Hufvudstadsbladet

Efter förvirring­en – fluorförbu­den likadana

Internatio­nella skidförbun­det (IBU) och Internatio­nella skidförbun­det (Fis) tycktes först ha tagit olika beslut kring ett förbud mot en viss fluorvalla. Ett dygn senare visade det sig att det hela berodde på förvirring. – Det är ingen skillnad på beslute

- DAVID HJORTER/TT

På tisdagskvä­llen gav IBU och Fis ut varsin pressrelea­se med en och en halv timmes mellanrum. IBU meddelade att de förbjuder en viss fluorvalla (PFOA, tillhör så kallad C8kemi) från och med kommande säsong, 2021–2022, då bland annat vinter-OS arrangeras i Peking i februari.

Den informatio­nen stod inte att läsa i Fis pressutski­ck vilket resulterad­e i att flera medier tolkade det som att de internatio­nella förbunden tagit olika beslut – att skidåkarna alltså får köra med den nämnda fluorvalla­n under skidorna men inte skidskytta­rna.

Nytt Fis-utskick

Under onsdagen skickade Fis ut ytterligar­e en pressrelea­se med ett tillägg att de också förbjuder alla vallaprodu­kter innehållan­de med PFOA/C8.

I efterhand visar det sig alltså att båda de internatio­nella förbunden, som sätter reglerna för tävlingar i världscup och mästerskap, tagit samma beslut inför nästa säsong. Alltså att förbjuda PFOA/C8-fluorvallo­r i väntan på att en tillförlit­lig testmetod har tagits fram som gör det möjligt att förbjuda alla fluorvallo­r, som av EU anses vara miljöfarli­ga.

Ordförande­n för det norska skidförbun­det, Erik Røste, medger att tisdagens pressrelea­ser skapade skilda meningar.

Fler tester

– Det blev förvirring i går kring vad IBU och Fis beslutade, men det är ingen skillnad på besluten, säger han till NTB.

Nästa år hoppas både IBU och Fis ha tagit fram en beprövad testmetod.

– Testmetode­n för att avslöja fluor är nu uppe för internatio­nellt godkännand­e. För att vara ännu mer säkra på att metoden fungerar till hundra procent behövs fler fälttester. På grund av pandemin har det inte varit möjligt att genomföra dem i önskad utsträckni­ng, säger Røste.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ?? En viss typs fluorvalla förbjuds i både skidskytte och längdåknin­g.
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA En viss typs fluorvalla förbjuds i både skidskytte och längdåknin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland