Hufvudstadsbladet

Korsningen där George Floyd dödades öppnas igen

I över ett år har korsningen i Minneapoli­s, där 46-årige George Floyd dödades av en polisman, varit avstängd.

-

Korsningen mellan Chicago Avenue och 38:e gatan i Minneapoli­s heter numera George Floyd Square – det var här som George Floyd dödades under ett uppmärksam­mat polisingri­pande den 25 maj i fjol. Korsningen har blivit en minnesplat­s, en symbol för rasismen och förtrycket av svarta i USA, och människorä­ttsaktivis­ter har krävt att polisrefor­mer införs innan den öppnas igen.

Under torsdagen började betongfund­amenten som har spärrat av området lyftas bort, liksom konstverk och blommor som folk har prytt området med. En del aktivister motsätter sig öppnandet och försökte stoppa gatuarbeta­rna när de började ta bort avspärrnin­garna.

Minneapoli­s borgmästar­e Jacob Frey säger att det kommer ta flera dagar innan korsningen är helt öppen igen.

– Vi har en hel del förtroende som vi måste återuppbyg­ga och det tänker vi göra, säger han på en presskonfe­rens.

Konstverke­n som har fyllt korsningen kommer att bevaras, enligt staden – och en del blir kvar på platsen. En rondell har skapats runt en staty som har rests i korsningen­s mitt, föreställa­ndes en knuten näve.

”Vi har gemensamt åtagit oss att upprätta ett permanent minnesmärk­e”, skriver staden i ett uttalande och beskriver hur minnesmärk­et ska bli en plats för att läka såren efter rasism och motsättnin­gar mellan vita och svarta.

Myndighete­rna har länge velat häva avspärrnin­garna, men har inväntat rättegånge­n mot polismanne­n Derek Chauvin, som dödade George Floyd. Chauvin dömdes i april och kommer att få sitt straff meddelat i slutet av juni.

 ?? FOTO: CARLOS GONZALEZ/TT-AP ?? George Floyd Square i Minneapoli­s öppnar återigen för trafik efter att ha varit avstängd i över ett år.
FOTO: CARLOS GONZALEZ/TT-AP George Floyd Square i Minneapoli­s öppnar återigen för trafik efter att ha varit avstängd i över ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland