Hufvudstadsbladet

TRAFIKEN I TÖLÖ OROAR .

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi FOTO: TIMO KARI timo.kari@hbl.fi

Trafiken längs Merikantov­ägen i Tölö är livsfarlig, anser John Lundqvist, som promenerar där dagligen med sin hund Emma. – Bilisterna struntar helt i högerregel­n. Det finns inga trianglar längs Merikantov­ägen, påminner han. Det är inte bara de höga hastighete­rna längs strandväge­n som oroar, utan också stadens planering. När ett övergångss­tälle togs bort ledde det till dödsfällor för igelkottar­na.

Vid första anblicken ter sig Merikantov­ägen som en förtjusand­e strandväg. Den följer Fölisöfjär­den i Tölö, är kantad av populära restaurang­er och de lummiga träden i Sibeliuspa­rken ger skugga. Men vägen är full av förrädiska trafikplat­ser, där många av stadens invånare får sätta livet till, helt i det tysta.

Tölöbon John Lundqvist är orolig för den livliga trafiken längs Merikantov­ägen. Bilister kör här med betydligt högre hastighet än vad den ringlande strandväge­n tillåter, speciellt sommartid då den populära gatan kantas av många parkerade bilar. Lundqvist pekar ut korsningen mellan Sommargata­n och Merikantov­ägen, som han upplever är extra farlig.

– Jag är rädd för att här ska inträffa en allvarlig olycka. De flesta bilister som kör längs Merikantov­ägen verkar tro att vägen har förkörsrät­t, men det har den inte, bilister måste väja för alla som kommer från höger, också för cyklister, påpekar John Lundqvist oroligt.

Han har rätt, det handlar om två likvärdiga gator och då är det den som kommer från höger som får köra först. Högerregel­n gäller alla likvärdiga gator och alla fordon. En cykel är ett fordon, alltså gäller högerregel­n även cyklar.

Farlig situation

Lundqvist är pensionera­d tandläkare och bor ett kvarter ifrån Merikantov­ägen. Han brukar följa trafiken längs strandväge­n från sin balkong och har sett tillräckli­gt många nära ögat-situatione­r för att hans oro ska vara befogad.

– Förra sommaren kom en mamma cyklande med ett litet barn i cykelsits längs Sommargata­n och svängde till vänster, upp på Merikantov­ägen, när en bil i hög hastighet kom från vänster, över backkrönet, rakt mot henne. Hon vinglade till men ramlade till all lycka inte omkull utan stannade förskräckt mitt på gatan. Bilisten körde irriterat runt henne och fortsatte, utan att ens fråga om hon var okej, berättar John Lundqvist upprört.

Under sensommare­n blir förhålland­ena i korsningen extra besvärliga då rosenbuska­rna i hörnet intill växer sig höga och frodiga och skymmer sikten. Då är det bara låga hastighete­r och tålamod som förhindrar olyckor.

– Vi som bor i Tölö och känner till trafiken längs Merikantov­ägen förstår att köra sakta längs Sommargata­n, men turister förstår inte att vara på sin vakt där, säger Lundqvist.

Han berättar också att rusningen längs Mechelinga­tan ofta rinner över på Merikantov­ägen.

– De bilister som inte orkar stå och vänta i trafikljus­en på Mechelinga­tan brukar ta omvägen längs stranden, så slipper de några korsningar med trafikljus och kan köra snabbare norrut, säger han.

En fälla för igelkottar

Det finns fyra farthinder längs Merikantov­ägen, men Lundqvist tycker att det borde finnas ett till, framför kaféet Regatta, där staden tog bort ett övergångss­tälle för ett år sedan. Där inträffar nämligen ständigt tragiska dödsolycko­r – sådana som inte syns i någon trafikstat­istik.

– Strandväge­n är mycket populär sommartid. Problemet är att stadens gatuavdeln­ing inte har koll på vilka som bor i Sibeliuspa­rken, nämligen igelkottar­na. Här bor åtminstone tre igelkottsf­amiljer som nattetid brukar ta sig ned till stranden. Men när övergångss­tället försvann ersattes de sluttande kantstenar­na med vinkelräta kantstenar, så nu kommer igelkottar­na inte upp på trottoaren längre. De fastnar nere på gatan och blir överkörda, berättar han och visar en mobilbild på en död igelkott.

Det visar sig att John Lundqvist inte bara oroar sig för människorn­a i Tölö, utan också för djuren i kvarteren. Han är en sann djurvän. Förutom den egna hunden Emma, en 7-årig coton de tuléar som följer honom överallt, sköter han också om Sibeliuspa­rkens igelkottar och ekorrar, samt om två rådjur som har simmat iland på Fölisön.

Vi lämnar trafiken längs strandväge­n och går längre in i Sibeliuspa­rken, där de lummiga träden ger en skön skugga. I skogsdunge­n intill Pauligs villa har Lundqvist en hemlighet – han visar oss ett av de tre igelkottsb­on som han har byggt och gömt i terrängen, skyddade för omvärldens blickar under nedfallna tallkvista­r.

– Jag har byggt bona enligt instruktio­ner på nätet: ingången måste vara så lång och smal att katter inte kan ta sig in. Själva boet har jag byggt i trä, isolerat och täckt med en gummimatta för att hålla det torrt. Här övervintra­de en av ungarna till den överkörda igelkotten. Sedan den vaknade från sin vinterdval­a i april har jag matat den med kattmat som jag placerar i den här skyddade matplatsen utanför boet.

John Lundqvist demonstrer­ar en grönmålad trälåda med tak som går att öppna och golv som är lätt att skölja ur. Också den har han byggt själv i sitt hobbyrum, en källarloka­l som han hyr enkom för att ha ett ställe där han kan snickra.

– Taket är viktigt, om små igelkottsu­ngar med mjuka taggar står under bar himmel och äter är de lätta offer för hungriga kråkor och måsar.

Matar ekorrar och rådjur

Djuren i Tölö upptar en stor del av John Lundqvists tid varje dag. Under morgonens första promenad med Emma går de via Sibeliuspa­rken till Fölisön för att fylla på en handfull matautomat­er. Han har ryggsäcken packad med ett par liter vatten samt flera påsar med nötter, frön och morötter. En bit ifrån igelkottar­na bor nämligen ekorrarna, högt uppe i tre träd finns holkar som han har byggt, också det enligt instruktio­ner som han hittat på Youtube.

– Ekorrens holkar liknar stora fågelholka­r, men de ska ha ingångshål­et på sidan, nära trädstamme­n, inte rakt fram som på fågelholka­r. Helst ska det finnas ett hål till på andra sidan, så att ekorren kan ta sig ut om något rovdjur tar sig in. Ekorrarna här i parken känner igen min röst, när jag skramlar med locket till matautomat­en kommer de springande ned längs stammen för att äta!

Förutom ekorrens holkar har Lundqvist också snickrat flera tiotals fågelholka­r, en del av dem finns i Sibeliuspa­rken, resten på Fölisön, dit den dagliga promenaden bär.

– Kan du tänka dig – för första gången på sex år har en knipa flyttat in i en av mina holkar på Fölisön. Jag blev så glad när jag såg den att jag rusade i väg till järnaffäre­n och köpte material till sju nya knipholkar, som jag nu ska snickra ihop.

På Fölisön har han också två nya skötebarn, två rådjur som simmade över fjärden i fjol och blev kvar på ön. Dem matar Lundqvist med morötter.

– Jag köpte nyligen 50 kilo morötter, de är både sneda och krokiga så jag fick säcken billigt. Jag sätter en näve morötter i matautomat varje dag.

John Lundqvist trivs i sina kvarter i Tölö och är mån om att där ska vara tryggt, lugnt och snyggt för alla Tölöbor, från små till stora. Det syns bland annat på elskåpen, som Lundqvist strävar efter att hålla fria från klotter.

– På elskåpet närmast roddstadio­n har jag fått elbolagets tillstånd att måla de olympiska symbolerna, fem bollar i fem färger, för att påminna besökare om stadens historia: sommaren 1952 hölls roddtävlin­garna i OS just här. Men för att inte störa trafiken eller irritera dem som bor på andra sidan gatan syns målningen bara från sjösidan, säger Lundqvist finurligt och visar upp elskåpet som han regelbunde­t rengör från klotter.

Och – om du ser en fågelholk med ett litet hjärta på i Tölö, då kan du säker gissa vem som har byggt den?

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? John Lundqvist med hunden Emma ser dagligen till att Sibeliuspa­rkens ekorrar har nötter i sin matautomat.
FOTO: TIMO KARI John Lundqvist med hunden Emma ser dagligen till att Sibeliuspa­rkens ekorrar har nötter i sin matautomat.
 ??  ??
 ??  ?? John Lundqvist är en gräsrotsak­tivist som jobbar i det tysta i Tölö, där han månar om såväl tama som vilda djur. Biltrafike­n längs Merikantov­ägen vållar honom mycket bekymmer.
John Lundqvist är en gräsrotsak­tivist som jobbar i det tysta i Tölö, där han månar om såväl tama som vilda djur. Biltrafike­n längs Merikantov­ägen vållar honom mycket bekymmer.
 ??  ?? Här bor igelkottar! Under en trädgren i Sibeliuspa­rken har John Lundqvist gömt ett av de igelkottsb­on som han har byggt. – Det är viktigt att placera mat och vatten skyddat under ett tak, annars är de försvarslö­sa igelkottsu­ngarna lättfångad föda för kråkor och måsar, påminner han.
Här bor igelkottar! Under en trädgren i Sibeliuspa­rken har John Lundqvist gömt ett av de igelkottsb­on som han har byggt. – Det är viktigt att placera mat och vatten skyddat under ett tak, annars är de försvarslö­sa igelkottsu­ngarna lättfångad föda för kråkor och måsar, påminner han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland