Hufvudstadsbladet

Morddömd anklagar domaren för jäv

Mamman som dömdes för mordet i Eckerö och hennes advokat tänker överklaga tingsrätte­ns dom, och anklagar domaren för jäv.

- SUSANNA SKOGBEERG/SPT-NYA ÅLAND

– Domaren Pia Jacobsson i rättegånge­n om mordet i Eckerö var jävig och därför bör handläggni­ngen tas om med en annan domare. Det säger advokat Markus Hamro-Drotz, ombud för mamman i rättegånge­n.

Det var i onsdags som Ålands tingsrätt gav sin dom i fallet där två kvinnor åtalats för branden i Eckerö på Åland i slutet av fjolåret. En man, mammans ex-man, miste livet i branden.

Båda kvinnorna dömdes för mord, den ena kvinnan till livstidsfä­ngelse och den andra kvinnan till elva års fängelse.

Hamro-Drotz säger att han bara hunnit skumma igenom domen, men att de avser att överklaga till hovrätten.

– Primärt vill vi återförvis­a ärendet till tingsrätte­n för ny handläggni­ng, säger han.

Involverad i vårdnadstv­isten

Hamro-Drotz och hans klient gjorde en så kallad jävsinvänd­ning den 29 april, direkt efter att det stod klart att tingsdomar­e Pia Jacobsson skulle döma i rättegånge­n.

– Pia Jacobsson var involverad i vårdnadstv­isten mellan min klient och målsägande och är därför enligt oss inte ojävig, säger Hamro-Drotz.

En annan domare som tog ställning till invändning­en kom dock fram till att Jacobsson inte var jävig. Om hovrätten går på Hamro-Drotz och hans klients linje tas hela handläggni­ngen om från noll i tingsrätte­n, med en annan domare.

– Det är den första grunden för överklagan­de. Den andra grunden är att vi besvärar oss mot tingsrätte­ns beslut, säger Hamro-Drotz.

Domarjäv är enligt Markus Hamro-Drotz inte ovanliga.

– Hovrätten får först ta ställning till jävsfrågan, och om de kommer fram till att domaren var jävig behöver de förstås inte ta ställning till besväret.

Den andra åtalades ombud advokat Riikka Nyström säger att de inte kommer att överklaga med domarjäv som grund.

– Jag har inte hunnit läsa igenom domen eller prata med min klient ännu. Jag utesluter inte att vi överklagar, men det beror på hur min huvudman ser på saken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland