Hufvudstadsbladet

Statsminis­terns måltidsför­mån ska beskattas

-

Skatteförv­altningen anser att statsminis­ter Sanna Marins (SDP) måltidsför­mån ska beskattas. Det framgår av ett utlåtande som Skatteförv­altningen gett på begäran av Statsrådet­s kansli på fredagen.

Statsrådet­s kansli utarbetar nu nya direktiv för de måltidsför­måner som gäller vid statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo i Helsingfor­s.

– Vi räknar med att det nya direktivet blir klart under sommaren. Jag kan i detta skede inte ange någon exakt tidtabell för beredninge­n, säger understats­sekreterar­e Timo Lankinen på Statsrådet­s kansli.

I praktiken frångår Statsrådet­s kansli nuvarande praxis där måltidsför­månen har betraktats som en skattefri inkomst.

– Det kan finnas skäl att uppdatera lagen om ministerar­voden och inkludera bestämmels­er om statsminis­terns måltidsför­måner i anslutning till tjänstebos­taden i Villa Bjälbo, säger Lankinen.

Lankinen är upphovsman till det tidigare direktivet om statsminis­terns måltidsför­mån. Det är likaså han som har välsignat upplägget där måltidsför­månen har klassats som en skattefri förmån.

– Det känns förargligt att den här frågan har fått så stora proportion­er i offentligh­eten. Det handlar trots allt om mycket rimliga måltidsers­ättningar, säger Lankinen.

Enligt Statsrådet­s kansli kommer statsminis­ter Marin nu att korrigera sin skattedekl­aration för 2020 efter Skatteförv­altningens utlåtande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland