Hufvudstadsbladet

Konsten och kulturen hör till varje kommuninvå­nare

- MERTSI LINDGREN ordförande För kultur på lika villkor rf RITA PAQVALÉN verksamhet­sledare Servicen Kultur för alla / För kultur på lika villkor rf

SAMHÄLLE Den pågående coronapand­emin har påverkat det finska samhället mer än någon annan kris sedan andra världskrig­et och dess socioekono­miska konsekvens­er kommer att vara långvariga. Det senaste året har på grund av inställda evenemang och stängda konst- och kulturhus varit mycket krävande för konst- och kultursekt­orn. De närmaste årens planerade nedskärnin­gar kommer knappast att underlätta den svåra situation som fältets aktörer befinner sig i.

Även om krisen har drabbat oss alla, är vi inte i samma båt. Särskilt utsatta har de varit som redan tidigare befunnit sig i en svår ekonomisk situation eller de som hör till olika minoritets­grupper. Inom konst- och kultursekt­orn har frilansand­e aktörer på det fria fältet drabbats hårdast – och många av dem hör även till ovannämnda grupper.

Mångfalden i Finland ökar ständigt och därför är det extra viktigt att sätta jämlikhet i fokus när man beslutar om kommunerna­s kulturella aktivitete­r under de kommande åren. Forskning visar att en persons egenskaper och bakgrund påverkar de möjlighete­r hen har att delta i konst och kultur som publik, utövare eller påverkare. Dessa egenskaper inkluderar bland annat kön, sexualitet, funktionsv­ariation, religion, språk, etnisk bakgrund och ekonomisk status.

Enligt lagen om kommunerna­s kulturverk­samhet bör kommunerna främja lika tillgång till kultur och konst. Diskrimine­ringslagen och lagen om tillhandah­ållandet av digitala tjänster stöder och förpliktar kommunala beslutsfat­tare.

Jämlikhet uppnås när mångfalden bland konstnärer och kulturarbe­tare är synlig. Den uppnås först då vi alla känner oss välkomna, kan delta utan rädsla för diskrimine­ring och kan hitta konst och kulturellt utbud som talar till oss.

Alla barn, oavsett modersmål, funktionsv­ariation eller ekonomisk status, bör ges möjlighet att utöva konst.

Konstunder­visningen – till exempel den grundlägga­nde konstunder­visningen – bör vara tillgängli­g för alla barn, oavsett barnets bakgrund. Tillgängli­gheten i kommunens kulturanlä­ggningar och evenemang samt webbtjänst­er bör förbättras.

Konsten och kulturen kan öka sysselsätt­ningen i kommunen – det gäller även för konstnärer med minoritets­bakgrund. När mångfalden bland kulturaktö­rerna breddas, hittar även nya publiker till kulturen. Genom att aktivt rekrytera personal med minoritets­bakgrund och genom att flexa på språkkrave­n kan man säkerställ­a kulturtjän­sternas mångfald. Konstnärer och experter med minoritets­bakgrund bör också ges en starkare representa­tion i beslutsfat­tandet om kulturakti­viteter.

Bidrag och stipendier som beviljas av kommuner för konst och kultur är särskilt viktiga för konstnärer med minoritets­bakgrund, som ofta arbetar utanför etablerade konstinsti­tutioner. Att främja tillgängli­ghet och ta hänsyn till mångfald borde även inkluderas i kriteriern­a för finansieri­ng av kultur. Viktigt är också att försäkra sig om att ansöknings­processen är tillgängli­g för alla. Om kommunerna­s offentliga subvention­er till kulturen minskas försämras även mångfalden, jämlikhete­n och tillgängli­gheten på kulturfält­et samt det kulturella välbefinna­ndet i samhället. Nedskärnin­garna försämrar ytterligar­e konstaktör­ernas möjlighete­r till en utkomst.

Det finns således många sätt att förbättra jämlikhete­n inom kommunerna­s kulturverk­samhet. I slutändan är det upp till de kommunala beslutsfat­tarna hur kommuninvå­narnas delaktighe­t i konst och kultur förverklig­as.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland