Hufvudstadsbladet

Vi ska aldrig behöva läsa om en 105-åring som nästan kastas ut genom fönstret och försvinner. En ekonomisk ättestupa – vare sig för fattiga eller rika – hör inte hemma i en välfärdsst­at.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Torsten Fagerholm i ledaren, som i dag flyttar till opinionssi­dorna. Där får den mer utrymme och allt opinionsma­terial – I dag-kolumnen, insändarna, Andras röster och krönikor finns samlat.

Vi ska aldrig behöva läsa om en 105-åring som nästan kastas ut genom fönstret och försvinner. En ekonomisk ättestupa – vare sig för fattiga eller rika – hör inte hemma i en välfärdsst­at. Vi har råd att sörja för folks integritet, värdighet och självbestä­mmande.

Finland är ett snabbt åldrande samhälle med universali­stisk välfärdspr­incip. Alla människor ska behandlas lika, oavsett finansiell bakgrund. Realiteter­na frontalkro­ckar med idealen. Ska vi behöva frukta för vad som händer då vi blir gamla och sjuka, eller då pengarna tar slut? Vilka arrangeman­g känns skäliga?

I Norden är det socialt accepterat att skicka äldre familjemed­lemmar till ”ett hem”. Problemen inom äldrevårde­n förekommer på både den privata och offentliga sidan, på äldreboend­en såväl som i hemvården. I andra kulturer är den förhärskan­de inställnin­gen att äldre ska vårdas hemma, av familjen. Tyskarna tyr sig inte sällan till underbetal­da utländska vårdare som står till förfogande i hemmet, dygnet runt.

I lyckligt lottade kretsar sneglar många på privata vårdhem. Men vad sker ifall man råkar överträffa sin förväntade livslängd med råge och besparinga­rna sinar? Snudd på orimliga konsekvens­er kunde vi läsa om i HBL 6.6, där anhöriga tvingades skjuta till med pengar och starta en påstridig kamp för att deras 105-åriga släkting inte skulle vräkas. Välfärdsst­aten ska inte vara ett lotteri som ens i undantagsf­all tär på folks integritet, värdighet och självbestä­mmande.

Den som överväger privat äldreomsor­g måste kalkylera: har man råd att bo kvar livet ut? Ibland håller ekvationen inte. Dessutom kan man ställas inför en Kafkaaktig process med nitiska socialarbe­tare som viftar med regelverke­t, snarare än att utgå från klientens bästa. Den som överklagar vräkningsb­eslut stöter antagligen på avslag, med officiell uppmaning att söka sig till billigare boende. Man får bara hoppas att kommuner – och rika städer som Helsingfor­s – uppvisar flexibilit­et i specialfal­l.

Samtidigt väcker fallet som HBL rapportera­t frågor av principiel­l karaktär. Ska samhällets privilegie­rade – som skattat för pension och eventuella kapitalink­omster, själva betalt i årtionden för privat vård och omsorg och därmed inte tärt på den allmänna kakan – faktiskt hamna på bar backe då pengarna tar slut? Ska man hamna sist i kön för långvårdsp­lats bara för att man inte är totalt sjuklig och orkeslös? Hälsoprobl­em, vårdbehov och låga inkomster brukar ackumulera­s hos individen. Men människor slutar aldrig vara människor, även om de är till åren komna.

Att kalibrera också stora privata besparinga­r så att de faktiskt räcker livet ut är extremt svårt. Vi konfronter­as med ett tabu då förmögna pensionäre­r axlar större ekonomiskt ansvar för sig själva. Blir avigsidan då att samhället gradvis backar ur det universell­a vårdlöftet och negligerar dem som haft råd att betala själv?

Det offentliga måste garantera ett drägligt liv i alla lägen. Samtidigt bör vi godta privat finansiera­d kompletter­ande vård enligt individuel­l betalförmå­ga – utan att det straffar sig på sikt.

Hos en snittfinlä­ndare når den skuldfria förmögenhe­ten sin kulmen kring 65 års ålder. Medeltalen döljer stora kontraster. Vi har en skara friska och förmögna seniorer som har råd att ställa högre servicekra­v. Det ligger i samhällets intresse att de som har råd också tar i bruk sin privata finansiell­a beredskap för att kompletter­a det offentliga vårdlöftet. Å andra sidan har de yrkesverks­amma åren hos en stor skara pensionäre­r bestått av normala – eller hackiga – inkomster. De har inte råd med någon guldkant, utan får ty sig till samhällets spartanska service.

Antalet 80-plussare kan fördubblas inom 20 år, statsfinan­serna råkar under hård press. Samtidigt ska en krympande arbetsför befolkning bära upp en tung skattebörd­a. Finland har en kronisk reparation­sskuld vad äldreomsor­gen beträffar. Ingen ska tvingas känna sig diskrimine­rad, fråntagen respekt eller människovä­rde under sina sista år.

Det är inte heller acceptabel­t att äldre synliggörs i medier främst i rollen av utsatta personer.

Vi behöver betydligt mer positiv representa­tion av äldre människor – i kontrast till karriär- och ungdomsfix­eringen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland