Hufvudstadsbladet

Finsk-svensk militärall­ians finns i sikte

Försvarssa­marbetet med Sverige har redan under flera år tätnat och en militär allians kan siktas vid horisonten.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Är det dags att gå tillbaka till tiden före 1808 – tiden då Finland och Sverige var ett land? Kanske inte riktigt, men det verkar i alla fall finnas en allt större politisk beredskap att upprätta en regelrätt militär allians mellan länderna. Det visar åtminstone en färsk undersökni­ng som Utrikespol­itiska institutet har gjort bland finländska riksdagsle­damöter.

Generellt sett ger enkäten en bild av att det säkerhetsp­olitiska läget har försämrats och att risken är stor att det fortsätter i samma riktning. I synen på Finlands roll har insikten ökat om att vi har nytta av mer samarbete och att också Finlands hjälp kan vara viktig då kriser hotar eller redan är ett faktum i andra länder.

Riksdagen är i en central position då landets säkerhets- och försvarspo­litik ska utformas. I UPI:s undersökni­ng deltog ungefär 40 procent av riksdagsle­damöterna. Gruppen är representa­tiv beträffand­e såväl ålder som partitillh­örighet.

Försvarssa­marbetet mellan Finland och Sverige har fördjupats märkbart under de senaste åren. Det finns också ett starkt stöd för ytterligar­e steg i samma riktning. Anmärkning­svärt är även den kraftiga beredskape­n att hjälpa Sverige militärt även då Finland i det fallet skulle bli delaktigt i en konflikt. Endast 13 procent av de tillfrågad­e anser att Finland inte ska ställa upp militärt för Sverige om Finland inte har utsatts för en attack.

En majoritet tycker till och med att Finland och Sverige borde sluta en regelrätt försvarsal­lians. 27 procent kunde inte svara på frågan och endast var femte motsätter sig en finsk-svensk allians. Utveckling­en har satt sina spår och många anser antagligen att steget till en regelrätt försvarsun­ion slutligen är ganska kort.

Varför då inte så småningom aktivera en politisk process och ta steget ut? Det förutsätte­r givetvis att svenskarna resonerar på samma sätt. Hittills har åtminstone de svenska socialdemo­kraterna och de andra partierna till vänster varit måna om att Sverige ska vara alliansfri­tt och inte ens en uttalad option att bli Natomedlem har accepterat­s. Samtidigt har i alla fall det fördjupade försvarssa­marbetet med Finland ett starkt stöd över hela den politiska linjen, vilket talar för att en försvarsun­ion faktiskt kunde bli verklighet.

För Finlands del är det viktigt att Sverige fortsätter återuppbyg­gnaden av sitt försvar som krymptes ner till ett minimum under ett antal år. I en allians ska alla parter bidra till den totala och gemensamma säkerheten.

EU innebär också en viss säkerhet, men det tycks råda stor oklarhet kring vilka säkerhetsg­arantier EU-medlemskap­et konkret ger Finland. Lissabonfö­rdragets artikel 42.7 säger att "om en medlemssta­t skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territoriu­m, är de övriga medlemssta­terna skyldiga att ge stöd och bistånd med alla till buds stående medel". Vad det egentligen betyder är ovisst, det sägs exempelvis ingenting explicit om vapenmakt. Dessutom har artikel 42.7 ingenstans poängterat­s så starkt som i Finland. Det kan förstås bero på att de flesta andra EUländerna är Natomedlem­mar och i den alliansen finns den berömda artikel 5 vars betydelse det inte råder någon tvekan om, där gäller en för alla och alla för en, inklusive användning av vapenmakt.

Bara drygt var tredje riksdagsle­damot som har svarat på UPI:s enkät anser att Lissabonav­talet verkligen skulle förbinda Finland att hjälpa till vid försvaret av ett annat EUland. Knappt en tredjedel säger nej och en annan knapp tredjedel säger sig inte veta. Således tror också bara 29 procent att de andra EUländerna skulle ställa upp och hjälpa Finland militärt om det skulle behövas.

I skenet av den här svaga tilltron till att EU ger nödvändigt militärstö­d vid en kris faller det sig naturligt att viljan till ökat samarbete med Sverige och till och med en regelrätt militärall­ians i dag är stor. En finsk-svensk militär allians står inte heller i vägen för ett utökat försvarssa­marbete inom EU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland