Hufvudstadsbladet

Finland står och faller tillsamman­s. En seger kan räcka till avancemang. Tufft men inte alldeles omöjligt.

- JONAS VON WENDT

Jonas von Wendt inför EM i fotboll

Belgien (Fifa-rankning 1)

Om man med ljus och lykta ska försöka hitta någon lite osäkrare lagdel i Belgien är det väl backlinjen som inte riktigt håller samma klass som resten.

Dåligt är det här inte heller med Alderweire­ld, oftast betydligt bättre i landslaget där Roberto Martinez använder honom rätt, oerhört rutinerade Jan Verthongen och Lyonspelar­en Jason Denayer. Timothy Castagne är en bra wingback.

Thibaut Courtois hör till målvaktsel­iten i världen och väldigt få spelare i världen är bättre än Kevin De Bruyne. De Bruynes fart med boll och speluppfat­tning får en att kippa efter andan. Hans skott från distans med båda fötter likaså. Frågan är bara om De Bruyne hinner tillfriskn­a i tid till EM. En bruten näsa och en fraktur vid ögat i Champions League-finalen kastar mörka skuggor över festen i sommar.

Youri Tielemans sekunderar och gör det bra.

På topp är det Romelu Lukaku som avslutar och får fint flankstöd av bland annat Drier Mertens.

Martinez tog ut Eden Hazard i truppen. I VM senast hörde han till hela turneringe­ns bästa spelare. Tre år har gått sedan dess och nu försöker han blåsa liv i karriären.

Snabbanaly­s: Bästa materialet i EM tillsamman­s med Frankrike. Oerhört balanserat och målfarligt.

Danmark (10)

En oerhört bra defensiv med världsmålv­akten Kasper Schmeichel i mål, Simon Kjaer, Milan, och Andreas Christense­n från Chelsea som mittbackar. Atalantas Joakim Maehle och Udineses Jens Stryger Larsen på kanterna. Säger något om kvaliteten defensivt då spelare som Jannik Vestergaar­d och Joachim Andersen tvingas nöta bänk.

Thomas Delaney och Pierre-Emile Højberg tar hand om det centrala mittfältet. Dortmund och Tottenham där alltså. Christian Eriksen får tämligen fria tyglar i en offensiv roll och efter en svår säsong i Inter lär det danska spelgeniet vara ruskigt spelsugen. Leipzigs Yussuf Poulsen sekunderar.

Uppe på topp finns vissa brister. Ett land som under årens lopp förfogat över giganter som Elkjaer och Tomasson får nu nöja sig med spelare som Braithwait­e, Poulsen och Wind. Inga dåliga lirare men trion kan inte ens jämföras med de anfallsstj­ärnor Danmark någon gång förfogat över.

Fast kanske det inte gör så mycket. I sina tre inledande VM-kvalmatche­r i mars gjorde Danmark sammanlagt 12–0 på Island, Moldavien och Österrike. I synnerhet 4–0 mot Österrike var ett finfint formbesked.

Snabbanaly­s: Rankat på tionde plats i världen. Bredden är grym.

Ryssland (38)

Hemma-VM 2018 var en succé, både för rysk fotboll och den ryska statsappar­aten. Då gick ett nederlagst­ippat Ryssland hela vägen till kvartsfina­l där man åkte ut mot Kroatien.

Formen höll i sig i påföljande EMkval men efter det har det gått lite tyngre.

Defensiven faller åtminstone inte på rutin. Anton Sjunin i mål (34), Fjodor Kudrasjov (34), Andrej Semjonov (32), Juri Zjirkov (37) och Mario Fernandes (30) hör till stöttespel­arna där.

På mittfältet är det Aleksander Golovins magi som är nyckeln. Golovin gjorde en mer än hyfsad säsong i Monaco och är en nyckelspel­are i landslaget. Bredvid sig lär han få Daler Kuzyajov och Magomed Ozdojev.

På topp är det den väldiga Artem Dzuyba som är det främsta hotet. Zenitspela­ren är ett ruskigt hot i straffområ­det.

Snabbanaly­s; Ryssland överpreste­rade i VM inför en fanatisk hemmapubli­k. Hur långt räcker stödet i S:t Petersburg denna gång?

Finland (54)

Utmanare i gruppen hur blåvita glasögon man än har på sig. Kvalitetsm­ässigt är Finland hästlängde­r efter Belgien, och en bra bit efter Danmark. Då det gäller Ryssland är det bara att ta en titt på historien för att inse att ryssarna blir en väldig utmaning i S:t Petersburg.

Finlands optimala startelva är ett oerhört välfungera­nde och svårslaget kollektiv. Hradecky, ToivioAraj­uuri-Kamara-Sparv och Pukki på topp bildar en väldigt stark mittaxel. Den här sextetten måste hålla ihop, annars minskar Finlands chanser markant.

Joel Pohjanpalo, Onni Valakari, Marcus Forss och Fredrik Jensen är potentiell­a matchvinna­re vid sidan om Pukki.

Laget har med Markku Kanerva vid rodret gjort det till en konstform att kunna spela på sina styrkor.

Finland är oerhört noggrant i sitt positionss­pel och väldigt bra framför båda målen. Kommer chansen att vända snabbt går bollarna oftast via Glen Kamara mot Robin Lod eller Teemu Pukki. Jere Uronen är vass i offensiven.

Snabbanaly­s: Kollektive­t framför allt. Frågan är om det finns ett mer sammansvet­sat lag i EM? Finland står och faller tillsamman­s. En seger kan räcka till avancemang. Tufft men inte alldeles omöjligt. Lite för många skador på nyckelspel­are inför EM för att det ska kännas riktig bekvämt.

 ??  ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: NICK POTTS/LEHTIKUVA-AFP ?? Kasper Schmeichel är firad stjärna i Leicester och sista lås bakom ett väldigt namnstarkt danskt försvar.
FOTO: NICK POTTS/LEHTIKUVA-AFP Kasper Schmeichel är firad stjärna i Leicester och sista lås bakom ett väldigt namnstarkt danskt försvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland