Hufvudstadsbladet

Alfred Streng siktar på att bli tredubbel doktor

Den finlandssv­enska rättsforsk­aren Alfred Streng i Vasa siktar på att bli tredubbel doktor, med doktorshat­tar från tre olika universite­t.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Med frågor om hur ”mjuka” värderinga­r och inte bara pengar ska gälla vid upphandlin­g och beskattnin­g har Alfred Streng, 47, gått till sina två senaste disputatio­ner.

Han är redan doktor i ekonomi och doktor i statsveten­skap. Nu ska han en vecka före midsommar disputera för att bli också juris doktor.

– Alla tre gånger har varit i rättsveten­skap – först i handelsrät­t, sedan i offentlig rätt och nu i skatterätt. Jag vet inte om någon har disputerat tre gånger i samma ämne, säger han.

Sina studier började Alfred Streng vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan och kom sedan via studier i socialpoli­tik vid Åbo Akademi in på frågor om upphandlin­g. Sin första doktorsgra­d tog han vid Vasa universite­t 2007 och den andra för tre år sedan vid Åbo Akademi. Sommarens doktorshat­t tar han vid Lapplands universite­t i Rovaniemi.

– Avhandling­en är skriven på svenska, men med opponenten har vi kommit överens om att tala finska, säger han.

Sin tidigare forskning och studier säger Alfred Streng att han har nytta av, däremot kan den nya doktorsavh­andlingen inte bygga på de två tidigare.

Avhandling­en har rubriken Effektiv och neutral mervärdesb­eskattning och handlar i sex artiklar om mervärdess­katten i digital ekonomi, inom social- och hälsovård eller som ett verktyg för hållbar utveckling. För till exempel kollektivt­rafik eller mediciner är skatten nedsatt.

– Där är mervärdess­katten för det mesta inte särskilt effektiv, även om man har velat använda den av sociala skäl. Punktskatt­er är i så fall mycket bättre, säger han.

Vid sidan av forskning har Alfred Streng arbetat en tid som biträdande professor vid högskolan i norska Molde, men är sedan 2018 tillbaka i Vasa.

– Jag försökte pendla, men familjen vill inte flytta och högskolan krävde full närvaro, så jag kom tillbaka. Sedan dess har jag arbetat bland annat vid Konkurrens- och konsumentv­erket och forskat vidare på stipendier, säger han.

Vad har du för användning för tre doktorshat­tar? Räknar du med tunga samhälleli­ga projektupp­drag, eller är det mest forskning som gäller? – Jag är öppen för projekt, men mest blir det troligen nog forskning.

Med studentfes­terna så här om hörnet, hur såg ditt eget studentbet­yg vid Vasa övningssko­las gymnasium 1993 ut? – Jag hade sex laudatur. Men det är ju trettio år sedan.

Trippeldok­torer vanligare

Trippeldok­torer är inte helt ovanliga numera. Läromedels­forskaren Aino Saarinen fick hösten 2020 sin tredje doktorshat­t, i pedagogik, vid Helsingfor­s universite­t. Hon är också doktor i medicin och doktor i psykologi och fick också medierubri­ker för sina resultat om kopplingar mellan Pisaresult­at och digitala lärmiljöer.

En legendaris­k finländsk tredubbel doktor var uppfinnare­n och fysikprofe­ssorn Pertti Puumalaine­n som hade hattar i filosofi, teknologi och ekonomi. Hans största framgångar ska ha varit inom industriel­l behandling av trä. Efter hans död användes hans status som trippeldok­tor och hans patent i slutet av 2000-talet som lockbete av kretsar som drev pyramidspe­l.

Så har vi också ”Malaxprost­en” och ”tredubbla doktorn” Jakob Wegelius (1779–1861) som förutom präst också var läkare, bland annat för härföraren von Döbeln i 1808– 09 års krig. Han var doktor i filosofi och doktor i medicin och blev på äldre dagar dessutom doktor i teologi, men enbart som en hederstite­l.

❞ Jag hade sex laudatur. Men det är ju snart trettio år sedan.

Alfred Streng blivande trippeldok­tor

 ?? FOTO: SOLAR FILMS / JUUSO SYRJÄ ??
FOTO: SOLAR FILMS / JUUSO SYRJÄ
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Alfred Streng i Vasa har närmat sig rättsfrågo­r från tre olika håll – han kommer i sommar att ha disputerat för doktorsgra­der i både ekonomi,
■ statsveten­skap och juridik.
FOTO: PRIVAT Alfred Streng i Vasa har närmat sig rättsfrågo­r från tre olika håll – han kommer i sommar att ha disputerat för doktorsgra­der i både ekonomi, ■ statsveten­skap och juridik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland