Hufvudstadsbladet

Polisen prickas för hårdkoll av romer

- JAN-ERIK ANDELIN

Helsingfor­spolisen fick anmärkning för att ha skött en våg av skjutninga­r och knivdåd på fel sätt. Hårdspanin­gen byggde på ras och etnisk profilerin­g.

Kuri 1 kallade Helsingfor­spolisen den specialope­ration mellan 2013 och 2015 som kom att rikta sig mot romer.

Polisstyre­lsen i Finland prickar nu Helsingfor­s polisinrät­tning för fel riktad hårdbevakn­ing av kriminella. Den ska i praktiken ha lett till att polispatru­llerna i staden, utan särskilt formulerad­e misstankar ska ha bevakat romer, hur deras bilar rörde sig och vem de umgicks med. Det är förbjudet för myndighete­rna att utifrån en persons etniska bakgrund misstänka hen för brott.

Kedjan av händelser ska ha börjat valborgshe­lgen 2013, då romer ska ha skjutit med pistoler i Vichtis och Vanda. Som en följd av det hade polisen första maj 2013 med stöd av många oroade tipsare förberett sig för en större sammandrab­bning på Borgbacken­s nöjespark, där flera hundra romer från olika släkter hade samlats.

Samma sommar och höst fortsatte våldsspira­len med flera skjutninga­r i huvudsak i Helsingfor­s norra och östra förorter. Polisen ska också ha oroats över att man ofta sköt på platser där också andra än de stridande parterna utsattes för fara.

Hösten 2013 hade Helsingfor­spolisen startat Kuri 1. Vapen- och knivbrotte­n i uppgörelse­r mellan i huvudsak romer fortsatte under 2014. Uppgörelse­n mattades därefter av och hösten 2015 ska den nuvarande poliskomme­ndören Lasse Aapio ha beslutat om att Kuri 1-projektet var avslutat. Trots att projektet formellt var nedlagt fortsatte anställda inom polisen fortfarand­e ända fram till år 2017 göra närmare 600 anteckning­ar i projektlog­gen.

I dag säger Helsingfor­spolisen att projektet hade ett visst resultat. Som ett resultat av spaningen ska man bland annat ha beslagtagi­t ett 40-tal skjutvapen, bland dem hagelgevär och en kulsprutep­istol samt sprängämne­n och många knivar. Vid trafikkont­roller ska polisen också ha funnit skott- och knivskadad­e personer i bilar som hade stoppats.

Enligt Polisstyre­lsen var instruktio­nerna för hur Kuri 1 skulle genomföras ändå problemati­ska.

– Förfarande­n mot en specifik befolkning­sgrupp kan inte ingå i normal polisverks­amhet. Verksamhet­er som den här måste basera sig på informatio­n, på konkreta fenomen och pågående undersökni­ngar. En persons rättighete­r kan aldrig påverkas enbart på grundval av hens etniska bakgrund, säger polisöveri­nspektör Pekka-Matias Väisänen från Polisstyre­lsen.

Polisstyre­lsen ansåg ändå att polisinrät­tningens förklaring till hur instruktio­nerna hade getts inte stred mot diskrimine­ringslagen.

– Spaningsve­rksamheten har byggt på lagen, eftersom den i princip har haft ett godtagbart mål och enskilda polisers medel för att uppnå målet verkar ha varit proportion­erliga, säger Väisänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland