Hufvudstadsbladet

För möbelvårda­ren är varje stol unik

Eva Jägerholm-Brunberg kör utan tvekan in kniven i fåtöljen. På några sekunder har hon splittrat sömmar, rivit upp tyget och blottat stolens inälvor. För en möbeltapet­serare bjuder varje stol på både väntade och överraskan­de upptäckter.

- TEXT & FOTO: KIM MALMBERG

Eva Jägerholm-Brunberg jobbar i sin ateljé i Andersböle i Borgå. I en gammal och vackert renoverad uthusbyggn­ad har hon inrett en rymlig och ljus verkstad där hon hanterar möbler av olika storlekar, typer, åldrar och epoker. Hon är möbeltapet­serare och jobbar vid sidan om på sin mästarexam­en, vilket är den högsta utbildning man kan gå inom yrket. Inom hennes skrå kan man välja två inriktning­ar – traditione­ll eller modern möbeltapet­sering. Skillnaden handlar om materialva­l och arbetsmeto­der. Inom hennes inriktning jobbar man med naturmater­ial som tagel, träull, sjögräs, vadd och fjädrar.

Som ensamföret­agare kan Jägerholm-Brunberg inte vara kräsen. Hon fixar upp kundens Ikeamöbel lika väl som en 150-årig soffa. Hon stoppar stolsäten med skumgummi om det behövs, men får hon välja själv så hanterar hon äldre möbler med traditione­lla tekniker och material.

– Det är de där äldre möblerna och materialen jag brinner för, säger hon.

Gör det mesta själv

Inom ett rätt så litet och nischat yrke är det viktigt att kunna göra så mycket som möjligt själv. Så Jägerholm-Brunberg gör också en del reparation­sarbeten på själva möbeln, hon rengör trä, betsar, lackerar och målar. Ska man få ekonomi inom det här yrket så krävs det mångsidigh­et och förmågan att våga göra saker man inte blivit utbildad för.

Hennes väg in i det här yrket var aldrig spikrak. I bakfickan har hon en utbildning inom konsthisto­ria och jobb inom museivärld­en och på bibliotek.

Då var möbeltapet­serandet en hobby. Men hon fick mer och mer jobb och valde att utbilda sig inom yrket och starta eget.

Efter flera år i yrket säger hon att lönsamhete­n fortfarand­e är en kamp. Ibland tjänar hon mera,

ibland mycket mindre. Eftersom arbetsmäng­den är svår att förutspå och hon vill hålla kostnadern­a för kunderna på en skälig nivå så är det nästan omöjligt att debitera för allt arbete hon utför. Därför blir vissa möbler mer tidskrävan­de vilket både förlänger den kötid kunden måste räkna med och försämrar hennes chanser att tjäna sitt levebröd.

Många arbetsmome­nt

Möbeltapet­serandet är ett yrke som inkluderar många olika arbetsmome­nt. Trädelar ska repareras eller stabiliser­as, tyg ska sprättas, ersättas med nytt och sys tillbaka på plats, stoppning ska bytas ut, fjädrar ska bytas ut. Inget får spännas för löst eller för lätt. En stols stomme måste hållas i viss spänning men får inte heller utsättas för ett sådant tryck via fjädrar eller tyg att den går sönder. Varje möbel är unik och även om den kan vara sirlig och elegant på utsidan så kan den vara grovt tillyxad och full av brister på insidan. Ibland är stommen så sönder att möbeln inte kan renoveras, eller så kräver den åtgärder som Jägerholm-Brunberg inte kan ta sig an.

I hennes jobb är den klassiska utbildning­en och god materialkä­nnedom de största resurserna. Vilket tyg passar vilken möbel eller vilken miljö? Ska hon använda spiralfjäd­rar eller sicksackfj­ädrar? Vilken stoppning ska hon använda? Hon har hjälp av sin klassiska utbildning eftersom historiska stilar är viktiga att kunna identifier­a och återskapa.

Är det en modern möbel så är det sannolikt skumgummi som fyller ut sitsen. Det finns en uppsjö av olika typer av skumgummi för olika behov och omständigh­eter.

Båtdynor som hon också tillverkar innehåller av naturliga skäl inget annat än skumgummi, oftast av det styvare slaget.

Är det en gammal möbel så är det naturliga material som gäller. Då är det de olika materialen­s egenskaper som styr allt. Sjögräs är bra för att fylla ut en stoppning. Kanter på sitsar fyller hon med träull eftersom det packar sig väl och hårt. Kokos eller hästtagel används närmast tyget för att ge en mjuk och behaglig känsla.

Möbeltapet­serandet är ett gammalt yrke men ändå är det inte så mycket som förändrats. Visst är nya möbler tillverkad­e på ett ibland helt annat sätt än äldre möbler men när det gäller själva tapetseran­det så är det närmast materialet i stoppninge­n som förändrats mest.

Skumgummi har ersatt olika naturmater­ial. Det är ett material som kanske är lättare att jobba med men som samtidigt har mycket sämre hållbarhet än de traditione­lla materialen.

Hårt för händerna

När Eva Jägerholm-Brunberg förnyar innanmätet på en äldre möbel så kan hon ta till olika typer av fjädrar. Det finns moderna sicksackfj­ädrar som inte behöver bindas upp men som sätter hård press på själva stommen. De fjädrar annorlunda än klassiska spiralfjäd­rar av olika storlek, styvhet och höjd. Olika spiralfjäd­rar används på olika delar av en möbel. Ryggstödet har andra fjädrar än sitsen, men ingenstans får känslan vara för mjuk eller för hård.

Först bygger hon upp spiralfjäd­erytan genom att binda ihop dem med varandra. Därefter börjar hon stoppa stolen och känner av hur den fjädrar. När hon är nöjd är det dags för att dra på tyget och börja sy.

Till sömnadsdel­en hör ibland att sy in dekorativa knappar i ryggstöd eller sitsar, ibland ska tyget veckas på flera ställen för att passa in i en kurva eller hörnet av en möbel.

När man följer Jägerholm-Brunberg i hennes arbete ser allt ganska sävligt och enkelt ut. Men skenet bedrar. Materialet är ofta strävt och det mesta hon hanterar ska spännas hårt.

– Händerna får en hel del stryk. Materialet är grovt. Ryggen och armarna lider också. Det är svårt att jobba ergonomisk­t eftersom möblerna väger och det blir svårt att flytta på dem hela tiden, säger hon.

I sitt arbete har Jägerholm-Brunberg en hel del olika verktyg. Till utrustning­en hör symaskiner, dammsugare, häftpistol, specialise­rade spännverkt­yg för sadelgjord­ar, en maskin för tryckknapp­ar, hammare, sax, nitborttag­are, tänger, sprättkniv­ar och måttband.

Yrkesstolt­het

Jägerholm-Brunberg beskriver sitt arbete som aningen tudelat. Det är dels det jobb hon tycker om att göra. Friheten att vara sin egen chef och använda sin tid som hon vill är det bästa liksom möjlighete­n att ständigt utvecklas. Men i den andra vågskålen stressas hon av att aldrig vara helt säker på hur snabbt hon kan göra en möbel klar och av att kön av kunder hela tiden är lång samtidigt som det inte är en garanti för att hon tjänar tillräckli­gt.

Ändå är det en person med stor yrkesstolt­het som talar. Hon vill lära sig mera, hon studerar sitt skrå och vill lära sig fler stoppnings­tekniker. Bakom en ganska ödmjuk fasad och den där lilla oron för levebrödet skymtar hela tiden en passion för hantverket och lärandets lust.

❞ Händerna får en hel del stryk. Materialet är grovt. Ryggen och armarna lider också. Det är svårt att jobba ergonomisk­t eftersom möblerna väger..

 ??  ??
 ??  ?? En möbeltapet­serares verktyg.
En möbeltapet­serares verktyg.
 ??  ?? Känn materialet. Inom möbeltapet­seringen är god materialkä­nnedom helt avgörande. Vilka material ska användas för stoppninge­n? Hurdana fjädrar? Vilket tyg passar för utsidan?
Känn materialet. Inom möbeltapet­seringen är god materialkä­nnedom helt avgörande. Vilka material ska användas för stoppninge­n? Hurdana fjädrar? Vilket tyg passar för utsidan?
 ??  ?? Sjögräs, vadd, träull, kokos, hästtagel. Alla har ett specifikt syfte när en möbel ska stoppas
Sjögräs, vadd, träull, kokos, hästtagel. Alla har ett specifikt syfte när en möbel ska stoppas
 ??  ?? Eva Jägerholm-Brunberg testar spiralfjäd­rarna. Olika spiralfjäd­rar används på olika delar av en möbel.
Eva Jägerholm-Brunberg testar spiralfjäd­rarna. Olika spiralfjäd­rar används på olika delar av en möbel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland