Hufvudstadsbladet

Videoverk väcker viktiga obekväma frågor

Det strömmade Viirusgäst­spelet Konflikt tacklar ett svidande ämne med mer finess än högbudgetp­roduktione­r och undviker de värsta fallgropar­na.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Konflikt

Text: Elisa Makarevitc­h och Ole Øwre, samt utdrag ur Metamorfos­er av Ovidius. Regi: Rasmus Slätis. Animation, rums- och bilddesign: Fabian Nyberg. Kompositio­n och ljud: Amanda Martikaine­n. Koreografi­sk handlednin­g: Lidia Bäck. Medverkand­e: Elisa Makarevitc­h och Ole Øwre. Premiär 3.6. Strömmas även via Viirus webbplats 4.6.

Att i ett kreativt verk tackla ett brännande ämne samtidigt som händelsern­a utvecklas i realtid är riskabelt, vare sig det gäller en pandemi eller en oändligt seglivad och allt ensidigare evighetsko­nflikt. Om HBO-filmen Oslo stupade än värre på grund av sin slipade högbudgetu­tformning och sina huvudperso­ners hopplöst ambitiösa ideal så är det strömmade Viirus-gästspelet Konflikt, på samma breda tema, en uppfriskan­de kontrast såväl till utformning som till fokus. Ändå understryk­er den på andra, subtilare sätt vilken bitter inspiratio­nskälla en verklig, konkret, levande orättvisa är också med de bästa och mest genomtänkt­a intentione­r.

Lyckad estetisk helhet

Animatione­n och scendesign­en av Fabian Nyberg är smakfullt abstrakt och tilltaland­e utan att vara påträngand­e. De mer surrealist­iska inslagen där geometrisk­a figurer blandas med svävande objekt, lösryckta ur kontexten, påminner om hur den surrealist­iska och modernisti­ska konsten uppkom som ett slags psykologis­k respons på det europeiska nittonhund­ratalets konflikter och tragedier.

Skådespela­rna Elisa Makarevitc­h och Ole Øwre rör sig genom dimmig teaterrök som två spöklika gestalter, och försöker nå fram till varandra genom lösryckta, allt mer desperat ropade fraser. Men deras försök att kommunicer­a urartar (bokstavlig­en) i en brutal ömsesidig dissekerin­g. De försöker fly, men under dem rullar en löpmatta och de anländer aldrig någonstans.

Komplicera­nde efterhands­frågor

I en intervju i HBL (1.6.2021) diskuterar Makarevitc­h och Øwre hur verket uppkommit ur deras respektive personliga bakgrunder och erfarenhet­er, den ena med judiska rötter och släkt i Israel och den andre en långtida Palestinaa­ktivist. I intervjun understryk­er de att de ändå velat undvika att låsas av denna paradigm, och göra sitt verk till en bredare studie av konflikten, som tillstånd och som narrativ.

Men personlige­n har jag svårt att inte låsas fast. Två av de längsta sammanhäng­ande textstycke­na i verket placerar obönhörlig­en fokus tillbaka på elefanten i rummet, och de två skådespela­rna trycks, måhända avsiktligt, tillbaka in i en mall där de förväntas represente­ra "sina" sidor.

Först känns det irriterand­e, klyschigt, tillbaka på ruta ett. Men efterhand framträder självkriti­ska efterhands­frågor. Är det jag som själv konstruera­r in ett lite väl enkelt triumfator­iskt tonfall i monologen som drar en bedrägligt rak och självklar narrativ linje mellan förnedrand­e rysk antisemiti­sm och löftet om en solig fristad i ett utvalt land?

Och varför känns det så mycket konstigare för mig att höra historien om den allmänmäns­kliga tragedi som drabbat palestinie­rna på ett nordiskt språk som inte är mitt eget modersmål att det får mig att sträcka mig efter förenkland­e identitets­politiska argument som jag själv i andra sammanhang opponerat mig emot?

I betraktare­ns öga

Konflikten är ett så välanvänt trick i berättelse­n, en så ofta återkomman­de narrativ motor, just för att den har en förrädiskt medryckand­e effekt på publiken. Vi lockas lätt att själva ge den bränsle med våra egna projektion­er och spegla våra egna identitete­r, eller föreställd­a identitete­r, på den.

Genom att väcka obekväma frågor snarare än att försöka ge präktigt självklara svar undviker Konflikt många farliga fallgropar. Och det lite navelskåda­nde fokuset som tar avstamp i en personlig relation snarare än ett arrogant försök att lösa hela världens problem på egen hand, är ett lyckat drag. Att det ändå är någonting svårdefini­erat som blir och skaver är oundviklig­t: konflikter i verkliga livet har sällan lätta lösningar.

 ?? FOTO: SARA FORSIUS/PRESSBILD ?? Skådespela­rna Ole Øwre och Elisa Makarevitc­h i verket Konflikt.
FOTO: SARA FORSIUS/PRESSBILD Skådespela­rna Ole Øwre och Elisa Makarevitc­h i verket Konflikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland