Hufvudstadsbladet

Allt fler behövde utkomststö­d

-

Antalet personer över 64 år som får utkomststö­d minskade i fjol för första gången på många år. I övrigt har behovet av stödet vuxit. Det visar statistik som Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerad­e på fredagen.

Det finns ännu ingen direkt förklaring till varför det är så men specialfor­skare Paula Saikkonen vid institutet tror att den äldre befolkning­ens minskade behov av utkomststö­d kan ha att göra med coronarest­riktionern­a.

– Även om utkomststö­det är ett stöd som ska lappa ett basbehov kan uteblivna bussbiljet­ter och dylikt påverka, säger Saikkonen.

Antalet personer över 64 som fått utkomststö­d har ökat stadigt de senaste tio åren. Det beror dels på de stora åldersklas­serna som gör att vi har allt fler pensionäre­r, dels på att den förra regeringen höjde serviceavg­ifterna.

– Stödet som äldre får är ofta kortvarigt och speglar hälsovårde­ns avgiftstak som inte är uppnådda i början av året. Utkomststö­det för pensionäre­r handlar främst om mediciner, serviceavg­ifter och andra hälsovårds­utgifter.

Oroande barnfamilj­sfattigdom

Under 2020 fick drygt 460 000 finländare utkomststö­d. Det innebär 8,4 procent av befolkning­en. Andelen ökade med 3,5 procent jämfört med året innan.

Pensionäre­r, ensamboend­e män och barnfamilj­er är överrepres­enterade i statistike­n.

Att coronaåret orsakat en total ökning av utkomststö­det var väntat. Saikkonen säger att det nu är tid att ta lärdom av kriserna och vad de kan generera. En parlamenta­risk arbetsgrup­p jobbar för tillfället med en förnyelse av socialskyd­det.

– När det kommer en ny kris, och det kommer tveklöst en, vore det viktigt att vi har basstöden i skick.

Saikkonen oroar sig för den växande fattigdome­n bland barnfamilj­er. Fattigdome­n i barnfamilj­er har också en tendens att bli generation­söverskrid­ande.

Sysselsätt­ningspolit­iken i centrum

Ensamståen­de män och ensamförsö­rjande kvinnor har alltid varit överrepres­enterade bland utkomststö­dtagarna. Männen finns represente­rade i både samhällets inkomsttop­p och inkomstbot­ten.

– Boendekost­naderna stiger hela tiden och trots det allmänna bostadsstö­det kan det vara svårt att få ihop ekonomin.

Trots att coronaepid­emin medförde att mer utkomststö­d betalades ut hoppas Paula Saikkonen att det ska vara kortvarigt. För att minska antalet personer som behöver stöd måste sysselsätt­ningspolit­iken fungera.

– Det är helt förståelig­t att man inte vill ta emot korta jobb för att det kan minska den månadens stöd och på så sätt orsaka ännu mindre inkomster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland