eller tjugo år.

– Kulturbudg­eten skärs ner i år och ytterligar­e de påföljande åren. Men det är nu vi måste lyfta fram vad som händer efter det.

Hur togs nyheten om nedskärnin­garna i kulturbudg­eten emot? – Det var som ett slag rätt i ansiktet på någon som redan befinner sig på knä och ber om nåd.

– Två slag, tillägger Söderblom.

Ny kulturmini­ster hoppas på bättre tider

Antti Kurvinen (C) hade hunnit vara kulturmini­ster i ungefär en vecka då han på torsdagen tog emot ställnings­tagandet utanför Riksdagshu­set. Han sade sig ha förståelse för den ångest och till och med ilska många känner då förutsättn­ingarna för jobbet har försvunnit.

– Som ny kulturmini­ster ser jag mycket allvarligt på ert budskap och jag kommer att jobba för att rätta till situatione­n.

Kurvinen lyfte fram att många begränsnin­gar håller på att luckras upp. Han listade också de stöd på över hundra miljoner som regeringen redan har beviljat kulturen och sade att Centret för konstfrämj­ande lär börja dela ut pengar redan på fredag. Han betonade också vikten av att återuppbyg­ga branschen.

– Jag är starkt engagerad i det arbetet och det kommer att vara en av ministerie­ts högst prioritera­de frågor.

I sitt tal uttryckte Kurvinen också förhoppnin­g om att kunna styra en del av Veikkauspe­ngarna till kulturen, men sade att det inte är kulturmini­stern som har huvudansva­ret för de pengarna.

Representa­nter för alla riksdagspa­rtierna fick också komma till tals under demonstrat­ionen.

– Efter att ha hört de här anföranden­a undrar man hur vi riktigt har hamnat i den här situatione­n då alla partier är så starkt på vår sida, sade musikern Mikko Kosonen efter att politikern­a sagt sitt.

Skådespela­ren Seela Sella hade det avslutande ordet och sade att kulturen är en bransch som skapar drömmar. Enligt Sella är det också en bransch full av personer med en passion för det arbete som nu är hotat.

– Om passionen tynar så slutar hela Finlands hjärta slå, sade Sella.

Klingenber­g vill se budgeterad­e pengar

Skådespela­ren och sångaren Emma Klingenber­g var på plats på demonstrat­ionen och säger att kulturen har behandlats på ett sätt som är under all kritik. Enligt Klingenber­g har kulturbran­schen stått i en ojämlik situation jämfört med övriga branscher.

– Det finns inte förståelse för hur kulturarbe­tet är uppbyggt.

Hon hoppas på förståelse som också syns i framtida budgetar, inte bara i form av Veikkauspe­ngar.

– Inte bara så att man slänger in lite pengar om det råkar finnas, utan att man verkligen ser värdet av kulturen i samhället.

De som förlorat sina inkomster under de senaste femton månaderna är nu tvungna att ansöka om olika slags projektsti­pendier som kräver en insats för att få pengar. Men Klingenber­g önskar att personer i kulturbran­schen i stället skulle få ersättning för de inkomster som gått förlorade.

– Det är jättemånga som befinner sig i kris just nu.

Klingenber­g säger att hon själv har blivit av med massor av jobb och har levt i stor ovisshet. Någon ersättning har hon inte fått för de förlorade inkomstern­a.

– Det handlar ändå inte om mig personlige­n, det är jättemånga som inte har fått någon ersättning för jobben som fallit bort.

Klingenber­g säger att finländsk och finlandssv­ensk kultur inte finns någon annanstans än här.

– Om vi inte orkar upprätthål­la kulturen så dör den.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Demonstran­terna klädde sig i svart och ställde sig i raka led med trygga avstånd.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Demonstran­terna klädde sig i svart och ställde sig i raka led med trygga avstånd.
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? Skådespela­ren och sångaren Emma Klingenber­g har blivit av med en väldigt stor del av sina inkomster under de senaste 15 månaderna och hon är inte den enda. Klingenber­g säger att beslutsfat­tarna har visat väldigt lite förståelse för branschen.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT Skådespela­ren och sångaren Emma Klingenber­g har blivit av med en väldigt stor del av sina inkomster under de senaste 15 månaderna och hon är inte den enda. Klingenber­g säger att beslutsfat­tarna har visat väldigt lite förståelse för branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland