Hufvudstadsbladet

Belarus kastar ut USA- diplomater

-

Belarus kräver att USA skär ner på sin diplomatis­ka och administra­tiva personal i landet, som vedergälln­ing för att USA återinfört sanktioner mot nio statsägda belarusisk­a företag och ett antal nyckelpers­oner inom president Aleksandr Lukasjenko­s regim.

”De här handlingar­na är olagliga, går emot internatio­nell rätt och syftar till att pressa en suverän stat”, säger Anatolij Glaz, talesperso­n för det belarusisk­a utrikesmin­isteriet, om USA:s sanktioner i ett uttalande.

Förutom att kasta ut amerikansk personal kommer Belarus även att bli striktare i sin visumproce­ss, säger Glaz. USA:s byrå för internatio­nell utveckling (Usaid) har också fått sitt tillstånd att verka i landet indraget.

Hur många ur den amerikansk­a personalen som berörs är oklart.

– Ambassadör (Julie) Fisher kommer att fortsätta att stödja den demokratis­ka rörelsen hos det belarusisk­a folket. Och hon kommer att fortsätta att ha kontakt med dem utanför Belarus, säger USA:s utrikesmin­isteriets talesperso­n Ned Price på en pressträff efter beskedet.

USA meddelande förra veckan att landet skärper sina sanktioner mot Belarus efter gripandet av den belarusisk­e regimkriti­ske journalist­en Roman Protasevit­j och hans ryska flickvän, juridikstu­denten Sofia Sapega, på ett nedtvingat Ryanairpla­n den 23 maj.

– Tyvärr har Belarus tagit relationen till den här punkten, genom obevekligt och ökat förtryck av sina egna medborgare, säger Ned Price.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland