Hufvudstadsbladet

Tyskar satsar på nytt datacenter i Seinäjoki

Tyska Rittal investerar i ett nytt datacenter i Seinäjoki. Det väntas direkt ge ett par hundra arbetstill­fällen för den regionala och inhemska arbetskraf­ten

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Rittal är en internatio­nell leverantör av apparatskå­p, strömförde­lning, klimatiser­ing, it-infrastruk­tur samt mjukvaror och service. Rittal ansvarar för att skaffa kunder och bygga ny teknik för datacentre­t.

Bakom det stora datacenter­projektet står företaget Internatio­nal Data Center och bolagets vd investerar­en Petri Ylinen.

I den första fasen av projektet går en investerin­g på 100 miljoner euro till Seinäjoki. I det långa loppet kan värdet av det internatio­nella projektet vara uppemot en miljard euro.

Det nya datacentre­t väntas ge Seinäjoki både jobb, skatteintä­kter och synlighet.

– Det innebär direkt ett par hundra arbetstill­fällen för den regionala och inhemska arbetskraf­ten, men vi väntar oss också en kedjeeffek­t med hundratals fler jobb, sade Jaakko Kiiskilä, stadsdirek­tör för Seinäjoki.

Kiiskilä säger att det också kommer att behövas service i närheten vilket medför arbetstill­fällen.

Man har länge planerat och förberett för det nya datacentre­t. En tomt har redan reserverat­s och byggtillst­åndet är så gott som färdigt.

Ett datacenter innebär en stor mängd servrar i stora serverhall­ar, eller moduler. Totalt planeras sex moduler att byggas. Varje modul är en investerin­g på cirka 34-39 miljoner euro. En modul sysselsätt­er 15– 40 personer. Byggandet av den första modulen påbörjas i år.

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) som var närvarande vid tillkännag­ivandet gratulerad­e staden.

– Seinäjoki har vunnit en global tävling. Det är en betydelsef­ull dag för staden, regionen och Finland. Datacentre­t betyder arbetsplat­ser för regionen och för hela landet, sade Lintilä som ser att behovet av datacenter kommer att öka.

– Vi använder allt mer data i en accelerera­nde fart och trenden kommer att fortsätta.

Lintilä sade att tomtpriser­na, elens infrastruk­tur och pris, datakommun­ikationsfö­rbindelser­na och kompetense­n i Finland är det som lockar liknande investerin­gar till landet. Även Finlands strävan och möjlighete­r att gå mot koldioxidn­eutralitet erbjuder ett attraktivt alternativ för hållbara investerin­gar.

– Det här öppnar möjlighete­r för oss i världen, sade Lintilä.

– Eftersom man i Frankfurt och Paris har börjat begränsa byggandet innebär det stora möjlighete­r för Finland, fortsatte Lintilä.

Enligt staden är datacentre­t en mycket betydelsef­ull ekologisk lösning. Spillvärme­n från datacentre­t kan användas för fjärrvärme­nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland