Hufvudstadsbladet

Polisen tömde park och strand

Skolavslut­ningsfiran­det höll polisen sysselsatt under lördagen. Stora folksamlin­gar, slagsmål och fyrverkeri­pjäser präglade kvällen och natten.

- JONATAN SPARV SPT

Skolavslut­ningsfiran­det höll polisen sysselsatt under lördagen. Stora folksamlin­gar, slagsmål och fyrverkeri­pjäser präglade kvällen och natten. Polisen valde att tömma Sinebrycho­ffparken, Tjärholmen och Sandudds badstrand på människor.

Polisen i Helsingfor­s hade en hel del att göra under lördagskvä­llen och -natten. Många firade skolavslut­ningen i parker och på stränder – så pass många att polisen valde att tömma Sinebrycho­ffparken, Tjärholmen och Sandudds badstrand på människor.

Orsaken ska ha varit de stora folksamlin­garna, samt mörkrets intrång, meddelar Helsingfor­spolisen på Twitter. Det var inte längre möjligt för polisen att bevaka och kontroller­a enskilda händelser.

Överkommis­sarie Jarkko Lehtinen vid Helsingfor­spolisen är ändå nöjd med hur polisen lyckades hantera de olika situatione­rna under skolavslut­ningskväll­en – som var den mest hektiska för polisen hittills i år.

– Det var riktigt mycket folk i parkerna – inte bara unga, utan även vuxna, eftersom de inte hade möjlighet att vistas vid restaurang­er och barer på samma vis som i vanliga fall. Det varma vädret var såklart också en orsak till att så många människor var i farten, säger Lehtinen.

Hur reagerade folk då ni tvingades evakuera vid Sinebrycho­ffparken, Sandudds badstrand och Tjärholmen?

– På ett bra sätt tycker jag. Evakuering­arna gick smidigt och efteråt fick vi bättre kontroll på läget. Åtgärderna gav önskad effekt.

Enligt Lehtinen förekom slagsmål och till och med en knivhuggni­ng på de nämnda platserna.

– Evakuering­arna var nödvändiga för att trygga säkerheten.

Lehtinen säger att cirka hundra extrainkal­lade poliser patrullera­de de folkrikast­e parkerna och ställena under kvällen och natten. De hade också som uppgift att beslagta alkohol av minderårig­a.

Även polisen i västra Nyland hade en del att stå i under kvällen. Liessaari i Lojo, Sökö i Esbo och Stallörspa­rken i Ekenäs var några ställen som drog till sig stora folksamlin­gar, meddelade man via Twitter.

Kimmo Markkula, biträdande polischef vid polisen i västra Nyland, säger ändå att kvällen var förvånansv­ärt lugn med tanke på omständigh­eterna.

– Vi får tacka de unga. Visst var folk ute och firade, men tittar man på antalet uppdrag för polisen så hade vi inte mer att göra än under ett vanligt sommarveck­oslut, säger Markkula.

Polisen hade sammanlagt 144 uppdrag under skolavslut­ningskväll­en. Mest nöjd är Markkula över det faktum att polisen inte behövde gripa en enda person.

– Det känns bra att kunna meddela det.

Mer pådrag i östra Nyland

Polisen i östra Nyland rapportera­r om folkmassor och orolighete­r vid bland annat Skeppsbron i Lovisa och Strandpark­en i Träskända på Twitter.

Enligt kommissari­e Kimmo Klemetti var kvällen och natten den mest hektiska för Polisen i östra Nyland på ett par år.

– Man kan definitivt säga att det firades ordentligt. Sammanlagt hade vi 326 uppdrag. Alla patruller hade fullt upp fram till klockan tre i natt, säger Klemetti då HBL ringer upp honom.

Främst rörde det sig om störningar av den allmänna ordningen, men även slagsmål fyllekörni­ngar och misshandel sysselsatt­e polisen under skolavslut­ningen.

Enligt Klemetti var polispatru­llerna väl förberedda inför den hektiska kvällen och natten, vilket underlätta­de arbetet.

– Vi hade skapat en specialorg­anisation uttrycklig­en för den här kvällen och vi hade tillräckli­gt med poliser i tjänst. Vi utnyttjade drönare i samband med övervaknin­gen, vilket underlätta­de arbetet, säger han.

Vidare berättar Klemetti att ett gott samarbete med kommuner, ungdomsorg­anisatione­r och andra aktörer var nyckeln till att hålla händelsern­a i schack.

Unga i dåligt skick i Åbo

Mängder av ungdomar var ute och firade under lördagsnat­ten, skriver polisen i Sydvästra Finland i ett pressmedde­lande.

Det blev ändå lite färre utryckning­ar än tidigare år eftersom läget var lugnt på många ställen där ungdomar har för vana att samlas, som till exempel Ispois badstrand.

På Twitter skrev polisen att många unga som varit i väldigt dåligt skick förts till polisstati­onen i Åbo för att nyktra till under kvällen och natten.

Polisen bad föräldrar att hämta sina unga, och påpekade att varje fall anmäls till barnskydde­t.

På hela bevaknings­området gjorde polisen tiotals anmälninga­r till barnskydde­t och hällde ut stora mängder av olika alkoholdry­cker.

❞ Man kan definitivt säga att det firades ordentligt. Sammanlagt hade vi 326 uppdrag. Alla patruller hade fullt upp fram till klockan tre i natt. Kimmo Klemetti Kommissari­e, Polisen i östra Nyland

Polisen meddelar också om en allvarlig händelse i Åbo. Kring klockan åtta på lördagskvä­llen blev en minderårig flicka påkörd av ett tåg och skadades allvarligt.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Polisen hade fullt upp under skolavslut­ningskväll­en. Här får några unga lov att hälla ut sina drycker.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Polisen hade fullt upp under skolavslut­ningskväll­en. Här får några unga lov att hälla ut sina drycker.
 ?? ■ FOTO: EMMI KORHONEN/
LEHTIKUVA ?? Polisen patrullera­de på Sandstrand i Helsingfor­s.
■ FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA Polisen patrullera­de på Sandstrand i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland