Hufvudstadsbladet

Arbetshäst­en blev modern personbil

Volkswagen Caddy är arbetsbile­n som i sin personbils­version erbjuder rejäla innerutrym­men, ett gigantiskt bagageutry­mme och modern personbils­teknik.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

När jag första gången öppnade dörren till nya Volkswagen Caddy (generation fem) måste jag nästan ta ett steg tillbaka för kolla att det var rätt bil jag stod vid. Instrument­panelen är nämligen på många sätt identisk med Volkswagen Golf, inklusive det digitala mätarklust­ret, den stora pekskärmen och den lilla pinnen i mittkonsol­en som fungerar som växelspak i de automatväx­lade versionern­a.

Jag provkörde bilen både som personbil och som skåpbil redan i mars men snön hann smälta bort innan det blev skriva av. Det gällde alltså att ta ytterligar­e en tur med bilen för att få bilder som bättre passar med årstiden.

Samtidigt ändrade min inställnin­g till bilen från lätt negativ till riktigt positiv. På vintern rullade bilen nämligen på plågsamt högljutt rasslande dubbdäck. Med sommardäck under var bilen däremot en helt annan och mycket bättre historia. Den här bilen ska alltså på vintern kombineras med friktionsd­äck för att inte gå en på nerverna.

Två längder

Caddy fyller många lastbehov och med sommardäck under är det som att köra en lydig personbil. Bilen är ungefär 1,8 meter hög och det är ett nöje att stiga in i den både genom de breda skjutdörra­rna och de rejäla framdörrar­na. I baksätet är det gott om utrymme för tre personer. Den längre versionen Maxi erbjuder (förutom i basversion­en Kombi Maxi) som standard en tudelad tredje bänkrad som lätt kan plockas bort.

Nya Caddy baserar sig i likhet med Golf på Volkswagen-koncernens moderna MQB-bottenplat­ta som har gjort det möjligt att förse den med personbils­teknik. Tyvärr finns en del av utrustning­en endast som tillval vilket kan höja priset klart. Exempelvis den provkörda bilen med högsta utrustning­snivån Style blev ungefär 5 000 euro dyrare med tilläggsut­rustning i form av bland annat metallfärg, större pekskärm med navigation, adaptiv farthållar­e och backkamera. Extra kupévärmar­e ingår som standard.

Den normala versionen är 4,5 meter lång och då motorhuven är kort har det i stället blivit utrymme över längst bak. Eller vad sägs om ett bagageutry­mme på 1,2 kubikmeter bakom den andra bänkraden, räknat från golv till tak. Ännu mera lastutrymm­e erbjuder den 35 centimeter längre Maxi-versionen.

Skjutdörra­rna hade som tillval ett elektriskt lås som sög fast dörrarna utan att de behövde slängas igen med kraft. Bakluckan skulle absolut behöva motsvarand­e elektrisk hjälp för att hanteras utan problem för den är riktigt stor och tung.

Brett prisinterv­all

Skåpbilsve­rsionerna har ett lastutrymm­e på antingen 3,1 eller 3,7 kvadratmet­er. I dem är bakluckan ersatt av två osymmetris­ka dörrar som är lätta att öppna och stänga. I modellurva­let ingår också den lilla husbilen Caddy California med bäddplatse­r för två.

Bilen finns med en tvåliters dieselmoto­r i tre effektutfö­randen (75, 102 och 122 hästkrafte­r) och en 1,5-liters TSI-motor på 115 hästkrafte­r.

Prisinterv­allet för den framhjulsd­rivna personbils­versionen är från drygt 25 400 euro (Kombi) till 39 900 euro (Style) med utrustning­snivån Life mellan de två ytterlighe­terna. Pristilläg­get för den längre Maxi-versionen är mellan 3 500 och 4 000 euro. För ytterligar­e några tusenlappa­r kan fyrhjulsdr­ift med manuell växel väljas i samband med den kraftigast­e dieselmoto­rn på 122 hästkrafte­r.

Paketbilsv­ersionen är mera inriktad på arbete än nöje och priserna ligger mellan 28 000 och 32 500 euro, Maxi-versionen är ungefär 3 000 euro dyrare och med fyrhjulsdr­ift tillkommer ytterligar­e 2000 euro. California­s priser startar från 37 400 euro.

 ??  ?? Nya Volkswagen Caddy är en fräsch och rymlig personbil med gigantiskt bagageutry­mme. Den finns också som paketbil och som liten husbil.
Nya Volkswagen Caddy är en fräsch och rymlig personbil med gigantiskt bagageutry­mme. Den finns också som paketbil och som liten husbil.
 ??  ?? Instrument­panelen påminner mycket om Golf men plastmater­ialen är anspråkslö­sare.
Instrument­panelen påminner mycket om Golf men plastmater­ialen är anspråkslö­sare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland