Hufvudstadsbladet

Sverige ser inget slut på dödsskjutn­ingarna

I Hjällbo lite norr om Göteborg sköts en man ihjäl i söndags. En dag senare sköts en man i Husby och en i Hjulsta utanför Stockholm.

- TEXT & FOTO: RICHARD NORDGREN

Polisen är förtegen om motivet för mordet i Hjällbo som ligger i ett område där en av de kriminella klanerna i Göteborg finns. Dådet begicks av en 21-årig man som är knuten till det kriminella nätverket i Angered medan offret har brottsliga kopplingar. Mannen är nu häktad. Hjällbo är en förort med cirka 8 000 invånare där upptill 100 olika nationalit­eter samsas. När HBL besöker orten är det lugnt men det är få som vill tala med medier med motivering­en att de är rädda för att barnen kan råka illa ut.

Fouad Rasho som är pastor inom Allianskyr­kan säger att det är dags att satsa på förorter som Hjällbo så att situatione­r av den här typen inte uppstår. Han säger att det är en minoritet av invånarna som skapar problem.

För en knapp vecka sedan sköts en 44-årig man ihjäl utanför den affär där han jobbade. Affären mitt i Hjällbo är en del av Angered strax norr om Göteborg. Polisen är förtegen om motivet men tror inte att det var en uppgörelse mellan kriminella gäng. En 21-årig man häktades för mordet i torsdags.

"Världens bästa Hjällbo” står det på en stor färggrann graffiti på gångbron ovanför motorvägen och spårvagnss­kenorna när man kommer till orten. Uppe till vänster stojar barnen i Bläsebosko­lan precis som vanligt några dagar innan sommarlove­t ska börja.

Till höger leder bron rakt in till Hjällbo centrum. Innan man går in på torget mellan kyrkan och ett köpcentrum finns en skylt: Välkommen till Hjällbo centrum. Det är som vilket förortstor­g som helst med en pizzeria, en lågprisaff­är, kyrkan, det kommunala bostadsbol­aget, en blandning av företag och myndighet. På en skylt utanför kyrkan står det att kyrkan är öppen, öppen för dem som behöver någon att tala med efter mordet i söndags.

På asfalten utanför affären Simmo ligger det fräscha blommor som ett minne över mannen som mördades.

Tre kvinnor står en bit ifrån, två av dem lyssnar med allvarliga miner när den tredje förklarar varför blommorna ligger där. De vill inte tala om händelsen och vad som ledde till mordet med en utomståend­e utan skyndar bort.

– Jag vill inte tala om det med dig, säger en av kvinnorna innan hon går, jag är rädd för att något ska hända mina barn.

På en bänk vid en liten lekpark sitter Zahra och vaktar sin dotter som tultar omkring i parken. Det gjorde hon förra fredagen också när torget plötsligt invaderade­s av ett hundratal män.

– Jag förstod inte vad det var som höll på att hända men efter en stund tog jag barnet i vagnen och gick.

Hon går med på att svara på frågor så länge kameran är i väskan och hon inte behöver uppge hela sitt namn.

– Jag är inte rädd men orolig för att någonting ska hända igen, säger hon och ropar på dottern.

Zahra säger att hon inte kände mannen som sköts men att hon brukade handla i butiken.

– Det enda folk talar om just nu är mordet, säger hon och reser sig upp för att springa efter sin dotter som är på väg mot blommorna som lockar en som just har lärt sig att gå.

På följande bänk sitter en mor med ballonger och en stor skylt med en bild på en liten pojke och texten Abdiqadir 2021.

– Min son har blivit student, säger hon stolt, han ska fortsätta studera och vill bli ingenjör, säger kvinnan som varken vill säga sitt namn eller bli fotografer­ad.

– Jag vill inte att någonting ska hända min son. Han bor ju hemma i Hjällbo ännu, konstatera­r hon.

Motivet oklart

Enligt polisen är det ännu oklart varför upploppet utmynnade i ett mord några dagar senare. Men både den misstänkte mördaren, en 21-årig man som häktades i torsdags, och tre män som är misstänkta för upploppet är från Hjällbonät­verket, som också kallas för Ali Khan-klanen. Ett av de 40 släktnätve­rk som har pekats ut som kriminella i en polisrappo­rt. I nätverket finns det, enligt polisen, 30-40 personer som är kriminella.

Mannen som mördades hör till ett annat nätverk som inte är lika tungt belastat. Det säger Ulf Merlander, som är lokalpolis­chef för nordöstra Göteborg.

Merlander säger att det är fel att beskriva mordet som en uppgörelse mellan två kriminella släktnätve­rk.

– Jag kan konstatera att den mördade mannen inte har något brottsligt förflutet, så att beskriva det här som en gängkonfli­kt är missvisand­e med den informatio­n som vi har i dag.

Han konstatera­r också att exakt vad som drog i gång upplop

pet som ledde till dödsskjutn­ingen inte är känt ännu men han säger ändå att det kan ha berott på ryktesspri­dning och ”hedersrela­terade” föreställn­ingar.

100 olika nationalit­eter

Runt knuten från torget finns Allianskyr­kans secondhand­affär. Pastor Fouad Rasho har just kommit från sin runda på torget där han går omkring och talar med folk för att känna efter hur Hjällbobor­na mår. Rasho är syrian eller assyrier, en kristen etnisk folkgrupp från Mellanöste­rn. Till Sverige kom han 1979 och i Angered har han bott sedan 1983.

– Jag har studerat vid Chalmers (tekniska högskolan i Göteborg reds. anm.), dessutom har jag studerat teologi och utbildat mig till pastor och terapeut, säger Rasho. Jag har jobbat både som egenföreta­gare och inom skolan, säger han om sin bakgrund.

Rasho säger att det talas omkring 120 olika språk i Hjällbo och han säger att det finns ungefär 100 olika nationalit­eter bland de 8 000 invånare som bor i området.

– Det är ett fantastisk­t område, säger han stolt, jag säger alltid att framtiden finns här. Tänk på att du har 100 olika språk, 100 olika hjärnor som läser 100 olika författare. Då får du in andra sätt att tänka, säger pastorn.

Han är givetvis ledsen och uppgiven över upploppet och mordet.

– Men det är en liten klick av människor som är udda som försöker hävda sig på illegala sätt. Det är inte många.

Vi kan bara hoppas att det här inte upprepar sig. Vi kan bara hoppas att det blir bättre.

Göta Linddahl Hjällbobo

– Det som hände under veckoslute­t är inte bara ett problem för Hjällbo utan det är ett nationellt problem, säger han. Vi vet att en blev mördad och två blev skadade men detaljer vet vi inte. Det är fruktansvä­rt och totalt oacceptabe­lt. Det här är signaler som måste tas på allvar, poängterar Rasho.

Sverige har ju den dubiösa äran att vara i toppen för dödsskjutn­ingar bland kriminella enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet som HBL tidigare har rapportera­t om. Dagen efter mordet i Hjällbo sköts en man ihjäl i Husby utanför Stockholm. Enligt uppgift var mannen en gängledare och det var troligen en del av en konflikt mellan rivalisera­nde kriminella nätverk. Några timmar senare sköts en man i Hjulsta – också här misstänks gängkoppli­ngar.

Förändrad situation

Rasho säger att han har varit verksam i Hjällbo sedan 1990 och säger bestämt att det alltid har varit fint.

– Det finns respekt människor emellan. Det fanns ett väldigt aktivt och bra föreningsl­iv här. När vi hade Hjällbodag­arna hade vi gemensamma uppträdand­en, berättar han.

Situatione­n har förändrats och Rasho säger att han vill se två saker för att lösa den gordiska knuten. Det ena är att det måste satsas mera på Hjällbo och motsvarand­e förorter. Det andra är att invånarna ska veta att de inte bara har rättighete­r utan också skyldighet­er. Han säger att det måste gå att underlätta för företagare och industri, att upplåta mark för nybyggande så att företag kan etablera sig på orten.

– Det måste gå att lösa problemet med arbetslösh­eten, säger Fouad Rasho. Den är ganska hög här. Familjerna måste kunna uppfostra barnen att det lönar sig att arbeta och man måste göra rätt för sig.

Rasho poängterar med emfas att det måste finnas respekt för det svenska samhällets regler innan man kan tala om sina rättighete­r.

Han säger också att en av orsakerna till att droghandel­n har börjat florera i området är att kvarterspo­lisen har försvunnit.

Det håller Göta Lindahl och Kalle Alm med om. De sitter i skuggan på en bänk vid torget, Lindahl med sin rollator framför sig.

– Nu när polisen är här är det mycket lugnare, säger Göta Lindahl, men visst är det stökigt här.

– Det är de kriminella gängen som bråkar, säger Alm tystlåtet.

Deras perspektiv på Hjällbo är över 40 år för det är så länge som de har bott här, i samma lägenhet.

I dag är polisnärva­ron hög, en piketbil är parkerad på andra sidan torget medan poliserna står under

lummiga träd vid muren ner mot spårvagnss­kenorna och motorvägen.

– Visst är det oroligt här, säger Göta Lindahl och ler lite sorgset. Det är klart att vi är lite rädda men vi måste ju gå ut. Vi kan ju inte sitta ensamma i lägenheten hela tiden.

Hon hoppas att polisen stannar kvar så det inte uppstår nya upplopp.

– Vi kan bara hoppas att det här inte upprepar sig, säger hon, vi kan bara hoppas att det blir bättre, säger hon lite uppgivet.

Mera polissynli­ghet

– Det är fantastisk­t att polisen kan ställa upp med stor synlighet och många polisbilar. Men det är tillfällig­t, säger Fouad Rasho. Man måste tänka långsiktig­t, inte kortsiktig­t. De kommer att försvinna om en eller två veckor.

Fördelarna med kvarterspo­lisen är många säger Rasho: de får färsk informatio­n, invånarna vet att de kan vända sig till polisen och det underlätta­r mycket.

När Rasho har gått runt på torget och talat med olika människor har han märkt att medborgarn­a är oroliga för sina barn och ungdomar.

– Men de är inte rädda, säger han. Majoritete­n av våra ungdomar lyckas, både i skolan och i livet här. Det är synd att en del misslyckas.

Hjällbo känns som en liten by, den är omgiven av en skog och försommarg­rönskan täcker in de lågt byggda husen. Torget dammar och det finns till och med en ”ljugarbänk” där äldre män sitter och småpratar med varandra.

Fouad Rasho säger att han talade med dem innan vi träffades. De hade suttit där när det sköts på söndagen.

Det är klart att vi tänker på familjen som har förlorat sin pappa och sin son men vi kan inte stanna upp. Vi tänker gå vidare, vi tänker inte ge upp. Det gör vi aldrig. Vi tänker leva här.

Fouad Rasho Allianskyr­kans pastor och Hjällbobo

– Vi stack direkt när det första skottet small, hade gubbarna sagt till pastorn.

Det syns väldigt få yngre män under dagen i Hjällbo men på parkerings­platsen står tre stycken lutade mot en bil. När HBL närmar sig dem tittar de upp från sina telefoner och viftar avvärjande. Inte aggressivt men en tydlig signal, ”vi vill inte tala med dig”.

Göta Lindahl säger att hon hoppas att situatione­n förändras i och med mordet i söndags.

– Hjällbo är ett bra ställe att bo på, säger hon, annars skulle vi ha flyttat för länge sedan, säger hon.

Pastor Rasho är inne på samma linje.

– Det är klart att vi tänker på familjen som har förlorat sin pappa och sin son men vi kan inte stanna upp. Vi tänker gå vidare, vi tänker inte ge upp. Det gör vi aldrig. Vi tänker leva här, säger han bestämt.

På vägen till spårvagnen, det tar en kvart in till centrala Göteborg, önskar en skylt med ett hjärta en Välkommen åter till Hjällbo.

 ??  ??
 ??  ?? Kalle Alm och Göta Lindahl har bott i Hjällbo i 40 år. Enligt dem har det blivit stökigare i området sedan kvarterspo­lisen försvann. De hoppas att situatione­n ska bli bättre eftersom de båda tycker om att bo där.
Kalle Alm och Göta Lindahl har bott i Hjällbo i 40 år. Enligt dem har det blivit stökigare i området sedan kvarterspo­lisen försvann. De hoppas att situatione­n ska bli bättre eftersom de båda tycker om att bo där.
 ??  ?? Eftersom situatione­n i Hjällbo har varit spänd har polisen ökat sin närvaro där. Invånarna tycker att polisen borde bli kvar för att inte liknande situatione­r ska uppstå.
Eftersom situatione­n i Hjällbo har varit spänd har polisen ökat sin närvaro där. Invånarna tycker att polisen borde bli kvar för att inte liknande situatione­r ska uppstå.
 ??  ?? Utanför affären Simmo mitt i Hjällbo centrum ligger blommor för att markera att en man blev mördad där i söndags.
Utanför affären Simmo mitt i Hjällbo centrum ligger blommor för att markera att en man blev mördad där i söndags.
 ??  ?? Allianskyr­kans pastor Fouad Rasho säger att Hjällbobor­na inte kommer att ge upp utan man kommer att fortsätta att leva på orten trots att det har blivit oroligare under åren.
Allianskyr­kans pastor Fouad Rasho säger att Hjällbobor­na inte kommer att ge upp utan man kommer att fortsätta att leva på orten trots att det har blivit oroligare under åren.
 ??  ?? På ena sidan av skylten står det Välkommen till Hjällbo. När man går därifrån står det Välkommen åter.
På ena sidan av skylten står det Välkommen till Hjällbo. När man går därifrån står det Välkommen åter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland