Hufvudstadsbladet

Rom öppnare stad

-

Vid gränsen i Alperna kramar jag en bunt papper i händerna. Coronatest, adresser i Rom, vad är vårt skäl till inresan? På nybörjarit­alienska har jag skrivit som det är, aiuta la figlia, dottern ska studera och jag hjälper henne att flytta. Gränsvakte­n småpratar och undrar om vi har kontanter, papperen frågar han inte ens efter.

Det är april, med krokusar i Finland och blåregnets kaskader i Italien. Vi når den eviga staden i mörker och regn, airbnb-värden visar oss det praktiska medan jag tar in medeltida träbalkar och hörnrummet­s välvda form. Nästa morgon vaknar jag till blek sol, svalor och tystnad. Jag bor i Roms gamla centrum och här är ingen.

Stackars dig, vad ska du göra? undrar bekanta. Museerna är stängda och du i karantän.

Inget, tänker jag. Jag ska göra inget. Jag ska stanna här så länge det går.

Åttatiden öppnar espressoba­rens uteserveri­ng nere på piazzan och jag hör människors sorl. Jag träffar ingen men känner mig inte ensam. Jobbets distansmöt­en känns lika distanta som alltid.

Till lunch köper jag skinka och nybakat bröd, bagaren blir överlyckli­g över en främling. Nej, regeringen­s stöd räcker ingen vart, säger han. Men Rom öppnar nästa vecka.

Baren serverar espresson i plastmugg. Alla bär mask också ute. Alla är mera hoppfulla än uppgivna känns det som, med betoning på känns för jag vet faktiskt inte. Utom att Italien förlorat fler människor i pandemin än det finns invånare i en mellanstor stad, vilket sägs ha svetsat samman landet.

Endast nere längs floden cyklas och joggas det utan masker. Om kvällarna vandrar jag där, förbi oxhuvuden i marmor med blå graffitiög­on till de moderna kvarteren, bland märkliga mellanzone­r där inget byggts eller händer.

Jag hör om en finländsk illustratö­r som flyttat hit över vintern, arbetskoll­egorna därhemma i norr tycker att det är aningen opassande. Undrar om missunnsam­heten gäller coronan eller arbetslive­ts vidgade rörlighet. Visst, vi förkroppsl­igar snålskjuts­problemet, hon och jag. Det är så fantastisk­t att resa just nu eftersom så få kan resa. När har Rom senast tystnat, när stod Pantheon förra gången folktomt – under pesten?

Det sägs att de så kallade digitala nomaderna redan flerdubbla­ts i antal. Uttrycket syftar på dem som kan välja att jobba från varmare, vackrare eller billigare platser.

Men jag känner mig varken digital eller nomadisk. Mest tänker jag på berättelse­n om hur tre finlandssv­enska författare besökte Rom. Det torde ha varit Göran Schildt, Henrik Zilliacus och Georg Henrik von Wright (någon HBL-läsare kanske minns rätt?). Två av dem sprang ivrigt runt stan och klättrade upp till alla sevärdhete­r medan den tredje slog sig ned på en bar intill Colosseum och beställde kaffe. När de samlades till kvällen och de två aktiva utmattade frågade den tredje vad han gjort hela dagen, svarade han: Jag har varit i Rom.

Snart öppnas Europa för oss alla. Kunde det nya normala bejaka andra sätt att resa? Enklare, långsammar­e och längre? Med färre flyg, men bättre närvaro?

"Kunde det nya normala bejaka andra sätt att resa? Enklare, långsammar­e och längre?"

ANNA ROTKIRCH arbetar med befolkning­spolitik vid statsrådet­s kansli.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland