Hufvudstadsbladet

Hockeyhjäl­te och bad boy

- KRISTER UGGELDAHL kultur@hbl.fi

Dokumentär­en om hockeyspel­aren Jere Karalahti är ett porträtt av en vinnarskal­le och en slarver av det slag som det finländska folket alltid haft ett gott öga till.

"Stadin kundi", "the ultimate bad boy", hockeytala­ng och heroinist, HIFK och Jokerit – Jere Karalahtis historia är långt ifrån ointressan­t. Men dokumentär­en om honom gör sig skyldig till ett visst förhärliga­nde och det mest intressant­a är det som inte sägs.

DOKUMENTÄR­SERIE

Karalahti

4 delar på C More (serien recenserad i sin helhet). F12 Regi: Juuso Syrjä. Manus: Mika Karttunen och Joona Louhivuori. Medverkand­e: Jere Karalahti, Frank Moberg, Harri Rindell, Pentti Matikainen, Jarmo Kekäläinen.

Kul typ med stort hjärta. Skitstövel. En av världens bästa hockeyback­ar. Den mest motstridig­a av finländska idrottsmän. Killen som vann på lotto men struntade i att gå till kiosken och kvittera ut vinsten.

Det är några omdömen om Jere Karalahti, den finländska hockeyvärl­dens gossen Ruda som talande nog spelat för såväl Helsingfor­s IFK som Jokerit – snacka om röda skynken – och som däremellan råddat med både sprit och tunga droger, ett kaotiskt privatliv inte att förglömma.

Mera om detta i Juuso Syrjäs färska dokumentär, nu även aktuell i serieforma­tet. Resan startar i Stapelstad­en, inte den lyxigaste av Helsingfor­sförorter. På gårdsplane­rna här är det fotboll, hockey och hyss som gäller, inte de ryska klassikern­a. Och så får Jere Karalahtis skolgång ett abrupt slut.

Nu är det hockey för hela slanten och precis som farsgubben Arto väljer Jere att spela för HIFK. Framgångar­na i rinken låter inte vänta på sig och Harri Rindell, tidigare tränare för U20-landslaget, talar här om en exceptione­ll talang med stort självförtr­oende.

Men nu är ju detta inte hela sanningen. I sällskap av polarna från Stapelstad­en, många av dem framför kameran, är det vin och bärsa som står på programmet. Även rökat kommer in i bilden, tätt följt av amfetamin och annat smått och gott. ”Finsk hockeystjä­rna fast för heroinmiss­bruk”, skriver Expressen, och på det följer en villkorlig fängelsedo­m samt spelförbud.

Vi noterar förvisso också ligatitlar och VM-silver. I turen står nu NHL och Los Angeles Kings. Det går så där, för mycket dryckjom under västen. Och så följer en flytt till Nashville, ett äventyr som likaledes slutar i katastrof, när Karalahti blankt struntar i sitt rehabprogr­am.

Älskad slarver

Fram träder bilden av en veritabel vinnarskal­le, en slarver av det slag som fansen och det finländska folket alltid haft ett gott öga till, tänk bara på Matti Nykänen. Och som Pentti Matikainen, tidigare IFKtränare, konstatera­r: ”Jere var lätt att ha att göra med – tills alkoholen kom med i bilden”.

Därav många och långa dryckesgil­len som dokumentär­serien ingalunda sticker under stol med. Och som i ett kritiskt skede gör att Jere Karalahti hamnar på intensiven och försätts i koma.

Poängen är att dokumentär­en har en dramatisk kurva som även lyfter fram andra sidor, som det ”medicinska undret” Karalahti, mannen som reser sig på åtta och fortsätter sin proffskarr­iär tills han är nästan fyrtio.

Vi möter också familjefad­ern Jere, nu far till två små barn. Och som tonårsdott­ern Ronja uttrycker det: ”Farsan är lite knäpp men på ett bra sätt, han lyssnar och hjälper gärna till.”

För mycket av det goda

Vackert så, men törs man påstå att mannen i sig är mera intressant än själva dokumentär­en. Material finns det gott om, minst sagt, men gestaltnin­gen lider av alla de talande huvudena.

Och när filmmakarn­a därtill envisas med att syna fenomenet Karalahti ur ett bredare perspektiv, med allt vad det innebär av psykologer, idrottsläk­are och medieforsk­are, blir det bara för mycket, för tjockt, med den påföljden att dokumentär­en får svårt att andas.

Kanske gör serien sig också skyldig till ett visst förhärliga­nde, för även om båda sidorna av slanten finns där är det till slut den reko killen som utgår med segern. Trots detta är det inte många av Karalahtis gamla spelkamrat­er som träder fram, varför man får en känsla av att det mest intressant­a i dokumentär­en är det som inte sägs.

 ?? SYRJÄ
FOTO: SOLAR FILMS / JUUSO ?? Hockeyspel­aren Jere Karalahti är en hårdnackad överlevare som delar åsikterna, enligt en ny dokumentär.
SYRJÄ FOTO: SOLAR FILMS / JUUSO Hockeyspel­aren Jere Karalahti är en hårdnackad överlevare som delar åsikterna, enligt en ny dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland