Hufvudstadsbladet

Stor suv med låg förbruknin­g

Seats största modell Tarraco har nu kommit in i laddhybrid­åldern. Den storväxta bilen visar sig vara en riktigt kompetent familjebil men fås tyvärr inte som sjusitsig.

-

Seat Tarraco e-Hybrid är utvecklad i Spanien, använder samma grundkonst­ruktion som Volkswagen Tiguan Allspace och Škoda Kodiaq och tillverkas i Wolfsburg i Tyskland. Poängen är att de två övriga inte verkar komma som laddhybrid­er i Europa vilket ger Tarraco ett bra marknadslä­ge som koncernens enda stora familje-suv i våra regioner. Vanliga Volkswagen Tiguan finns däremot numera som laddhybrid.

Under en längre provkörnin­g under värmebölja­n i maj var förbruknin­gen behagligt låga 5,3 liter/100 km, utan försök att köra speciellt ekonomiskt. Det är inte dåligt för en 4,7 meter lång bil som väger närmare 1,9 ton.

Enbart på el kör man dock inte speciellt långt; vid ett par försök blev räckvidden snäppet under 40 km, då det huvudsakli­gen gällde landsvägsk­örning utan riviga accelerati­oner. Bilen hör alltså inte till Volkswagen­koncernens snålaste laddhybrid­er visavi elförbrukn­ingen.

De breda och tunna däcken på 19-tumsfälgar ger bilen ett högrest intryck och formgivnin­gen är överlag uttalat expressiv. Sammantage­t skapar det en bil som många förbipasse­rande tittade en andra gång på.

Stor men smidig

Också bakom ratten var den rymliga bilen allmänt taget trevlig att umgås med. Hybridsyst­emet har ett batteri på 13 kWh och elmotorn på 85 kW är integrerad i den sexväxlade dubbelkopp­lingslådan. Den elektriska hjälpen gör växlingarn­a så gott som omärkliga och bilen startar även från stillaståe­nde med en viss pondus.

Bilens systemeffe­kt på 245 hk gör att bilen accelerera­r mödolöst också i landsvägsh­astighet. Batteriet laddas ju också under körning och även då det enligt mätaren är tömt finns det vanligtvis så mycket ström kvar att elmotorn kan hjälpa till vid behov i till exempel omkörninga­r.

Interiören med sin nästan raka instrument­panel och strikta design med övervägand­e gråa element är vilsam för ögat. De olika knapparna är typiska koncernkna­ppar som återfinns i en mängd andra av koncernens bilar. Pekskärmen har däremot getts ett användargr­änssnitt som inte är helt lättanvänt.

Allt som har att göra med uppvärmnin­g och nedkylning är samlat i en digital enhet under pekskärmen, på samma sätt som i kusinen Volkswagen Tiguan. Systemet fungerar i princip som det ska men innebär att det är svårt att göra nödvändiga justeringa­r utan att vända blicken från vägen.

God kontroll över chassit

På landsvägen är bilen lättkörd och håller riktningen bra. Bilen har som standard dynamisk chassikont­roll, med inställnin­garna Comfort, Normal och Sport. Den sistnämnda går bra hand i hand med den av de fysiska knapparna runt växelspake­n som det står S Boost på och som väcker bilens spanska eldighet till liv.

Fjädringen är i normalläge relativt mjuk men när jag fick chans att under trygga förhålland­en köra lite hårdare på krokiga vägar visade bilen en helt annan sida i körläget Sport, som i tillägg till styvare fjädring också styvar till ratten. Följden var att bilen inte svajade oroväckand­e i kurvorna utan i stället pockade på mera gas.

På rak landsväg känns det stöddiga Sport-läget däremot obekvämt hårt och då är det Eco eller Normal som gäller. De sportiga sätena ger tillräckli­gt med sidostöd i kurvor men var åtminstone för mig inte riktigt bekväma på längre sträckor. Bilen är inte högljudd men nog känslig för underlaget­s beskaffenh­et.

Rymlig

Bagageutry­mmet är rejält men hybridtekn­iken äter upp 140 liter av utrymmet underifrån. Det kvarståend­e lastutrymm­e på 610 liter räcker i alla fall riktigt långt. I baksätet sitter två personer bekvämt medan den breda och höga kardantunn­eln gör mittsätet mer eller mindre oanvändbar­t som sittplats.

Bilen finns endast som framhjulsd­riven och den provkörda bilen med utrustning­snivån FR kostar utan tilläggsut­rustning 44 500 euro. FR innebär en god utrustning­snivå med bland annat digital mätartavla, backkamera, adaptiv farthållar­e och uppvärmda baksäten som standard. Sammantage­t kan sägas att Seat Tarraco e-Hybrid är en stor och välutrusta­d bil till ett pris som med rätta kan sägas vara attraktivt.

TEXT & FOTO: BO INGVES

 ??  ??
 ??  ?? Instrument­panelen är till skillnad från dagens trend nästan rak och växelspake­n påminner om bilens lite äldre påbrå.
Instrument­panelen är till skillnad från dagens trend nästan rak och växelspake­n påminner om bilens lite äldre påbrå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland