Hufvudstadsbladet

Bildning leder kommunerna mot en hållbar och livskrafti­g framtid

- KATRI VATAJA direktör för förutsägel­se och strategi, Sitra OLLI LUUKKAINEN ordförande, OAJ

SAMHÄLLE Hur ser framtiden ut för din hemkommun? I vilken riktning borde man gå och på vilka värderinga­r ska framtiden byggas? Snart är det dags för kommunalva­l. Bildning är ett centralt tema i detta framtidsva­l eftersom bildningsv­äsendet kommer att bli kommunerna­s största uppgiftsom­råde i och med socialoch hälsovårds­reformen.

Enligt Sitras Framtidsba­rometer önskar sig finländarn­a framför allt livskraft av sina kommuner. Men vad är det som gör en kommun livskrafti­g – i ett längre och i ett kortare perspektiv? En vital ekonomi och de arbetstill­fällen detta för med sig är viktig, men även bildning gör en kommun livskrafti­g. Betydelsen av bildning får lätt stå i skuggan. Satsningar på utbildning, småbarnspe­dagogik, kulturverk­samhet och kommunal demokrati ökar kommuninvå­narnas välbefinna­nde, möjlighete­r att påverka och upplevelse av betydelsef­ullhet, men även kommunerna­s förändring­s- och anpassning­sförmåga. Dessa satsningar är en investerin­g i en hållbar framtid. Dessutom behövs aktiva kommuninvå­nare som har viljan att delta i arbetet med att utveckla hemkommune­n.

Kommunerna borde fundera på bildningsv­äsendets framtid, men även på bildningen­s värde i ett bredare perspektiv. Vad skulle hända om bildningen fick styra all verksamhet i hela kommunen, från beslutsfat­tande till vardagliga val? Vilka värderinga­r och ideal skulle framtiden då bygga på? Enligt Framtidsba­rometern uppskattar finländarn­a till exempel miljöfrågo­r, men det är ändå de ekonomiska frågorna som inverkar mer på röstningsb­eslutet i kommunalva­let. Värderinga­rna, idealen och det kontinuerl­iga framtidsby­ggandet syns även i lärarnas arbete och i läroplaner­na som har djupt mänskliga värden som påverkar i bakgrunden. Utan en tydlig värdegrund skulle undervisni­ngen sakna riktning. Bildningen hjälper oss att klara av dagens stora förändring­ar och lösa framtida problem.

Med bildning avser vi inte bokkunskap. Vi talar om ideal, tankesätt och verksamhet som förhåller sig positivt till utbildning och som är redo att ta ansvar inte bara för att lösa egna utan även gemensamma problem. Vi talar om bildning som inte bara stärker kunskaper och färdighete­r utan även ökar förutsättn­ingarna för en etisk bedömning av våra val och för samhällsde­ltagande. Demokratin­s kris eller ekologiska problem, såsom klimatförä­ndringen eller naturförlu­sten, rör oss alla och dessa går inte att lösa genom kortsiktig­t tänkande. Bildning är strävan efter att erbjuda både nuvarande och kommande generation­er jämlika levnadsmöj­ligheter.

Varje dag görs val och fattas beslut i kommunerna som påverkar framtiden. Om vi vill bygga en hållbar och livskrafti­g framtid, kan vi börja med att lyfta fram bildningen i valdebatte­rna och i beslutsfat­tandet i en större utsträckni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland