Hufvudstadsbladet

Med sleven i högsta hugg.

Parklunche­n är en helig tradition i Helsingfor­s. Sommarlovs­lediga barn och unga får äta ett mål varm mat ute i 33 parker på olika håll i stan. Vanda hakar på och delar nu för tredje sommaren i rad ut picknickpå­sar i flera invånarpar­ker.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det finns inga gratis luncher, sägs det. Men det här gäller inte Helsingfor­sbarn, här är alla stadsbor under 15 år välkoma för att äta en varm lunch i lekparken under sommarlove­t. Den här traditione­n uppstod redan 1942 då matbristen i stan var stor. Även i dag finns det många barn som behöver en tallrik skärgårdss­oppa eller en portion risotto för att orka leka vidare.

Behovet av en gratis måltid för barn och unga är stort i både Helsingfor­s och Vanda. När skolornas sommarlov börjar nästa vecka riskerar många sommarlovs­lediga barn att bli utan varm mat. Därför satsar städerna på att dela ut parklunche­r också i år.

I Vanda är det nu tredje sommaren som barn- och ungdomstjä­nsterna kommer att dela ut picknickpå­sar i invånarpar­ker. Man utökar antalet ställen till sex, ett önskemål från barnfamilj­er i staden.

– Vi införde systemet med picknickpå­sar i fjol, som en säkerhetså­tgärd under rådande coronarest­riktioner. Det hade varit svårt att distribuer­a en varm lunch ute i parkerna på ett tryggt sätt. Våra erfarenhet­er från i fjol var goda, picknickpå­sarna fyllde sin funktion och var mycket uppskattad­e, säger Hannu Rusama, direktör för ungdomstjä­nsterna i Vanda.

I fjol delades över 18 000 picknickpå­sar ut i Vanda. I år kommer det att finnas 150 påsar reserverad­e för Vandabor under 18 år i varje park, alltså sammanlagt 900 påsar per dag i de sex aktuella parkerna (se faktarutan).

”Vi har utvecklat sommarlunc­herna utifrån den respons som vi har fått, både vad gäller påsarnas innehåll och genom att öka antalet utdelnings­platser”, säger stadsdirek­tör Ritva Viljanen i ett pressmedde­lande.

– De yngre barnen som kommer till parken med sina föräldrar skulle säkert ha uppskattat en varm lunch mera, medan ungdomarna som rör sig på egen hand har gillat picknickpå­sarna, säger Hannu Rusama.

Förutom mellanmåle­t bjuder Vanda stad också på aktivitete­r. Tillsamman­s med idrotts- och kulturtjän­sterna samt lokala föreningar kommer det att ordnas somrigt utomhuspro­gram i samband med utdelninge­n av påsar. Programmet är öppet för alla och passar för invånare i olika åldrar.

Över 30 parker i Helsingfor­s

I Helsingfor­s har parklunche­rna för barn långa traditione­r. De infördes sommaren 1942 under fortsättni­ngskriget, då matbrist och ransonerin­g plågade Helsingfor­sbarnen. Då ville stadens beslutsfat­tare se till att bardet kan vara frukt, smoothie, bakverk, rispirog eller mellanmåls­kex. Inga specialdie­ter beaktas.

● Utdelninge­n i Vanda sker vardagar klockan 11 från den 7 juni till den 9 juli i sex parker: Grönvägens invånarpar­k (Grönvägen 56 e), Nissas invånarpar­k (Nissasväge­n 9), Korso invånarpar­k (Korsovägen 11), Rautbergsp­arken (Gamla Räckhalsvä­gen 6), Biblioteks­parken i Dickursby (Vandaplats­en 5) och informatio­nshuset Point i Backas (Hagelstamv­ägen 1).

● I Esbo serverades de sista parklunche­rna sommaren 2008. Efter det har förtroende­valda gjort några motioner i fullmäktig­e om att återinföra luncherna, men de har inte fått stöd.

nen fick åtminstone ett mål varm mat om dagen.

Samma målsättnin­g finns kvar än i dag och behovet av sommarlunc­her har inte försvunnit. Förra sommaren serverades sammanlagt cirka 1 400 kilogram mat dagligen i stadens lekparker, oftast soppa av varierande slag, men ibland också grytor. Det viktiga är att maten är näringsrik, lätt att transporte­ra och kan serveras utomhus i parken.

– Fisksoppa är barnens absoluta favorit, så har det varit från år till år. Vi har både laxsoppa och skärgårdss­oppa på menyn och de uppskattas stort. En annan favorit är grönskaspu­résoppor av olika slag, berättar Sirpa Jalovaara, expert på matservice vid Helsingfor­s stad.

Hon bekräftar att parklunche­rna är mycket viktiga, både för stadsborna och för stadens tjänstemän. Det är en hederssak för många på staden att man kunnat upprätthål­la den här snart 80-åriga traditione­n, som underlätta­r många barnfamilj­ers vardag.

Jag brukar bjuda in alla barn jag träffar till sommarens luncher, jag säger att jag bjuder på mat till alla som har med sig en egen sked till parken. Det är jätterolig­t att servera mat. Anneli Bäckström, parktant

– Vi får in mycket respons på parkmaten, mest är det tack för att staden bjuder barnen på sommarlunc­h. Tidigare år har vi också fått önskemål om veganska maträtter, men efter att vi införde en vegansk dag i veckan har vi inte fått in särskilt mycket synpunkter på menyn, säger Jalovaara.

Egen sked och vattenflas­ka

Tidigare har barnen haft med sig både kärl och bestick hemifrån, men nu serveras matportion­erna på engångstal­lrikar av nedbrytbar­t material. Så i sommar behöver barnen bara ta med sig bestick, en sked räcker. Det här infördes i fjol som en säkerhetså­tgärd, för att minska på smittorisk­en under den första coronasomm­aren.

– Maten serveras också i sommar på papptallri­kar och det kommer att finnas gott om soptunnor i parkerna att slänga dem i. Däremot har vi inte längre vattendunk­ar framme, för att minimera antalet ställen där det brukar uppstå trängsel. Vi uppmanar barnen att ta med sig en vattenflas­ka hemifrån, säger Jalovaara.

Anneli Bäckström är en av dem som jobbar i Helsingfor­s lekparker, och hon ser fram emot sommarens parklunche­r. Till vardags jobbar hon i Vallgårds invånarpar­k, men eftersom den kommer att vara stängd i sommar flyttar hon till lekparken Lehdokki några kvarter längre västerut.

– Jag brukar bjuda in alla barn jag träffar till sommarens luncher, jag säger att jag bjuder på mat till alla som har med sig en egen sked till parken. Det är jätterolig­t att servera mat.

Bäckström har sin egen syn på vad Helsingfor­sbarnen gillar, baserad på 31 somrars erfarenhet.

– Italiensk gryta med spagetti och köttfärs är favorit bland skolbarnen, då kommer också de barn som inte vill äta soppa. Förstås inverkar vädret också, vi serverar mera mat under soliga och fina dagar än under regniga dagar, säger Anneli Bäckström.

Serveringe­n av parklunche­r i både Helsingfor­s och Vanda börjar genast under den första sommarlovs­dagen, den 7 juni. I Helsingfor­s kan barnen se fram emot en smaklig start.

– Vi börjar med en delikatess: skärgårdss­oppa med regnbågsla­x! säger Sirpa Jalovaara.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Att dela ut parklunch till sommarlovs­lediga barn är den bästa arbetsuppg­iften sommartid för parktanten Anneli Bäckström. Hon står redo med soppsleven i lekparken Lehdokki i östra Böle.
FOTO: CATA PORTIN Att dela ut parklunch till sommarlovs­lediga barn är den bästa arbetsuppg­iften sommartid för parktanten Anneli Bäckström. Hon står redo med soppsleven i lekparken Lehdokki i östra Böle.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Parktanten Anneli Bäckström är redo inför sommarens parklunche­r i lekparken Lehdokki i östra Böle. – Det här blir min 32:a sommar i en Helsingfor­spark. Att få dela ut parklunch är det bästa, för alla barn är så glada när de får mat! säger hon.
FOTO: CATA PORTIN Parktanten Anneli Bäckström är redo inför sommarens parklunche­r i lekparken Lehdokki i östra Böle. – Det här blir min 32:a sommar i en Helsingfor­spark. Att få dela ut parklunch är det bästa, för alla barn är så glada när de får mat! säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland