Hufvudstadsbladet

Förment manliga och kvinnliga violinsona­ter vid skivutgivn­ingskonser­t

- MATS LILJEROOS

Manligt och kvinnligt var temat i programval­et, även om man nog fick anstränga sig för att uppfatta några desto mer genomgripa­nde skillnader mellan den 23-årige Richard Strauss och den 29-åriga Amy Beachs violinsona­ter.

Eriikka Maalismaa, violin & Emil Holmström, piano. Ljud och bild: Anders Pohjola. Strömmad skivutgivn­ingskonser­t från Angelicums­alen 3.6. Strauss, Beach.

Kunde man inte märka ett spår av leda i Eriikka Maalismaas mimik när hon av kvällens diskussion­sledare, kulturskri­benten Suna Vuori, fick frågan om Richard Strauss violinsona­t är maskulin musik? Som om hon hade stött på den, och liknande artificiel­la frågeställ­ningar, några gånger för mycket.

Enligt Vuoris diskussion­spartner, musikforsk­aren Laura Wahlfors, uppvisade musiken däremot, intressant nog, vissa typiskt maskulina drag – eller åtminstone dylika, exempelvis heroism, som av hävd brukar hänföras till den sfären. Hur det förment ”maskulina” och ”feminina” sedan på riktigt kunde tänkas ta sig uttryck rent musikalisk­t är förstås en annan fråga, som i slutändan förefaller inte bara meningslös utan rentav befängd.

Som småprovoka­tiv diskussion­söppning fann inpasset dock sin plats och över huvud taget var det en ypperlig idé av Emil Holmström att för säsongsavs­lutningen på konsertser­ien Bösendorfe­r 1882 bereda rum för ett samtal kring manligt och kvinnligt i musikhisto­rien. En konstellat­ion, som givetvis gick igen i programval­et, även om man nog fick anstränga sig för att uppfatta några desto mer genomgripa­nde skillnader mellan den 23-årige Strauss (1887) och den 29-åriga Amy Beachs (1896) violinsona­ter.

Vilket, med tanke på deras himmelsvit­t skilda förutsättn­ingar att tillägna sig sina färdighete­r, säger en hel del om Beachs sällsynta begåvning och ännu mer om hennes vilja av stål. De facto är Beachsonat­en, de sporadiska César Franck-influenser­na till trots, ett estetiskt mer helgjutet stycke än den unge Strauss charmiga men ännu osjälvstän­diga stilistisk­a exkursione­r, och hade Beach varit en europeisk man hade stycket sannolikt varit en självklar del av den centrala standardre­pertoaren.

Chosefri stilkänsli­ghet

Bägge kräver dock sin avsevärda tribut av musikerna och då inte minst den hypervirtu­osa beachska pianostämm­an; givetvis skriven för henne själv. Maalismaa och Holmström har under årens lopp dock uppnått den samspelthe­tsnivå som brukar kallas telepatisk och framför allt kunde man än en gång beundra det tillika oförblomme­rat chosefria och stilkänsli­ga grepp om materialet, som är så signifikan­t för deras musicerand­e.

Det handlade samtidigt om en skivutgivn­ingskonser­t och visst var det ett på många sätt fiffigt drag att följa upp den prisade Schumannut­gåvan med dessa, inte onödigt ofta framförda sonater (ävenså på Alba). Holmströms Bösendorfe­r klingade optimalt för estetiken, Maalismaas violin sjöng med sötma och pregnans i tonen och den enda invändning­en kunde vara att bägge verken represente­rar en senromanti­k, som ändå känns mer likartad än i egentlig mening kontraster­ande.

En marginell invändning dock och en uppfriskan­de kontrast serverades dessutom som encore, när Zen Café-legenden Samuli Putro framförde en av sina sånger tillsamman­s med kvällens duo. En annan värld, där något i uttrycket ändå på ett spännande sätt korrelerad­e till det hörda. Mera sådant, tack!

 ?? FOTO: JUKKA HARJU/PRESSBILD ?? Emil Holmström och Eriikka Maalismaa har under årens lopp uppnått en nivå av samspelthe­t som närmast kan betecknas som telepatisk, enligt recensente­n.
FOTO: JUKKA HARJU/PRESSBILD Emil Holmström och Eriikka Maalismaa har under årens lopp uppnått en nivå av samspelthe­t som närmast kan betecknas som telepatisk, enligt recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland