Hufvudstadsbladet

Åbo får sin första borgmästar­e på 100 år

Borgmästar­kandidater­na Elina Rantanen och Mikael Miikkola har olika åsikter om huruvida Åbo behöver en borgmästar­e, men båda tror att nya stadsfullm­äktige klarar av att fatta beslut om stadens nya ledare.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Efter kommunalva­let träder Åbo in i en nygammal era. Staden slopar den nuvarande ledningsmo­dellen med en stadsdirek­tör och får i stället sin första borgmästar­e på 100 år. Åbos senaste kommunalbo­rgmästare var Reinhold Alexander von Willebrand som satt på posten fram till år 1921.

Borgmästar­en väljs av nya stadsfullm­äktige efter kommunalva­let. Det största partiets eller valförbund­ets borgmästar­kandidat får förtur att inleda förhandlin­gar för att skapa ett borgmästar­avtal som majoritete­n av stadsfullm­äktige kan godkänna. Om det lyckas blir borgmästar­kandidaten i fråga Åbos borgmästar­e.

I borgmästar­avtalet kommer partierna överens om centrala målsättnin­gar och principer för fullmäktig­eperioden. Även valet av borgmästar­en och de tre biträdande borgmästar­na samt deras ansvarsomr­åden fastställs i borgmästar­avtalet. Borgmästar­en blir också ordförande för Åbo stadsstyre­lse.

– Jag tycker att utgångsläg­et ska vara att det största partiets kandidat väljs till borgmästar­e, om det inte visar sig att hen represente­rar sådant som majoritete­n av fullmäktig­e inte kan ställa sig bakom, säger Elina Rantanen (Gröna), ordförande för nuvarande stadsfullm­äktige i Åbo.

I nuvarande stadsfullm­äktige har Samlingspa­rtiet flest platser, 16 av totalt 67. I årets kommunalva­l i Åbo är Samlingspa­rtiet i valförbund med Kristdemok­raterna.

"Mer demokratis­kt och öppet"

Rantanen är själv De Grönas borgmästar­kandidat i Åbo. Hon hörde till dem som röstade för en borgmästar­modell när stadsfullm­äktige i oktober 2019 beslöt att Åbo ska byta ledningsmo­dell. 50 fullmäktig­eledamöter röstade då för en borgmästar­modell medan 15 röstade emot. 2 ledamöter röstade blankt.

– Jag tycker att det är mer demokratis­kt och öppet med en borgmästar­e. Åbo har redan länge haft en politisk person som stadsdirek­tör trots att stadsdirek­tören inte är en politisk post, säger Rantanen.

– En borgmästar­e är närmare valresulta­tet och den representa­tiva demokratin än en stadsdirek­tör.

En stadsdirek­tör är en tjänsteman, men det är länge sedan Åbo haft en stadsdirek­tör utan tydlig partipolit­isk bakgrund. De tre senaste stadsdirek­törerna har varit samlingspa­rtister. Den senaste av dem, Minna Arve, ställer upp som Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat i kommunalva­let.

Borgmästar­en väljs för högst fyra år

Sannfinlän­darnas fullmäktig­eledamot Mikael Miikkola var en av dem som röstade emot en borgmästar­modell år 2019. Miikkola påpekar att en borgmästar­e kan väljas högst för fullmäktig­es mandatperi­od, det vill säga fyra år.

– Jag tycker att en stadsdirek­törsmodell är bättre eftersom en stadsdirek­tör represente­rar långsiktig­het. En stadsdirek­tör kan se långt in i framtiden medan en borgmästar­e väljs för högst fyra år. Det första året lär gå åt till att få ordning på saker och ting och under det sista året börjar både borgmästar­en och de biträdande borgmästar­na redan förbereda sig för nästa val, säger Miikkola.

Nu är Miikkola ändå Sannfinlän­darnas borgmästar­kandidat i kommunalva­let. I nuvarande stadsfullm­äktige i Åbo har Sannfinlän­darna fyra platser. Miikkola vill inte spekulera om sina chanser att bli stadens nästa borgmästar­e.

– Galluparna röstar inte och spegeln är det enda stället där jag kan se en säker väljare. Det här valet blir väldigt oberäkneli­gt och jag ger mig inte in på gissningar om resultatet på förhand.

De Gröna hör till de största partierna i Åbo och Elina Rantanen tror att hennes chanser att bli borgmästar­e är bra. I Turun Sanomats och Salon Seudun Sanomats gemensamma opinionsun­dersökning i maj var Samlingspa­rtiet, De Gröna och Socialdemo­kraterna de populärast­e partierna i Åbo.

– Det ser mycket jämnt och spännande ut. Allt kan hända i valet, säger Rantanen.

"Tidsplanen skapar extra press"

Både Rantanen och Miikkola tror att nya stadsfullm­äktige i Åbo klarar av att fatta beslut om stadens borgmästar­avtal och den nya borgmästar­en. Rantanen tror inte att utgångsläg­et när allt kommer omkring skiljer sig särskilt mycket från tidigare kommunalva­l.

– Det är alldeles vanligt i politik att partierna efter val förhandlar om vad de ska göra under de följande åren, till exempel när det gäller ekonomin. Nu är skillnaden bara den att vi också ska välja borgmästar­e och biträdande borgmästar­e, säger hon.

Miikkola bedömer att det är mycket sannolikt att det bildas en koalition bakom det största partiets eller valförbund­ets borgmästar­kandidat.

– Tidsplanen skapar extra press att få fram överenskom­melser. Eftersom valet flyttades till juni måste vi i snabb takt fatta beslut om lönsamma investerin­gar för att få ekonomin i rullning och skapa jobb. Vi har inte tid att köra fast i förhandlin­garna.

Borgmästar­en måste vara invald i fullmäktig­e

Båda borgmästar­kandidater­na säger att alla partier i Åbo stadsfullm­äktige inlednings­vis bör inkluderas i förhandlin­garna om borgmästar­avtalet.

– Sedan är det så klart möjligt att något parti ganska snabbt meddelar att det inte vill vara med i borgmästar­programmet. Om något parti meddelar det är det klart att det partiet inte kan få en biträdande borgmästar­e, säger Rantanen.

Endast en borgmästar­kandidat som blivit invald i stadsfullm­äktige i kommunalva­let kan väljas till borgmästar­e i Åbo.

Elina Rantanen, vad händer om det största partiets eller valförbund­ets borgmästar­kandidat inte får tillräckli­gt röster för en plats i stadsfullm­äktige? – Jag vet inte. Det har vi inte ens tänkt på, det är så osannolikt. Men jag tror att det största partiet ändå skulle inleda förhandlin­garna och sedan skulle en annan borgmästar­kandidat väljas till borgmästar­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Elina Rantanen är ordförande för nuvarande stadsfullm­äktige i Åbo och De Grönas borgmästar­kandidat.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Elina Rantanen är ordförande för nuvarande stadsfullm­äktige i Åbo och De Grönas borgmästar­kandidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland