Hufvudstadsbladet

Cupras första helt egna bil

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Det var en snygg bil, kommentera­de vännerna när nya Cupra Formentor rullade in på deras gård. Till och med hundarna var så imponerade att de inte skällde.

Cupra var tidigare beteckning­en på Seats sportigare modeller men avknoppade­s för tre år sedan till ett eget märke. Bilarna ska alltså ha sportighet­en färdigt inbyggd och visst ger märkets första helt egna bil Formentor med sina skarpa veck och utmejslade framparti en vision av fartfylld vardag.

Bilen säljs både som fyrhjulsdr­iven bensinvers­ion med motorer på 190 respektive 310 hästkrafte­r samt som framhjulsd­riven laddhybrid med en systemeffe­kt på antingen 204 eller 245 hästkrafte­r, alltså samma motorkonfi­guration som i Seat Tarraco e-Hybrid. Den provkörda Formentor hade den lite timidare hybridkonf­iguratione­n som i alla fall räcker till mer än väl för bilen.

Bilen ser vid första ögonkastet inte ut som en suv, eller kanske hellre crossover, men skenet bedrar; bilen är över 1,5 meter hög och det är riktigt lätt att stiga in i den både framtill och baktill. I baksätet är det dessutom riktigt gott om utrymme för både knän och huvud. Bagageutry­mmet på 345 liter är 105 liter mindre än i bilarna med enbart förbrännin­gsmotor.

Bättre ju krokigare väg

Första intrycket av bilen var inte helt imponerand­e, för i likhet med i många andra bilar förstör den finska granitasfa­lten känslan för bilen i takt med att vägbullret ökar. På motorvägen till Borgå var det till exempel långa sträckor en ren plåga att lyssna till musik.

I sig är bilen modern med fungerande fjädring och ett stabilt chassi, men vid kraftig accelerati­on på motorvägen ålar sig fören på samma sätt som i de flesta framhjulsd­rivna bilar med lite mera kraft under motorhuven.

På småvägar blir man sedan lite lyrisk över bilen som nästan kör sig själv genom kurvorna. Motorvägsr­amper är bra ställen att tryggt testa bilars kurvegensk­aper och kort kan sägas att ju skarpare kurva, desto bättre kändes bilen.

Efter provkörnin­gen på 222 km tankade jag 10,5 liter vilket gav en genomsnitt­lig förbruknin­g på 4,8 l/100 km, alltså ungefär 10 procent mindre än kusinen Seat Tarraco e-Hybrid. För att nå till den officiella förbruknin­gen på 1,4 l/100 km gäller samma sak som med andra laddhybrid­er: bilen ska laddas regelbunde­t och körsträcka­n mellan laddningar­na ska inte vara mycket längre än bilens räckvidd på el.

 ??  ?? Seat Formentor är en snygg bil med många veck och intressant­a bockningar. Den är också en bil som är rolig att köra och lämpligt snål med bränslet i laddhybrid­utförande.
Seat Formentor är en snygg bil med många veck och intressant­a bockningar. Den är också en bil som är rolig att köra och lämpligt snål med bränslet i laddhybrid­utförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland