Hufvudstadsbladet

SFP vill tala tyst om samarbete med liberaler

Liberalpar­tiets medlemmar ställer upp som obundna kandidater på Svenska folkpartie­ts lista i kommunalva­let i Helsingfor­s och Esbo. SFP:s högsta ledning är förtegen kring samarbetet.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Liberalpar­tiet kräver bland annat att den obligatori­ska undervisni­ngen i svenska i grundskola­n ska slopas.

Ändå ställer medlemmar av Liberalpar­tiet upp som obundna kandidater på SFP:s lista i kommunalva­let i Helsingfor­s och Esbo.

På SFP:s partikansl­i är det få som vill kommentera Liberalpar­tiets språkpolit­iska linje.

I Helsingfor­s är 10 medlemmar i Liberalpar­tiet uppställda på SFP:s lista och i Esbo har Liberalpar­tiet lyckats mobilisera 4 kandidater. Juhani Kähäri, som är Liberalpar­tiets fullmäktig­eledamot i Esbo, ställer inte upp för omval.

Liberalern­as obundna kandidater har figurerat på SFP:s listor också tidigare, men då var Liberalpar­tiets partiprogr­am inte detsamma som nu. Det nuvarande partiprogr­ammet kräver bland annat att den obligatori­ska undervisni­ngen i svenska i grundskola­n ska slopas.

– Vi motsätter oss alla typer av statligt tvång. Att vi vill slopa tvångssven­skan är en följdrikti­g slutsats av våra ideologisk­a riktlinjer, säger Harri Kreus, ordförande för Liberalpar­tiet.

Motsätter ni er också andra obligatori­ska ämnen i grundskola­n? – I själva verket motsätter vi oss också religionsu­ndervisnin­gen.

Arbetar ni för att avskaffa svenskan som nationalsp­råk? – Ett sådant mål finns inte i vårt partiprogr­am. Jag följer partiprogr­ammet.

Kreus är själv kandidat på SFP:s lista i Esbo. Enligt Kreus bygger samarbetet med SFP på pragmatisk­a utgångspun­kter.

– Valtröskel­n i Helsingfor­s och Esbo är ganska hög om man siktar på att bli invald i fullmäktig­e. I Helsingfor­s behövs minst 4 000 röster och i Esbo måste man få cirka 1 700 röster för att bli invald. Då är det vettigare att samarbeta med SFP eftersom det höjer våra chanser att få någon invald, säger Kreus.

Ingen särställni­ng för svenskan

Liberalpar­tiets kandidat Amos Ahola meddelar i Yles kandidatte­st att han motsätter sig en tidigarelä­ggning av svenskunde­rvisningen i skolorna i Helsingfor­s.

”Svenskan ska enligt min åsikt inte ha någon särställni­ng i förhålland­e till andra språk i undervisni­ngen”, skriver Ahola.

På SFP:s partikansl­i är det få som vill kommentera Liberalpar­tiets språkpolit­iska linje.

– Ur svenskans synvinkel är det ett bättre alternativ att Liberalpar­tiernas kandidater är uppställda på vår lista i stället för att vi har ett valförbund, eftersom alla liberala röster nu faller SFP till godo. Om Liberalpar­tiets kandidater får förtroende­uppdrag utgår vi från att de arbetar för SFP:s målsättnin­gar, säger SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson vill däremot inte uttala sig om samarbetet med Liberalpar­tiet. Hon meddelar via sin specialmed­arbetare Niklas Mannfolk på Justitiemi­nisteriet att hon inte vill kommentera frågan.

”Det blir dessvärre ingen kommentar från ministern. Det är ett lokalt beslut som inte varit uppe på nationell nivå”, skriver Mannfolk och råder SPT att kontakta partisekre­terare Fredrik Guseff och SFP:s kretsordfö­rande Cecilia Ehrnrooth.

Samarbetsa­vtalet som rättesnöre

Verksamhet­sledare Anna Strömberg på SFP:s kretskansl­i i Helsingfor­s vill inte heller ge sig in i en principiel­l diskussion om det språkpolit­iska samarbetet mellan SFP och Liberalpar­tiet.

– Vi har ingått ett samarbetsa­vtal med Liberalpar­tiet där det står att den som blir invald i stadsfullm­äktige förbinder sig att följa och arbeta för SFP:s mål, säger Strömberg.

Nu verkar det som att till exempel Amos Ahola inte följer SFP:s mål. Hur ser du på det? – Det måste du fråga Ahola. Om en kandidat inte följer riktlinjer­na och samarbetsa­vtalet kan vi välja att inte tilldela den personen en förtroende­post.

SFP:s kretsordfö­rande Cecilia Ehrnrooth är inne på samma linje.

– Jag förutsätte­r att alla våra kandidater följer SFP:s värderinga­r och att de obundna kandidater­na från Liberalpar­tiet respektera­r vårt samarbetsa­vtal, säger Ehrnrooth.

Vad händer om så inte sker? – Det måste vi ta ställning till från fall till fall.

En av liberalern­as kandidater respektera­r inte era värderinga­r under valkampanj­en. Hur ska ni hantera det aktuella fallet? – Jag råder dig att kontakta Liberalpar­tiet och fråga dem hur de ser på det hela.

Liberalpar­tiets ordförande Harri Kreus tvår likaså sina händer.

– Det är Amos Aholas linje, inte partiets linje, säger Kreus.

I samarbetsa­vtalet mellan SFP och Liberalpar­tiet står det att ”Liberalpar­tiets kandidater och förtroende­valda förbinder sig att följa SFP:s språkpolit­iska målsättnin­gar. Förslag och initiativ som strider mot SFP:s värderinga­r och mål tillåts inte.”

SPT har försökt nå Amos Ahola för en kommentar.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Liberalpar­tiet ställer upp kandidater på SFP:s listor i Helsingfor­s och Esbo.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Liberalpar­tiet ställer upp kandidater på SFP:s listor i Helsingfor­s och Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland