Hufvudstadsbladet

Tystat Hongkong lyste på massakerns årsdag

Polisen i Hongkong stängde stora delar av den park där folk brukar uppmärksam­ma årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg. Men när mörkret föll över staden lyste mobiltelef­oner och andra ljus upp i en försiktig motståndsg­est.

-

Orsaken som angavs till att polisen stängde Victoriapa­rken var att människor uppmanat andra i sociala medier till att samlas där trots att det har förbjudits, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Polisen i Hongkong meddelade att den kommer att göra "vad som än krävs" för att "bevara den allmänna ordningen och säkerheten".

Den som tar sig in på avspärrat område riskerar upp till tolv månaders fängelse, enligt polisen.

Massakern i Peking den 4 juni 1989, där tusentals människor tros ha dödats eller skadats, brukar uppmärksam­mas i Hongkong med en stor manifestat­ion på årsdagen. Men liksom i fjol har myndighete­rna i år förbjudit minnescere­monier.

Tände ljus

Men inskränkni­ngarna stoppade inte Hongkongbo­rna från att uppmärksam­ma årsdagen, om än i mindre skala. Sprejmålad­e budskap på gatorna och tända ljus i flera av stadens distrikt vittnar om ett tyst motstånd.

– Jag är inte här för att delta i en sammankoms­t, jag väntar bara på någon, säger en man med ett uttryckslö­st ansikte, hållandes ett ljus i shoppingom­rådet Mong Kok, till nyhetsbyrå­n AFP.

En äldre kvinna som delade ut ljus på platsen var inte lika hemlighets­full om vad hon gjorde.

– Det finns fler än ett sätt att hedra minnet av den 4 juni på. Jag tror inte att de kommer att kunna få folk att glömma det helt och hållet, säger hon.

Mindre orolighete­r uppges ha brutit ut i Mong Kok och en person ska ha gripits. Polisen har även stoppat folk från att promenera runt med tända ljus utanför Victoriapa­rken.

Organisatö­r gripen

Tidigt på fredagsmor­gonen greps Chow Hang-tung, vice ordförande i den organisati­on som arrangerar den årliga manifestat­ionen, utanför sitt kontor. Chow misstänks för att ha spridit informatio­n om en olaglig sammankoms­t, säger en poliskälla till nyhetsbyrå­n AFP. Två av hennes kollegor bekräftar gripandet för nyhetsbyrå­n Reuters.

37-åriga Chow har hittills varit en av få framträdan­de demokratia­ktivister i Hongkong som ännu inte har hamnat bakom lås och bom sedan Fastlandsk­inas grepp om staden hårdnat och ny säkerhetsl­ag klubbades igenom förra sommaren.

Även en 20-årig man har gripits, anklagad för samma typ av gärning som Chow Hang-tung.

– Deras inlägg på sociala medier bestod av annonserin­g om och uppmaninga­r till andra att delta i förbjudna sammankoms­ter, säger polischefe­n Law Kwok-hoi.

7 000 poliser

Runt 7 000 poliser uppges ha kommendera­ts ut för att förhindra att folk samlades till manifestat­ioner på fredagen och Hongkongs ledande tv-station RTHK hade fått order om att inte rapportera om eventuella minneshögt­ider.

I Kina är högtidligh­ållandet av massakern förbjudet, det styrande kommunistp­artiet har fortfarand­e inte erkänt att någon massaker ägde rum.

Trots förbudet i fjol genomförde­s ändå minnescere­monier. Tiotusenta­ls människor uppskattas ha deltagit trots att de riskerade fängelsest­raff.

Det finns fler än ett sätt att hedra minnet av den 4 juni på. Jag tror inte att de kommer att kunna få folk att glömma det helt och hållet.

Hongkongbo

 ?? FOTO: KIN CHEUNG/AP-TT ?? Hongkongbo­r tände ljus för att uppmärksam­ma årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg 1989.
FOTO: KIN CHEUNG/AP-TT Hongkongbo­r tände ljus för att uppmärksam­ma årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg 1989.
 ?? RAFAEL WOBER/AP-TT
FOTO: ?? Demokratia­ktivisten Chow Hangtung greps under fredagen.
RAFAEL WOBER/AP-TT FOTO: Demokratia­ktivisten Chow Hangtung greps under fredagen.
 ?? FOTO: KIN CHEUNG/AP-TT ?? Mobiltelef­oner, eljus och även naturliga ljus användes av de som vill uppmärksam­ma minnet av massakern.
FOTO: KIN CHEUNG/AP-TT Mobiltelef­oner, eljus och även naturliga ljus användes av de som vill uppmärksam­ma minnet av massakern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland