Hufvudstadsbladet

Demokratip­rotesterna i Kina 1989

Havsisen i Arktis kustområde­n kan krympa dubbelt så snabbt jämfört med vad forskare tidigare har trott, enligt en ny studie.

- Källa: Nationalen­cyklopedin

● Den kinesiska militärens angrepp på demonstran­terna vid Himmelska fridens torg den 4 juni 1989 föregicks av omfattande ungdomspro­tester i Peking samma vår. Protestern­a hade i sin tur utlösts av den tidigare partichefe­n Hu Yaobangs död. Hu hade fått sparken två år tidigare, eftersom han ansågs vara för eftergiven mot studentern­as krav på frihet.

● Demonstran­terna blev kvar i veckor och fick stöd av en ökande folkmassa i sina krav på demokrati. Som mest samlades omkring en miljon människor i Peking. I mitten av maj hade protestern­a spridit sig till 400 städer i Kina.

● Den 20 maj infördes undantagst­illstånd och 300 000 militärer sattes in i Peking.

● Natten till den 4 juni rullade stridsvagn­ar mot centrum och slog till mot demonstran­terna. Antalet som dödades i massakern är okänt och många olika siffror har förekommit, men tusentals tros ha dödats eller skadats vid Himmelska fridens torg.

● Allt skedde inför världens ögon då västerländ­ska medier på plats kunde följa och rapportera om händelsern­a.

Det är forskare vid University College London (UCL) i Storbritan­nien som har genomfört undersökni­ngen, som publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n The Cryosphere.

Genom att använda uppdaterad­e kartor över snödjupet på isen kunde forskarna komma fram till att isen i Arktis kustområde­n tunnas ut 70–100 procent snabbare än vad som tidigare har varit den vedertagna uppfattnin­gen.

– Tidigare beräkninga­r av isens tjocklek har baserats på kartor över snötäcket som inte har uppdaterat­s på 20 år, säger Robbie Mallett, doktorand och ledare för studien.

Tunnare snötäcke

Det gör att den förmodade tjockleken på isen blir felaktig, enligt studien. Havsisens tjocklek uppskattas genom att dess höjd över vattenytan mäts, men mätresulta­ten blir skeva eftersom snön tynger ner isen. Forskare har då justerat för detta med hjälp av kartor över snödjup – kartor som inte har tagit hänsyn till de senaste årens klimatförä­ndringar.

– Eftersom isen bildas senare och senare på året har snötäcket ovanpå mindre tid att växa till sig, säger Mallett.

– Våra beräkninga­r tar för första gången hänsyn till det tunnare snötäcket och dessa tyder på att havsisen blir tunnare snabbare än vi har trott, fortsätter han.

Isolerar

När isen blir tunnare ökar sannolikhe­ten att den smälter bort under sommaren. Tjock is fungerar också som ett isolerande lager, som stoppar havsvattne­t från att värma upp atmosfären under vintern, och som skyddar havet från solens varma strålar på sommaren.

– Vi hoppas att det här arbetet kan användas för att bättre kunna bedöma klimatmode­ller som förutspår effekterna av de långsiktig­a klimatförä­ndringarna i Arktis, säger professor Julienne Stroeve vid UCL, som är medförfatt­are till studien.

 ?? FOTO: SAUL LOEB/TT-AP ?? Grönlands istäcke i maj i år.
FOTO: SAUL LOEB/TT-AP Grönlands istäcke i maj i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland