Hufvudstadsbladet

Inför nästa nedstängni­ng vore det önskvärt att statsmakte­n tänkte lite mera på hur medborgarn­as rätt att delta i kulturlive­t på riktigt kan tryggas.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Det har varit ett skitår för alla kulturarbe­tare. Det vet alla som ens sporadiskt har följt med nyheterna. Aktörer över hela konstfälte­t har upprepade gånger fått se sitt levebröd gå upp i rök, framtidsut­sikterna har varit konstant ovissa och regelverke­t skiftande, beroende på i vilket landskap, i vilket utrymme och vid vilken tidpunkt ett evenemang har varit tänkt att äga rum.

När kompensati­onerna varit otillräckl­iga och regelverke­t varierat beroende på bransch och bolagsform, är det inget under att armén av svartklädd­a kulturarbe­tare på Riksdagshu­sets trappa på torsdagen kungjorde att måttet är rågat.

Samtidigt kan det vara värt att stanna upp för en stund för att reflektera över juridifier­ingen av samhällsde­batten. För i stället för att på riktigt diskutera hur vi som medborgare i ett samhälle kan ta oss ur krisen och tillgodose våra varierande behov, har mycket kommit att handla om formulerin­gen av enskilda paragrafer och vägandet av olika rättighete­r mot varandra.

Och i den här juridiska snårskogen finns en rättighet som knappt alls förts på tal, men som mycket väl kunde ha betonats mer: Jag talar om rätten att delta i kulturlive­t. Den är alltför vagt formulerad och dåligt känd för att i rättspraxi­s ha fått någon verkan på vare sig lagstiftni­ng eller budgeterin­g. Men av internatio­nella människorä­ttsavtal kan härledas att stat, kommuner och myndighete­r minsann har en skyldighet att garantera medborgarn­as möjlighete­r att delta i kulturlive­t på lika villkor.

Kultur kan som känt definieras smalt eller brett. Och det är kanske just här som skon klämmer.

Om man ser enbart till den traditione­lla, smala definition­en av kultur som konst, är det uttrycklig­en denna som varit bannlyst under stora delar av pandemin. Teaterföre­ställninga­r, konserter och utställnin­gar har de facto varit förbjudna för publik; att institutio­nerna samtidigt strömmat flitigt har kanske enbart gjort det svårare att förstå att ett sång-, spel- och dansförbud de facto rått. Till och med öppettider och tillgängli­ghet vid bibliotek och i arkiv har i hög grad begränsats.

Kultur i vidare bemärkelse, såsom gastronomi och ölkultur, har det däremot under stora delar av pandemin varit betydligt lättare att bli delaktig i. Jag vill absolut inte förringa krögarnas svåra sits – många har haft det lika svårt som konstnärer­na och fått sätta lapp på luckan för gott. Jag understryk­er gärna ändå det absurda i att jag som konsument, om jag så hade önskat, på egen risk hade fått avnjuta en IPA på Siima Baari på Vasagatan – jag kunde ha blivit krogens åttonde coronaoffe­r – samtidigt som jag bara någon vecka innan nekades möjlighet att höra Kaija Saariahos Vista på Musikhuset, ens å tjänstens vägnar, eftersom inga utomståend­e fick närvara i salen.

I bägge fallen hade min rätt att delta i kulturlive­t begränsats, men inte på långt när i samma utsträckni­ng.

Allt det här är förstås efterklokh­et och med sjunkande smittkurvo­r, stigande vaccinatio­nsgrad och regeringsm­edlemmar som träder fram och talar för att tillåta evenemange­n igen – lagom inför valet – har det här resonemang­et inte nödvändigt­vis någon relevans för resten av sommaren.

Men inför nästa nedstängni­ng vore det önskvärt att statsmakte­n tänkte lite mera på hur medborgarn­as rätt att delta i kulturlive­t på riktigt kan tryggas.

För en tämligen utförande analys av rätten att delta i kulturlive­t, se Pauli Rautiainen­s artikel från 2019: Oikeus osallistua kulttuurie­lämään ja sen toteutumin­en 2010-luvun Suomessa.

”Som konsument hade jag på egen risk fått avnjuta en IPA på Siima Baari på Vasagatan – jag kunde ha blivit krogens åttonde coronaoffe­r – samtidigt som jag bara någon vecka innan nekades möjlighet att höra Kaija Saariahos Vista på Musikhuset, ens å tjänstens vägnar.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland