Hufvudstadsbladet

Bäddat för tidernas myggsommar

Försommarv­ärmen bäddar för en präktig myggsommar eftersom det fortfarand­e är fuktigt i naturen, men än är det för tidigt att oroa sig. Håller värmen i sig utan att det regnar de närmaste veckorna kommer en del av mygglarver­na att torka ihjäl.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Förutsättn­ingarna är goda för att det ska bli en häftig myggsommar. Det säger Ilari Sääksjärvi, professor vid enheten för biodiversi­tet vid Åbo universite­t.

– Mygglarver behöver vatten och värme. För närvarande finns det gott om smält- och regnvatten­pölar samtidigt som, värmen kommit. Det skapar goda förutsättn­ingar för en kraftig myggsommar, säger han.

Sääksjärvi påminner om att myggläget kan variera stort också på ett litet område.

– Därför är det riktigt svårt att förutse hur myggsommar­en kommer att bli, säger han.

Också insektsfor­skaren och myggexpert­en Reima Leinonen vid Kajanaland­s NTM-central säger att det inte går att göra upp någon egentlig myggprogno­s, helt enkelt för att ingen finansiera­r kartläggni­ng eller uppföljnin­g av mygglarver­nas förekomst.

Han håller med Sääksjärvi om att förutsättn­ingarna för en häftig myggsommar är goda, men det är ändå ingen garanti.

– Det hänger på försommarv­ädret. Just nu finns både gott om pölar för larverna att utvecklas i och den värme de behöver för att utvecklas snabbt. Men skulle det inte regna alls de närmaste veckorna finns risken att en del pölar torkar ut. Där det sker dör larverna, säger Leinonen.

I Lappland är det bäddat för ett sant mygginfern­o i och med att snön låg kvar på många håll tills alldeles nyligen, men i veckan har det varit över 26 grader också längst i norr, vilket sätter oerhörd fart på snösmältni­ngen. Det betyder att mygglarver kommer att utvecklas fenomenalt i tusentals små gölar och pölar.

– Det är viktigt med värme, men fuktighete­n är helt avgörande. I Lappland finns det alltid pölar där fukten bevaras i tre veckor även om det inte regnar. Där det är både varmt och fuktigt blir det en kraftig myggsommar, säger Leinonen.

I söder hinner många sötvattenp­ölar torka i värmen, och här finns inte annars heller lika gott om gynnsamma livsmiljöe­r för mygg som i norr. Men även om myggorna kan vara så gott som försvunna en torr sommar tar de aldrig slut.

– Om pölen torkar ut innan larverna kläckts kan äggen hålla ett mellanår, och flytta fram kläckninge­n till följande år. Det betyder ändå inte att det blir dubbelt upp med mygg det året, säger Leinonen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland