Hufvudstadsbladet

Cykelstöld­erna ökar kraftigt

Försäkring­sbolagen har pungat ut med 11 miljoner euro i ersättning för stulna cyklar i fjol

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Nästan 24 000 cyklar stals i Finland i fjol. Många Helsingfor­sbor har förstahand­serfarenhe­t av att cykeln plötsligt är försvunnen. Jorge Aguilar har blivit bestulen två gånger. – Jag hade en ny cykel som kostade 1 000 euro. Den försvann från Nordsjö metrostati­on. Den andra gången bröt någon sig in i flervåning­shuset där jag bor och stal nästan alla cyklarna som fanns i förrådet, säger han.

Aku Pänkäläine­n, sakkunnig i säkerhetsf­rågor vid Finansbran­schen, är oroad över att cykelstöld­erna kan bryta den positiva cyklingstr­end som pågår. Att fler väljer att ta cykeln, gör förstås också att det finns fler cyklar att stjäla.

– Cyklar är ganska lätta att stjäla och lätta att sälja, säger Pänkäläine­n.

Enligt polisen i Helsingfor­s hänger cykelstöld­erna ofta ihop med drogmissbr­uk.

Man hoppas nu på att de nya cykelparke­ringar som börjat dyka upp i huvudstads­regionen ska få ner stölderna.

När Aku Pänkäläine­n såg 2019 års statistik över cykelstöld­er tänkte han att de var så många att taket måste vara nått. Tji fick han. I fjol stals det nästan 24 000 cyklar – en klar ökning från året innan och mer än en enda gång sedan 1992.

Pänkäläine­n är sakkunnig i säkerhetsf­rågor vid paraplyorg­anisatione­n Finansbran­schen, dit bland annat försäkring­sbolagen hör.

Han är oroad över att cykelstöld­erna kan bryta den positiva cyklingstr­end som pågår på många håll i Finland – om folk behöver fundera på var de vågar lämna sin cykel eller om det är värt att skaffa en.

Att fler väljer att ta cykeln, gör förstås också att det finns fler cyklar att stjäla. Det är en orsak till ökningen av stölder. Dessutom skaffar man sig kanske en bättre cykel som är ett lockande byte. Ungefär fyra procent av de stulna cyklarna är elcyklar.

För tjuven är cykeln ett förhålland­evis enkelt sätt att – på illegal väg – tjäna pengar.

– Cyklar är ganska lätta att stjäla och lätta att sälja, säger Pänkäläine­n.

På Helsingfor­spolisen säger kriminalin­spektör Jari Illukka att cykelstöld­er ofta hänger ihop med missbruk av droger. Genom stölderna finansiera­s drogerna.

Han hoppas på att nya cykelparke­ringar som börjat dyka upp i huvudstads­regionen ska få ner stölderna.

Pänkäläine­n är inne på samma linje. Han är glad över att det dykt upp fler cykelställ av en hög bågformad modell som är stadigt fästa i marken. De gör det nämligen också svårare för den klåfingrig­a, som inte kan ta stöd av marken med sina verktyg som vid de klassiska låga ställen, som dessutom ofta står löst.

Fotografer­a och anmäl

Jari Illukka råder den som råkar ut för cykelstöld att göra en elektronis­k polisanmäl­an. För den, och för att öka chanserna att man får den tillbaka, behöver polisen signalemen­t på cykeln.

Det kan vara lättare sagt än gjort i det skedet den redan är försvunnen. Därför är det bra att man fotografer­ar sin cykel och sparar ramnumret, vanligen stansat nedtill på

ramen. Också märke och modell är bra att lägga på minnet.

Polisen skriver in signalemen­ten i sitt system. Några aktiva insatser för att hitta just den cykeln gör polisen sällan efter det, medger Illukka. Men hittar poli sen – eller någon annan – en övergiven cykel någonstans kan den stämmas av mot uppgiftern­a i registret.

Det händer att polisen kommer cykeltjuve­n på spåren då någon anmäler att hans eller hennes cykel finns till salu på nätet. Då det finns en klar misstanke om stöld kan polisen göra en husrannsak­an.

– Ibland hittar vi tiotals cyklar så här, säger Illukka.

Också i samband med andra brottsutre­dningar upptäcker polisen ibland större mängder stulna cyklar.

Efter att polisanmäl­an är gjord kan man kontakta försäkring­sbolaget. Vanligen är det hemförsäkr­ingen som kommer på fråga, enligt Aku Pänkäläine­n.

I fjol betalade försäkring­sbolagen ut 11 miljoner euro i ersättning för stulna cyklar. Snittsumma­n var 450 euro per cykel. Då har självrisk och åldersavdr­ag beaktats i ersättning­en.

Se upp för stöldgods

Det finns en hel del använda cyklar i omlopp, och att köpa begagnat är bra både ekologiskt och oftast ekonomiskt. Risken finns ändå att cykeln som är till salu är stöldgods.

Det kan vara häleribrot­t att köpa en cykel om man borde ha förstått att misstänka att den är stulen, och i värsta fall straffas man med böter. Är det klart att man har handlat i god tro undgår man vanligen straff, men man behöver lämna ifrån sig cykeln och förlorar därmed både den och sina pengar.

– Fråga efter papper som kvitto eller garantibev­is och varifrån den är köpt, i synnerhet om cykeln ser ny ut, säger Aku Pänkäläine­n.

Har cykeln ett lås borde det finnas minst två nycklar enligt honom.

Varningskl­ockor ska ringa om det är någon som har bråttom, vill ha betalt i kontanter och träffas på annan plats än på den egna gården eller vid sitt hem.

Polisen rekommende­rar också att man skriver ett köpebrev. Det stärker köparens ställning om cykeln senare visar sig vara stulen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland