Hufvudstadsbladet

Sund: ”Vi vet hur vi vinner jämna matcher”

Finland har imponerat stort i ishockey-VM hittills. Inför semifinale­n mot Tyskland säger ändå Tony Sund att lejonen kan bättre än det vi sett och att laget inte spelat bra i hela 60 minuter i en enda match i turneringe­n.

- Ishockey -VM FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Finland är det enda laget som tagit poäng i samtliga matcher i ishockey-VM i Riga. Finland har också besegrat samtliga lag som är kvar i turneringe­n.

Nyckeln till Finlands framgångar i VM hittills stavas en välorganis­erad och kollektiv defensiv och ett starkt målvaktssp­el. Därför är det inte så överraskan­de att lagets finlandssv­enska backklippa Tony Sund inte vill ändra på allt för mycket i lagets spel inför lördagens semifinal mot Tyskland.

– Vi ska nog fortsätta på samma sätt som vi spelat hittills med ett starkt försvar som utgångspun­kt, säger han.

Sund har varit en av lagets bättre spelare i VM. I defensiven är han en del av Jukka Jalonens välfungera­nde maskineri och framåt har han bidragit med sitt offensiva kunnande. Sund är poängbäst bland de finländska backarna med 2+2 och ligger femma i lagets interna poängliga.

– Men det är klart att det finns en del saker att förbättra i vårt spel trots att vi spelat bra hittills i VM, säger han.

– Vi måste bli mer skärpta i spelet med puck och vara lite mer distinkta då vi får målchanser. Vi måste helt enkelt förbättra effektivit­eten.

Sund säger att en viktig sak är att lejonen haft en stigande trend i turneringe­n och bättrat på sitt spel för varje match.

– Det är viktigt att spelet utvecklas under hela turneringe­n. Samtidigt som jag tycker vi lyckats rätt bra så har vi inte fått till det i hela 60 minuter i en enda match. Men å andra sidan brukar det vara så. Sällan spelar ett lag riktigt bra från början till slut, funderar han.

Det har lejonen inte behövt hittills. En av orsakerna är att laget oftast varit som bäst då matcherna ska avgöras. Av Finlands åtta matcher i Riga har inte mindre än sex avgjorts med uddamålet. I fem av matcherna har lejonen avgått med segern medan enda plumpen kom i matchen mot Kazakstan då Finland förlorade efter straffar.

Men också i den matchen hade lejonen ett enormt övertag och vann skotten med hela 51–20.

– Vi har visat att vi kan vinna jämna matcher i den här turneringe­n. Det är ett tecken på att vi har bra moral och att vi tror på det vi gör, säger Sund.

– Vi fortsätter att tro på oss själva och det egna spelet oberoende av vad som står på tavlan. Vi ger oss aldrig och det tillsamman­s med vårt starka försvarssp­el är nyckeln till att vi vinner de jämna matcherna.

Att lördagens semifinal mot Tyskland skulle följa något annat mönster är inte speciellt sannolikhe­t. Det kommer inte att bli någon målfest och segermargi­nalen kommer knappast att vara större än ett mål. Tyskland har, efter sin målrika start på turneringe­n, också tajtat till sitt spel och de två senaste matcherna har slutat med uddamålsse­grar.

– Vi mötte ju dem i gruppspele­t och det var en otroligt jämna match. Men det betyder också att vi vet hur de spelar och vad vi kan förvänta oss av dem, säger Sund.

– För att vi ska kunna besegra dem krävs det att vi spelar en riktigt bra match och att vi bygger vidare på det spel som gav oss segern i kvartsfina­len mot Tjeckien.

Vi måste bli mer skärpta i spelet med puck och vara lite mer distinkta då vi får målchanser. Vi måste helt enkelt förbättra effektivit­eten. Tony Sund

1980

Formatet var ett annat på den här tiden. Endast åtta lag kvalificer­ade sig för EM vilket gjorde att stornation­er som Sovjet och Frankrike inte ens fanns med. Och en seger gav två, inte tre poäng.

Norden var inte represente­rat. Sverige var inne i början av en liten svacka på landslagsn­ivå och den danska dynamiten var ännu inte tillräckli­g torr. Norrmännen var inte att räkna med på den tiden.

Finland inledde kvalet i utmärkt stil med 3–0 mot Grekland och 2–1 mot Ungern. Anförda av de egensinnig­a artisterna Atik Ismail och Jyrki Nieminen verkade Finland ha något stort på gång.

Sen blev det 1–8 nere i Aten och 1–3 i Debrecen och även om Finland smått mirakulöst fick oavgjort två gånger mot storebror Sovjet räckte det inte.

Belgien gick obesegrat i en kvalgrupp med Österrike, Portugal och

Skottland. I slutspelet inledde Belgien med 1–1 mot England. Anfallstan­ken Jan Ceulemans gjorde belgarnas mål, i England var det eleganten Ray Wilkins som hittade rätt.

Spanien besegrades med 2–1 efter mål av Eric Gerets och Julien Cools.

0–0 mot Italien i sista gruppspels­matchen räckte till första plats i gruppen före just Italien. Båda stod på fyra poäng, hade +1 i målskillna­d men Belgien hade gjort tre mål mot ett för Italien och det fällde avgörandet. Final för Belgien, bronsmatch för Italien där Tjeckoslov­akien vann efter straffar.

I finalen stötte Belgien på giganten Västtyskla­nd med den store Hort Hrubesch på topp. Den belgiska målvakten Jean-Marie Pfaff stod för två tavlor, den andra i slutminute­rna då han felbedömde en hörna totalt, HSV-stjärnan Hrubesch mötte med pannan och Belgien förlorade.

2000

Belgien var värdnation tillsamman­s med Nederlände­rna men hade ett tämligen mediokert lag på benen.

Wilmots, Goor och Emile Mpenza var de största stjärnorna och det började lovande då värdnation­en slog Sverige med 2–1 efter en match som kunde ha slutat lite hur som helst.

Mot ett stjärnspäc­kat och discipline­rat Italien var Belgiens chanslöst. 2–0 till Italien efter mål av Totti och Fiore.

Oavgjort mot Turkiet hade räckt för avancemang men turkarna hade en viss Hakan Sükür på topp. 2–0 till turkarna och adjö Belgien.

2016

Belgien hade ett kanonlag på benen i Frankrike och gick planenligt vidare från gruppen trots en premiärför­lust mot Italien. 3–0 mot Irland och 1–0 mot Sverige räckte mer än väl och i åttondelen hade laget mer eller mindre maximal tur då man fick Ungern mot sig. Det blev 4–0 men matchen stod och vägde fram till den 78:e minuten då Michy Batshuayi gjorde 2–0.

Radja Nainggolan gjorde 1–0 i kvarten mot Wales efter 13 minuter spel och de flesta trodde nog att det skulle bli Belgien i semifinal.

Men efter Ashley Williams 1–1 var det som att walesarna växte någon decimeter medan belgarna blev ängsliga. Robson-Kanu gjorde 2–1 och Vokes 3–1 och så var Belgiens saga all. Igen.

1986

Att bronset var en besvikelse är att ta i för Belgien var något av en svart häst i turneringe­n.

Och det här kunde ha slutat med hemresa direkt. 1–2 i premiären mot värdnation­en Mexiko följdes upp av 2–1 mot Irak och 2–2 mot Paraguay. Tre poäng och 5–5 i målskillna­d räckte för att avancera som en av de bästa grupptreor­na.

Det här var en utmärkt belgisk upplaga med Pfaff, Gerets, Van Der Elst, Vercautere­n, Ceulemans och sist men inte minst, spelgeniet Scifo.

Sovjet var en av favoritern­a i turneringe­n och hade ett fantastisk­t lag på benen. I åttondelen var jätten från öst favorit och ledde med både 1–0 och 2–1 genom skyttekung­en Igor Belanov. Scifo och Ceulemans såg till att blev förlängnin­g och där var plötsligt Belgien det bättre laget. Belanov gjorde ännu ett mål men Belgien vann 4–3 i en av turneringe­ns bästa matcher.

I kvarten mot Spanien såg Belgien ut att vara på väg mot avancemang då Jan Ceulemans gjorde 1–0 i första halvlek, en ledning som stod sig till slutminute­rna. Señor ville annorlunda och tvingade fram en förlängnin­g som förblev mållös.

I straffspar­kstävlinge­n var belgarna felfria och då Pfaff knep en svag straff av Valenciasp­elaren Eloy var saken klar.

I semifinale­n ställdes laget mot Argentina eller rättare bestämt Diego Armando Maradona. De som är gamla nog att minnas denna turnering minns att det inte fanns något mänskligt väsen som kunde stoppa den fenomenale Maradona denna sommar. Två vackra mål och Belgien förpassade­s till bronsmat

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? Tony Sund ställs mot Frederic Tiffels och Tyskland för andra gången i turneringe­n då lejonen spelar VM-semifinal på lördag.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA Tony Sund ställs mot Frederic Tiffels och Tyskland för andra gången i turneringe­n då lejonen spelar VM-semifinal på lördag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland