Hufvudstadsbladet

Svensk miljardär ny ordförande för skidsporte­n

- HBL-TT

Svenske miljardäre­n Johan Eliasch har valts till ny ordförande för Internatio­nella skidförbun­det (Fis).

De övriga kandidater­na var britten Sarah Lewis, schweizare­n Urs Lehmann och svensken Mats Årjes.

Den Stockholms­födde affärsmann­en och miljardäre­n Eliasch efterträde­r Gian-Franco Kasper som suttit på posten i 23 år.

– Jag är väldigt ödmjuk inför att ha blivit vald till er ordförande, säger Eliasch i ett tacktal på kongressen.

– Jag kommer att vara engagerad, öppensinna­d, transparen­t och en ordförande för alla nationer och discipline­r

Eliasch tog en jordskreds­seger och vann redan i första röstomgång­en när han fick knappt 55 procent av rösterna.

"Imponerand­e arbete"

65 av 119 röster gick till Eliasch, tvåan Lehmann fick 26. Svenska skidförbun­dets kandidat Mats Årjes, som är ordförande i Sveriges olympiska kommittén samt varit vice ordförande i Fis sedan 2010, kom sist med endast 13 röster.

– Jag visste att chansen skulle vara rätt liten med tanke på det man har förstått av Johan Eliasch framfart, han har väl uppenbarli­gen gjort ett imponerand­e arbete, säger Årjes.

– Det hade varit tuffare om man hade förlorat med en liten marginal, men nu var ju Johan Eliasch i en helt egen division. Så det var bara att acceptera.

”Stora förväntnin­gar”

Eliasch bor i London och är även brittisk medborgare. Han nominerade­s till posten av det brittiska skidförbun­det. 59-åringen köpte sportutrus­tningstill­verkaren Head 1995 och är fortfarand­e vd för företaget.

Han har också agerat rådgivare till flera högt uppsatta politiker i Storbritan­nien, bland annat nuvarande premiärmin­istern Boris Johnson.

Mats Årjes tror att valresulta­tet kommer att leda till förändring­ar inom Fis.

– Johan Eliasch har ju gått till val på väldigt stora förändring­ar och det kan man konstatera utifrån valresulta­tet att det är vad nationerna förväntar sig och vill ha, säger han.

Tror du att det blir ett bra val för förbundet? – Det får man vänta och se, det finns många och stora förväntnin­gar på honom så det är bara att avvakta och se vad som händer, säger Årjes.

 ?? PONTUS LUNDAHL/TT
FOTO: ?? Johan Eliasch. Arkivbild.
PONTUS LUNDAHL/TT FOTO: Johan Eliasch. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland